Odred otpisanih
Suicide Squad (2016.)
Atlas Entertainment, DC Comics, DC Entertainment, 2016
Trajanje: 123 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital | Dolby Atmos
Redatelj: David Ayer
Glume: Will Smith, Jaime FitzSimons, Ike Barinholtz, Margot Robbie, Christopher Dyson, Bambadjan Bamba, Viola Davis, Ted Whittall, David Harbour, Robin Atkin Downes, Robert B. Kennedy, Billy Otis, Shailyn Pierre-Dixon, Jared Leto, James McGowan, Jim Parrack, Common, Jai Courtney, Ezra Miller, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Cara Delevingne, Joel Kinnaman, Aidan Devine, Scott Eastwood, Karen Fukuhara, Ben Affleck

Odred otpisanih – Movie Site
Suicide Squad – IMDb

Warner Bros i dalje uspješno iskorištava potencijal supejunaka, u ovom slučaju super negativaca. Strip je neiscrpno vrelo inspiracije holivudskim filmašima, tako da su za predložak uzeti radovi Roberta Kanighera i Rossa stvorili iz davne 1959. godine, ali u moderniziranoj varijanti. ‘Odred otpisanih’ kao jedan od producenata potpisuje i Zack Snyder, redatelj zadnjih Supermana, i čiji je karakterističan redateljski rukopis prisutan i u ovom filmu. Tu prvenstveno mislim na podcijenjeni ‘Sucker Punch’ ili u hrvatskom prijevodu ‘Baby Doll uzvraća udarac’. Režije se poduhvatio neujednačeni David Ayer, i na iznenađenje sasvim dobro obavio zadani mu zadatak (uz producentsku pomoć, podrazumijeva se). Rezultat se vidi na box officeu, na užas filmskih kritičara, koji su odmah pokopali film i našli mu razne nedostatke. Međutim, nikada u pravilu ne vjerujte previše filmskim kritičarima (tu mislim i na sebe!), oni se u pravilu rukovode prvenstveno subjektivnim ukusom, a od filma traže da traže da bude veći od umjetnosti. ‘Odred otpisanih’ jako je dobar zabavni film, bez obzira što preuzima neke već viđene klišeje iz drugih filmova sa superjunacima.

Odred otpisanih ; Ustupio Blitz
Odred otpisanih ; Ustupio Blitz

Već na početku filma postavljena je teza što bi bilo da Superman nije bio naklonjen Čovjeku, već da je bio opaki negativac i sručio se na Bijelu kuću i američkog predsjednika. Sada nema Supemana (ne govor se zašto ga nema i kamo je otišao), i trebalo bi osnovati dežurnu službu koja bi branila čovječanstvo od terorističkih napada. Za to je zadužena specijalna vladina agentica Amanda Waler (Viola Davis). Njezin izbor su supernegativci koji čame u zatvoru, a koje je većinu ulovio agilni Batman (i ovdje ga glumi u cameu Ben Affleck). Neđutim, negativci ne bi bili negativci da ne razmišljaju kako bi se riješili stege i kontrole čelične agentice. Na čelu odreda otpisanih je uspješni profesionalni ubojica Deadshot (Will Smith), a s njim u ekipi su negativci koji imaju neka nadnaravna svojstva, kao lik koji ima sposobnost emitiranja vatre (ustvari, to su već viđene varijante X-Men-ova). Jedan od likova je i psihijatrica Harley Quinn (Margot Robbie, nedavno smo je gledali kao Jane u ‘Legendi o Tarzanu’) koja je potpala pod utjecaj šarmantnog (za nju!) kriminalca Jokera (Jared Leto, ovaj puta), i kako je prešla na ‘tamnu stranu’ preuzela je u potpunosti image Baby Doll, glavnog lika ‘Sucker Puncha’.

U toku priprema i osposobljavanja za preuzimanje misije dežurnih zaštitara čovječanstva događa se incident (za koji je posredna kriva vladina agentica Amanda), i oslobađa se strašno čudovište pred kojim su nemoćni i vojska i policija. Jedini spas je Odred otpisanih koji će krenuti u akciju spašavanja ljudske rase. Već je pomalo dosadno izmišljanje takvih superčudovišta koje smo vidjeli i u zadnjem ‘Spider Manu’, zadnjim ‘Avengersima, ali i u ‘Batmanu protiv Supermana’ i ‘Istjerivačima duhova’, međutim, autori ‘Odreda otpisanih’ ostali su po tom pitanju na granici podnošljivosti, jer upravo su ti supernegativci ti koji pokreću i drže radnju. Will Smith je već duže vrijeme u krizbom razdoblju svoje karijere, i ovo mu je dobar odmak koji bi mogao biti solidna odskočna daska za dalje.

‘Odred otpisanih’ je zgodna zabava, i možda početak jedne nove franšize, ako Warnerovi producenti budu pametno odigrali na dobitnu kartu, jer nastalo je jedno globalno zasićenje sa superjunacima. Na redu su supernegativci koji spašavaju svijet.

I obavezno ne odlazite iz kina dok ne završi odjavna špica.

Robert Jukić, Zagreb,11.08.2016.