Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio
Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014.)
Color Force, Lionsgate, 2014.
Trajanje: 123 minuta
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Atmos | Auro 11.1
Redatelji: Francis Lawrence
Glume: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Willow Shields, Sam Claflin, Elizabeth Banks, Mahershala Ali, Jena Malone, Jeffrey Wright, Paula Malcomson, Stanley Tucci

Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio – Movie Site
Hunger Games: Mockingjay – Part 1 – IMDb

Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio ; Ustupio Blitz
Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio ; Ustupio Blitz

Prve ‘Igre gladi’ bile su mi potpuno razočaranje, smatrao sam ih šminkerskim prenemaganjem, kao i većinu holivudskih filmova koji su dolazili na domaći repertoar. Knjiga me nije zanimala, i nisam imao namjeru da je pročitam, a i najavljeni filmski nastavak vjerojatno neće donijeti nešto novo po pitanjima sumorne budućnosti ljudskog roda. Osnovna teza vladajuće kaste u svijetu koji je podijeljen u dvanaest okruga je da se godišnje organiziraju Igre gladi za koje svaki Okrug daje (jer mora!) svoje predstavnike. Stvar je u tome da postoji samo jedan pobjednik (ili pobjednica) u natjecanju u kojem ne mogu ostali preživjeti. A sve se to prati u direktnom prijenosu, nešto kao gladijatorske igre, ali uz tehnološku podršku. Manipulacija masa i njihovih najnižih strasti. Međutim, sami sudionici Igara i nisu baš presretni u svojoj ulozi, jer čast i slava koja dolazi nakon krvave pobjede topi su u dekadenciji modernih vlastodržaca, koji se baš i ne drže zadanih pravila.

Pobjednica u natjecanju (Jennifer Lawrence) iz prvog filma morat će se još jednom okušati u natjecanju, a onda će shvatiti da nikakva pravila ne vrijede za natjecatelje. A njezina pobjeda okidač je za revoluciju koju ća biti krvavo ugušena. U prvom nastavku trećeg filma, Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio, Katniss Everdeen postaje simbol otpora, pod čijom maskotom počinje konačna borba za slobodu…

Ovako to zvuči, ne toliko pretenciozno, koliko naivno. SF film koji govori o revoluciji i borbi za slobodu u jednom totalitarnom sustavu? Možda su prve ‘Igre gladi’ i bile šminkersko prenemaganje (morat ću još jednom pogledati taj film – pod hitno!), ali nastavci su jako dobra metafora suvremenog globalnog korporativnog kapitalizma u kojem je čovjek krajnje dehumaniziran, manipuliran i iskorištavan u pravilima koje postavljaju oni koji vladaju, a ta su pravila u pravilu fleksibilna, ili jednostavno rečeno, ona ne postoje jer se stalno mijenjaju. Katniss Everdeen je šojka rugalica (bolje bi ‘bilo ptica rugalica’), simbol otpora i nadolazeće pobjede.

Ima li smisla da se posipam pepelom i kažem kako je ‘ Igre gladi: Šojka rugalica 1. Dio’ jedan o boljih filmova ove godine, ne samo u hrvatskim kinima, već i svjetskim. Tajna njegovog planetarnog uspjeh možda se krije u činjenici kako na podsvjesnom nivou gledatelji sagledavaju istinu o svojoj društvenoj poziciji. Jeste da to djeluje kao jeftina psihologija, ali je to najbliže istini.

Ljubljana, 02.01. 2015., Robert Jukić