Pročišćenje: Izborna godina
The Purge: Election Year (2016.)
Blumhouse Productions, Platinum Dunes, Universal Pictures, 2016.
Trajanje: 105 min. (theatrical)
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital
Redatelj: James DeMonaco
Glume: Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson, Joseph Julian Soria, Betty Gabriel, Terry Serpico, Edwin Hodge, Kyle Secor, Barry Nolan, Liza Colón-Zayas, Ethan Phillips, Adam Cantor, Christopher James Baker, Jared Kemp, Brittany Mirabile

Pročišćenje: Izborna godina – Movie Site
The Purge: Election Year – IMDb

Amerika u dvadesetiprvom stoljeću je postala totalitarna država u najgorem smislu. Novi Očevi Utemeljitelji uveli su jedan dan kada se u u Americi provodi pročišćenje. Nova religija vrijedi za sve, osim za određene iznimke (ništa čudno!). U noći pročišćenja koja traje od 19 sati navečer do 07 sati ujutro dozvoljena su i nekažnjiva ubojstva, a što se masovno koristi. Ako vam se netko zamjerio, netko nepoznat, susjed ili rođak, čak i najbliži kao što su roditelji, možete ih bez problema nekažnjeno ubiti u tom terminu, i na taj način pročistiti svoje frustracije i gnjev. Prvo ‘Pročišćenja’ (The Purge, 2013.) snimljeno je s malim budžetom, i odmah izazvalo senzaciju, drugo ‘Pročišćenje: Anarhija’ (The Purge: Anarchy, 2014.) pokazuje na što je sve spremna ljudska rasa, dok se u trećem, ‘Pročišćenje: Izborna godina’ i na političkoj sceni pojavljuju pojedinci koji to žele ukinuti.

Pročišćenje: Izborna godina ; Ustupio Blitz
Pročišćenje: Izborna godina ; Ustupio Blitz

Upravo s Pročišćenjem započeo je ekonomski procvat u Americi, od toga da se na najbezbolniji način država rješava slabijih, siromašnih i starijih, nema socijalne pomoći, mirovine se ne trebaju davati, smanjuje se broj stanovnika. A razvija se i svojevrsni turizam, jer u Ameriku dolaze horde turista željnih krvi i uzbuđenja bez ograničenja, a nema nikakvih kazni. Senatorica Charlie Roan (Elizabeth Mitchell) bila je svjedok smaknuća svoje obitelji prije dvadesetak godina, i želi ukoliko osvoji vlast na skorim izborima, ukinuti Pročišćenje. To ne odgovara Novim Očevima Utemeljiteljima kao predstavnicima krupnoga kapitala koji iz toga izvlače ogromnu financijsku dobit. Najbolja stvar u Pročišćenju je da u njemu uglavnom stradavaju siromašni, bogati zato što su bogati imaju mogućnost vrhunskog osiguranja.

U noći Pročišćenja Senatorica ne želi otići u Sigurnu kuću, već ostaje u svojem domu s osiguranjem. Međutim, ni to nije sigurno, jer korumpirani pojedinci iz osiguranja pustit će u kuću plaćeničku jedinicu kako bije likvidirali. Senatorica sa svojim šefom osiguranja Leo Barnesom (Frank Grillo) uspijeva pobjeći iz kuće, i nađe se na ulici gdje vlada totalni nered, a iza svakog ugla prijeti opasnost od podivljalih pojedinca i grupa željnih krvi. Za petama su im plaćenici koji je pod svaku cijenu žele uhvatiti živu…

Pročišćenje: Izborna godina ; Ustupio Blitz
Pročišćenje: Izborna godina ; Ustupio Blitz

Pročišćenje kao metafora suvremene Amerike savršeno se uklapa u njezin image zemlje slobode u kojoj je mnogo toga dopušteno, pogotovo ako ste financijski moćnik (nađe se to i drugdje, ali je Amerika po tom pitanju najeksponiranija). Treće ‘Pročišćenje’ je možda malo lošije od prva dva, jer je redatelj James DeMonaco uplovio u visokoproračunske vode s namjerom da se svidi široj publici. To nije razlog da ne pogledate ovaj film, jer pruža dovoljno uzbuđenja i materijala za razna promišljanja. Iako je snimljen u ruhu SF-a, ono što se događa na ekranu čisti je horor. Kao kada djeca likvidiraju svoje roditelje jer im nisu ispunili neku bezveznu želju. I još jedna stvar. Čudo je da do sada ‘Pročišćenje’ nije pretvoreno u televizijski serijal, jer tu ima toliko mnogo materijala koji će se teško ‘ispucati’ i za nekoliko sezona.

Robert Jukić, Zagreb,19.07.2016.