Film koji pokazuje mogućnost razvoja žestokih sukoba između ideološki isključivih ljudi, grupa ili lokalnih jedinica uprave u procjepu netolerantnih samoorganiziranih pojedinaca i grupa koje jedva čekaju da izbace na najgori način svoje frustracije, a dovoljan je samo okidač koji će to potaknuti.

Grupa novinara iz Kalifornije, već zahvaćene sukobima, kreće prema Washingtonu u kojem je okupirana Bijela kuća, a vojska je preuzela ulogu uspostavljanja reda u duboko razdijeljenoj državi. Dugačak put četvero novinara autom pun je izazova i opasnosti, jer i najmanja pojedinost može fatalno odlučivati o njihovoj sudbini. To je situacija u kojoj ne znaju tko može biti prijatelj, a tko ih može hladnokrvno likvidirati. Svi izgledaju isto, govore istim jezikom, osim ponekih manjinaca koji bi mogli biti nepoćudni prilikom susreta s odmetnicima. Neugodna je scena kada se susreću s dvojcem koji pokapaju bagerom ubijene sunarodnjake, i koji ih pod oružjem ispituju da utvrde da li su podobni da ostanu živi…

[Fotografiju ustupio Cineplexx]

Da li je ovakav scenarij moguć u današnjoj stvarnosti u zemlji koja se hvali najjačom demokracijom i poštivanjem ljudskih prava. Primjeri koji se trenutno događaju su znakoviti, jer ideologija interesnih skupina manipulira masama. ‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’ sniman je gotovo kao dokumentarac, i kao takav teško da će biti privlačan široj publici koja očekuje stilizirane franšize sa superjunacima koji bez problema štite pravednu stvar. Ovdje smo u zoni sumraka u kojoj je došlo do poremećaja stvarnosti. Film bi mogao biti dio off programa nekog festivala dokumentarnih filmova, Da nema poznatih glumaca i redatelja Alexa Garlanda, publika bi teško primijetila razliku između ovog i pravog dokumentarnog filma.

Redatelj Alex Garland u fokus SF fanova došao je svojim filmom ‘Ex Machina’ (2014.), pričom o čovjeku koji se zaljubi u, najblaže rečeno, robota, ili šire, umjetnu inteligenciju. Jednu stvar je previdio, da AI nema osjećaja ni empatije, ali ima instinkt samoodržanja. Sljedeća dva filma nisu polučila uspjeh ni kod fanova ni kod kritike. ‘Annihilation’ (2018.) je vizualno atraktivna kombinacija horora i SF, sa ženskim likovima ali toliko sporog ritma i na momente nerazumljiva. ‘Muškarci’ (Men; 2022.) ulaze u fantasy horor, ali opet s nekim autorskim nerazumljivim porukama. I ‘Civil War’ mogao bi zbog svojeg naglašeno autorskog pristupa doživjeti sudbinu prethodna dva Garlandova filma.

Kirstern Dunst (glumi novinarku u novinarskoj ekipi koja putuje Amerikom) svojevremeno je glumila u autorskom art SF-u Lars von Triera ‘Melancholia’ (nije distopija), a planetarno je postala popularna ulogom u akcijskoj SF trilogiji ‘Spider-Man’ (2002.; 2004.; 2007.) Sama Raimija kao družica Čovjeka-Pauka.

I još nešto o distopiji, riječi koja danas ima pomodni učinak, tako da se mnogo toga ‘prodaje’ pod distopiju, pogotovo iz područja znanstvene fantastike. Što je distopija možemo saznati na Wikipediji] (po mogućnosti ne koristiti definiciju u akademskim disertacijama 🙂 ), a najkraće ju je predočiti kao suprotnost utopiji, kao nedostižnoj pozitivnoj projekciji društva. Literarne perjanice ove teme su, među ostalim, ‘1984.’ Georgea Orwella, ‘Vrli novi svijet’ Aldousa Huxleya ili vrući ‘Fahrenheit 451’ Raya Bradburyja.

Što se filmova (i televizijskih serijala) koji se mogu povezati s ‘Građanskim ratom’, to su serijal ‘Sluškinjina priča’, nastao po istoimenom romanu Margaret Atwood te filmske franšize ‘Igre gladi’ te (podcijenjeno) ‘Pročišćenje’, koje opisuju kao distopijsku Ameriku s drastičnom količinom nasilja i međusobnih netrpeljivosti. O nekim filmovima već smo pisali. Podsjećam na ‘Igre gladi’, ‘Šojka Rugalica: Prvi dio’ i ‘Šojka rugalica: Drugi dio’. ‘Pročišćenje’ je možda najzanimljivija franšiza u novije vrijeme, a govori o ljudskoj naravi koja se prilagođava trenutačnoj situaciji. Pogledajte ako možete ove filmove: ‘Pročišćenje: Anarhija’, ‘Pročišćenje: Izborna godina’ i ‘Pročišćenje: Zauvijek’.

‘Građanski rat’ ima potencijala za franšizu, ali je pitanje tko bi se prihvatio prolongirane stilizacije američke mračne budućnosti, kad ni sadašnjost nije baš svijetla.

Robert Jukić
Kopenhagen, 20.03.2024.

Informacije o filmu:

Civil War (2024.)
Redatelj: Alex Garland
Glume: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Stephen McKinley Henderson, Wagner Moura
Trajanje: 109 min
Država: SAD, Velika Britanija
Hrvatski distributer: Blitz
Danski distributer:

Civil War – A24
Ciwil War – IMDb

Film je pogledan u Cinemaxxu Kopenhagen]