Pročišćenje: Anarhija
The Purge: Anarchy (2014.)
Blumhouse Productions, 2014.
Trajanje: 103 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: SDDS | Datasat | Dolby Digital
Redatelj: James DeMonaco
Glume: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford, Kiele Sanchez, Zoë Soul, Justina Machado, John Beasley, Jack Conley, Noel Gugliemi, Castulo Guerra, Michael K. Williams, Edwin Hodge, Keith Stanfield, Roberta Valderrama, Niko Nicotera

Pročišćenje: Anarhija – Movie Site
The Purge: Anarchy – IMDb

Pročišćenje: Anarhija ; Ustupio Blitz
Pročišćenje: Anarhija ; Ustupio Blitz

Amerika u bliskoj budućnosti. Promjenom vlasti izglasan je zakon kojim se jednom godišnje 12 sati dopušta ‘pročišćenje’, što prevedeno znači, može se učiniti bilo kakav zločin. Međutim, i u Pročišćenju ima iznimaka i nekih pravila, do koje kategorije se može upotrijebiti neko oružje ili eksploziv. Nakon prvog filma nazvanog ‘Pročišćenje’ (The Purge, 2013.) koji je odmah osvojio američki box office (a nije igrao u hrvatskim kinima), snimljen je i nastavak ‘Pročišćenje:Anarhija’ pod redateljskom palicom istoga redatelja, Jamesa DeMonaca, ujedno i scenarista oba filma. Ovaj film sredinom ljeta zaigrao je u hrvatskim kinima.

Ideja da se jednom godišnje ljudi oslobode frustracija toku 12 sati, ozakonjena je i vladajućima donijela ekonomski prosperitet. A i drugi učinci su pozitivni. U noći Pročišćenja regulira se i prirodni prirast stanovništva, odnosno on se time poništava. Tijekom tih 12 sati nema pomoći, sve javne službe, od policije, hitne pomoći i vatrogasaca, stavljene su stanje mirovanja…

I ovaj film predstavlja još jednu metaforu suvremenog korporativnog kapitalizma koji će napraviti sve da zaštiti svoje interese. ‘Pročišćenje: Anarhija’ uznemirujuće je zabavan film koji vas ‘drži’ u napetosti cijelo vrijeme trajanja. Film koji pokazuje kako se ne treba imati iluzija o ljudskoj prirodi, iako uvijek postoje iznimke. Nekolicina likova koje ćemo u paralelnim radnjama zasebno upoznati, u jednom trenutku naći će se i pokušati preživjeti zajedno na ulicama na kojima ne vrijede zakoni. Odnosno vrijedi zakon jačega. Jedno od pravila je da se ne smije drugima pomagati, a to će grešku napraviti jedan od likova. A Noć ‘Pročišćenja’ pokazat će prava lica ‘prijatelja’ i poznanika koji će poželjeti ostvariti neke svoje želje bez posljedica. U filmu u situacijama koje bi trebale biti pod kontrolom, dolazi do žestokih iznenađenja. Zanimljiv je lik u velikom kamionu koji iz mitraljeza puca po svojim metama, a koji neodoljivo podsjeća na Arnolda Schwarzeneggera iz njegovih akcijskih filmova.

Jedan od najzanimljivijih filmova na kinorepertoaru. Zanimljivo je kako se pod okriljem Hollywooda može snimiti subverzivan komercijalni film.

Robert Jukić, Zg, 10.08.2014.