Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020.)
Redatelj: Cathy Yan
Glume: Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead

Nakon uloge Sharon Stone u ‘Bilo jednom … u Hollywoodu’ i Foxove televizijske novinarke u ‘One su bombe’ Margot Robbie vraća se ulozi Herley Quuinn koju je uspješno ‘odradila’ u akcijskom ‘Suicide Squad’ (Odred otpisanih; 2016.) Davida Ayera., s radnjom smještenom u Batmanov Gotham, s time da se Batman nakratko pojavljuje, a Superman je nestao s lica zemaljske kugle. Što se dogodilo, kao podsjetnik mogu poslužiti filmovi ‘Batman v Superman: Zora pravednika’ i ‘Liga pravde’, oba u režiji Zacka Snydera. Ali zato Joker ima značajnu ulogu u Quinninom životu u ‘Odredu otpisanih’, kao i još nekolicina pitoresknih negativaca, koji će udruženim snagama spašavati svijet. Za pisanje ovog teksta ponovo sam na Blu Rayju pogledao ‘Odred otpisanih’, i izgleda mi bolji nego kada sam ga prvi puta gledao u kinu.

Kako je Harley Quinn od ugledne psihijatrice koja je liječila Jokera postala opaka negativka, a onda jedna od onih koji su spasili svijet, a koju baš i ne biste htjeli imati u blizini, saznajemo u ‘Odredu otpisanih’. U najnovijem ‘Birds of Prey’ pratimo njezin razvoj u uvjetno rečeno pozitivnu heroinu, pod redateljskom palicom Cathy Yan, nakon što se ‘rastala’ s Jokerom. Nekoliko žena na suprotstavljenim stranama i nakon međusobnih sukoba u konačnici će se ujediniti štiteći svoja ženska prava (šalim se 😊 ).

U središtu priče je opaki gangster Roman Sionis (Ewan McGregor) koji se želi domoći vrijednog dijamanta. A taj dijamant je nakon krađe progutala sposobna džeparica, disfunkcionalna djevojčica koju će u konačnici (za)štititi ženska ekipa na čelu s Harley Queen. Gotham kao grad kriminala i korupcije odlično funkcionira za razne mutne tipove, pogotovo što je (u ovom filmu) Batman imao važnijeg posla i nije se stigao pozabaviti dijeljenjem pravde.

‘Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn’ zabavan je akcijski film s odlično koreografiranim borilačkim scenama. Radikalni pristup u kojem dominiraju ženski likovi, od kojih možemo istaknuti veteranku Rosie Perez u ulozi razočarane policajke koja trpi poniženja od svojih korumpiranih kolega, pokazuje se kao dugoročna dobitna formula, iako publika nije bila oduševljena prizorima u kojima nekolicina zgodnih ‘komada’ do besvijesti ‘mlati’ naočite i opake muškarce. Harley Queen već varira svoj zaštitni znak, od bejzbol palice do još zanimljivijeg štapa kojima uspješno (i duhovito, s osmjehom od uha do uha) mlati svoje protivnike. Margot Robbie u vrhunskoj je kondiciji ne samo kao Harley Queen, već se dobro pokazala i kao Jane u ‘Legend of Tarzan’ (2016.), te u biografskim filmovima, kao virtuozna klizačica u ‘I, Tonya’ (2017.) ili engleska kraljica Elizabetha I u ‘Mary Queen of Scots’ (2018.).

Svemir DC Comicsa širi se na sve strane, tako da mnogi (negativni i pozitivni) likovi pružaju mogućnost za samostalne filmove. Joker je dobio svoj film, i zanimljiv je njegov komercijalni potencijal. Jedna psihološka drama čiji je glavni lik stripovski negativac postaje ne samo milijunima, već i Oscarima ovjenčan. Harley Queen nije sve rekla u drugom nastavku, spremaju se novi filmovi, u postprodukciji su ‘The Suicide Squad’ (2021.) u režiji Jamesa Gunna i ‘Gotham City Sirens’ (još uvijek nepoznata godina završetka, ali se zna scenarist Paul Dini, inače kreator Harley Queen).

I još nešto o redateljici Cathy Yan. Prije ‘Birds of Prey’ snimila je tri kratka filma i obiteljsku komediju / dramu ‘Dead Pigs’ (2018.).

Robert Jukić, Zagreb, 07.03.2020.

Informacije o filmu:

Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn
Clubhouse Pictures (II), DC Entertainment, Kroll & Co. Entertainment, 2020.
Trajanje: 109 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Christina Hodson
Harley Quinn created by: Paul Dini & Bruce Timm
Glazba: Daniel Pemberton
Još glume: Rosie Perez, Jurnee Smollett-Bell, Ella Jay Basco, Chris Messina, Ali Wong, David Ury, Sara Montez, Izabel Pakzad, Daniel Bernhardt, Kc Strubbe, Jacky Shu, Paloma Rabinov

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Fanovi Harley Queen mogu uživati u njezinim odličnim fotkama na LINKU 1 i kao i još nekim informacijama na LINKU 2.

Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn – Movie Site
Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn – IMDb