Once Upon a Time … in Hollywood (2019.)
Redatelj: Quentin Tarantino
Glume: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch

Jedan od najiščekivanijih filmova ove godine. Tarantino je svojim prethodnim djelima kao što su ‘Nemilosredni gadovi’, ‘Odbjegli Django’ i ‘Mrska osmorka’ stjecao holivudski (visokobudžetni) kultni status, i zato nije neobično da se svaki njegov novi film očekuje s nestrpljenjem. Film je prikazan na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu, a canneska publika zamoljena je (kao i novinari), da ne otkriva sadržaj kao i pojedine detalje iz filma, kako bi se zadržala napetost.

Bilo jednom … u Hollywoodu ; Fotografiju ustupio Sony

Sve se događa 1969. godine u jeku brzih promjena u Hollywoodu, televizija ima sve veći utjecaj, a pojavljuju se i druge kinematografije koje ubacuju novine u naizgled potrošene žanrove, kao što su primjerice špageti-vesterni. Rick Dalton, glumac iz televizijskih vestern serijala na zalasku karijere (Leonardo DiCaprio) i njegov kaskader i prijatelj Cliff Booth (Brad Pitt) dolaze u Hollywood kako bi dobili nove ‘gaže’. Rick je prvi susjed Sharon Tate (Margot Robbie) i Romana Polanskog (Rafal Zawierucha), redatelja koji je planetarno bljesnuo svojim filmovima kao što je danas kultno ‘Rosemaryno dijete’…

Tarantino se koncentrira na tri lika, glumačko-kaskaderski dvojac i Sharon Tate, dok su ostali likovi iz tog razdoblja, uključujući Polanskog i Mansona (Damon Herriman), samo statisti u uznemirujućoj priči čiji tragični završetak znamo. Oni se susreću samo u prolazu i među njima nema kontakata. A u čemu je ‘kvaka’ ovog zadnjeg Tarantinovog filma? Tarantino je stekao image redatelja koji u svojim filmovima iznenađuje vratolomnim obratima, a u ovom slučaju iznenađenje prije je faktografskog nego filmskog karaktera. Računao je na to da svi znaju kako su se događaji odvijali i na efekt koju će izmjena tijeka događaja u ključnoj fazi prouzročiti kod gledatelja. Ali to nije dovoljno za trosatni film. To es pokazalo i u Cannesu.

Što se tiče čuvanja tajne završetka filma, i tu Tarantino nije prvi koji je to tražio. Sjetimo se ‘Demona’ (Les diaboliques; 1955.) Henri-Georgesa Clouzota ili ‘Psiha’ (Psucho; 1960.) Alfreda Hitchcocka.

Tarantina, koji je svjestan svoje popularnosti, pa je koristi kao marketinški mamac. Dok se Hitchcock samo kratko pojavljivao u svojim filmovima, Tarantino u dvjema scenama ovog filma daje posvetu samom sebi, odnosno svojim filmovima ‘Nemilosrdni gadovi’ i ‘Odbjegli Django’, i to u sceni kada se govori o Daltonovoj karijeri. To nije slučajno jer će u završnoj sceni ‘pretočiti’ situaciju iz svoje posvete (Nemilosrdnim gadovima) s bacačem plamena kao u niskobudžetnom horror filmu.

Tarantino nas ovim filmom nostalgičarski vraća u prijelomnu eru holivudske industrije dovodeći na scenu mnoga poznata tadašnja (i danas) holivudska imena. Jedno od njih je Bruce Lee kojeg je ipak na kraju karikirao u pristupu borilačkim vještinama. I sama Sharon Tate prikazana je kao sujetna glumica 🙂 koja nekritički uživa gledati svoj (kinematografski nebitni) film u kinu. Polanski koji je daleko intrigantnija ličnost samo je nakratko prošetao kroz film, kao i neki drugi likovi. Problem je i neujednačenost scena, pogotovo u duljini, neke su nepotrebno duge (iako su same po sebi i kao samostalne cjeline efektne), dok su druge prekratke, a što ruši zaokruženu cjelinu filma. Neke scene su gotovo izvan konteksta, odnosno moglo bi bez njih, pogotovo scena sa snimanjem špageti-vesterna.

Ovaj Tarantinov film obilježio je glumački najviše Leonardo DiCaprio, kao lik koji preživljava egzistencijalnu krizu u novom vremenu. Efektna je scena s Juliom Butters u kojoj DiCaprio od djevojčice uči kako bi trebao glumiti. Brad Pitt je šarmantni tip koji krije opasne tajne, ali to je samo naznačeno i slabo iskorišteno u filmu.

Bilo bi nepravedno reći kako je ‘Bilo jednom … u Hollywoodu’ slab film, to je slab film u kontekstu Tarantinovog stvaralaštva, odnosno jedan od njegovih slabijih filmova, ali repertoarno to je dobar film u kojem možete uživati gotovo tri sata, a to je već mnogo. Sam je Tarantino svojim prethodnim filmovima postavio visoke standarde koje publika očekuje da će premašiti.

Robert Jukić, Pula, 17.08.2019.

Informacije o filmu:

Bilo jednom … u Hollywoodu
Bona Film Group, Heyday Films, Sony Pictures Entertainment (SPE), 2019.
Trajanje: 161 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color | Black and White
Zvuk: Dolby Digital | Dolby Digital (Dolby 5.1)
Scenarij: Quentin Tarantino
Glazba:
Još glume: Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Mike Moh, Luke Perry, Damian Lewis, Al Pacino, Nicholas Hammond, Rafal Zawierucha, Damon Herriman, Kurt Russell, Michael Madsen, Brenda Vaccaro

Film je pogledan u kinu CineStar Pula

Bilo jednom … u Hollywoodu – Movie Site
Once Upon a Time … in Hollywood – IMDb