The Hunger Games, Color Force, 2012.
Trajanje: 142 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital  | DTS (as Datasat Digital Sound) | SDDS
Redatelj: Gary Ross
Glume: Stanley Tucci, Wes Bentley, Jennifer Lawrence, Willow Shields, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Sandra Ellis Lafferty, Paula Malcomson, Rhoda Griffis, Sandino Moya, Josh Hutcherson, Raiko Bowman, Dwayne Boyd, Anthony Reynolds, Judd Lormand
Igre gladi – IMDb

Igre gladi

Igre gladi

 

Još jedan od slabašnih hollywoodskih blockbustera ciljanih na tinejdžersku publiku. Kao predložak poslužio je prvi roman iz trilogije ‘Igre gladi’ Suzanne Collins (kod nas objavljena u izdanju Algoritma). Bombastično najavljivani SF akcijski spektakla traljava je kompilacija već viđenih filmova (nećemo ih nabrajati, zadnji je bio ‘Smrtonosna utrka’ Paula W.S. Andersona s Jasonom Stathamom) u kojima u stilu Big Brothera u dekadentnom društvu gledateljima žednima krvi prenose borbe na život i smrt.

‘Igre gladi’ smještene su u daleku (?!) budućnost kada se Amerika rascijepila na niz okruga nakon velikog rata. Svake godine održavaju se igre u kojima sudjeluju predstavnici svih okruga, a predstavnici su dvoje klinaca ne starijih od 18 godina koji se bore do posljednjeg preživjelog. Za 74. igre iz 12 okruga odabrana je mlada Katniss (Jennifer Lawrence) koja se odlično služi lukom i strijelom, a uz prave savjete jednog bivšeg sudionika, glavni je favorit u borbi sa svojim vršnjacima. Redatelj nije uspio dočarati atmosferu apokaliptične budućnosti, početak u nekim elementima podsjeća na ‘A.I. – Umjetnu inteligenciju’ Stevena Spielberga, ali samo povremeno u kreiranju eksterijera. Akcijske scene neuvjerljive su i traljave s previše ponavljanja. Film je koncipiran kao neobavezna video igrica koja odmah nakon jednog igranja dosadi. Današnji klinci ipak trebaju nešto više, možda će ih ovaj film privremeno i zadovoljiti u nedostatka očekivane ‘Sumrak sage’.