Men (2022.)
Redatelj: Alex Garland
Glume: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu

Alex Garland izazvao je pažnju ljubitelja znanstvenofantastičnih filmova svojim izvrsnim filmom ‘Ex Machina’ (2014.) u kojem umjetna inteligencija uobličena u žensku osobu postiže da se muškarac u nju zaljubi. Da li se netko može zaljubiti u svoje računalo, ili mobitel, kojima upravljaju algoritmi, ali (za sada) ne komuniciraju sa svojim korisnikom? Kada se uspostavi interaktivni kontakt, stvari dobivaju drugačiju dimenziju. Već s drugim filmom ‘Istrebljenje’ (Annihilation, 2018.) Garland ne uspijeva zadržati prvotni kreativni potencijal. Radi se o vizualno atraktivnom filmu, ali sadržajno gotovo nezanimljivom. Njegov treći film ‘Muškarci’ kao da je izašao iz radionice filmskog studija koji ‘štanca’ smiješne i neuvjerljive trash uratke.

Fotografiju ustupio Editus

Mlada udovica nakon samoubojstva svojeg supruga odluči ponovno potražiti smisao života negdje u ruralnoj Engleskoj. Selo u koje je došla trebalo bi je opustiti od nedavne traume, ali postoji nešto što će poremetiti tu seosku idilu. Muškarci koje sreće u selu ponašaju se kao da s njima nešto nije u redu. Već u prvom susretu sa stanodavcem postoje naznake da će doći do određenih problema. A kada se problemi pojave, a uzročnici problema su upravo muškarci, film ulazi u svojevrsnu teško objašnjivu ekspresivnu ‘zonu sumraka’. Da ne bi bilo zabune, ovo nije feministički film, iako su muškarci ti koji proganjaju zbunjenu udovicu…

Nakon ‘Muškaraca’ Alex Garland snimio je akcijsku dramu ‘Civil War’ (opet po svojem scenariju), koji bi se 2023. godine trebao pojaviti na velikom ekranu, nadajući se da to neće biti daljnji Garlandov kreativni pad.

Alexander ‘Alex’ Medawar Garland engleski književnik, scenarist te filmski producent i redatelj. Svjetsku slavu stekao je kasnih 90-ih godina 20-og stoljeća s romanom ‘Žal’ koji je pobrao pohvale književnih kritičara. Kasnije je hvaljen za scenarije filmova ’28 dana kasnije’, ‘Sunshine’, ‘Never Let Me Go’ i ‘Dredd’.

Robert Jukić, Zagreb, 14.08.2022.

Informacije o filmu:

Muškarci
DNA Films, 2022.
Trajanje: 100 min
Format: 1,85 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Alex Garland
Glazba: Geoff Barrow & Ben Salisbury
Još glume: Gayle Rankin, Sarah Twomey, Zak Rothera-Oxley, Sonoya Mizuno

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Muškarci – Movie Site
Men – IMDb