Batman V Superman: Zora pravednika
Batman v Superman: Dawn of justice (2016.)
Warner Bros., Atlas Entertainment, DC Comics, 2016.
Trajanje: 110 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos | Datasat | 12-Track Digital Sound | Dolby Surround 7.1 | IMAX 6-Track
Redatelj: Zack Snyder
Glume: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Scoot McNairy, Callan Mulvey, Tao Okamoto, Brandon Spink, Lauren Cohan, Alan D. Purwin

Batman V Superman: Zora pravednika – Movie Site
Batman v Superman: Dawn of justice – IMDb

Batman V Superman: Zora pravednika ; Ustupio CineStar
Batman V Superman: Zora pravednika ; Ustupio CineStar

Filmovi o superjunacima dobitna su kombinacija na kinoblagajnama, tako da holivudski studiji najavljuju niz filmova sa superjunacima. I što je još bolje, razni superjunaci pojavljuju se zajedno kako bi se borili protiv zajedničkog neprijatelja. Već su prvi ‘Avengersi’ (1912.) izazvali nepodijeljeno oduševljenje fanova. Iron Man, Kapetan America, Hulk Thor, Crna Udovica, Lok… zajedničkim snagama pobijedili su vanzemaljce. Drugi ‘Avengersi’ (2015.) podbacili su, jer dobitna formula u prvom filmu pokazala se kao nedostatak u drugom. Početna kemija više nije funkcionirala. Kako u Hollywoodu svaki studio koristi ideje nekog drugog, tako je Warner Bros odlučio spojiti dvojicu svoja superjunaka i uvesti trećeg, odnosno treću u svojem najnovijem filmu, i to na na osnvu jedne dosjetke. Taj film je, kap što već dobro znate, ‘Batman v Superman’ u kojem se po prvi puta susreću dvojica junaka, jedan vanzemaljskog porijekla, Superman, i drugi, Batman, običan čovjek koji je uspio tehnologijom pojačati svoje moći. Iz nekog razloga, znanog dobro jedino scenaristima filma, Batman (Ben Affleck) kao pravednik iz Gotham Cityja koji djeluje na rubu zakona, bojeći se postupaka superjunaka s božanskim moćima čije je djelovanje izvan svake (njegove? ili ljudske) kontrole, sukobit će se sa Supermanom (Henry Cavill). Dok su njih dvojica sukobljavaju, pojavljuje se nova prijetnja, u obliku ludog Europljanina Lex Luthora (Jesse Eisenberg), a čitavo čovječanstvu u strašnoj je opasnosti…

Kao što je rečeno, osnovni problem je razlog sukoba između Batmana i Supermana. Batman je nezadovoljan jer Superman kao vanzemaljac s neograničenim moćima, iako u službi čovjeka, u jednom trenutku može promjeniti stranu i okrenuti se protiv svojeg domaćina. Scenaristička dosjetka očigledno je trebala kako bi se filmski povezala ova dva superjunaka. Međutim, scenaristi kao da su zaboravili na jednu drugu stvar. U filmu se pojavljuje i treći superjunak, odnosno superjunakinja prava Amazonka Wonder Woman, odnosno Diana Prince (Gal Gadot) koja također ima velike božanske moći, a ona ipak nije opasnost za ljudsku rasu (?!). Zack Snyder je redatelj izuzetnog vizualnog stila, redatelj koji drži ubrzani tempo do zadnjeg kadra filma. Međutim, film teško spaja dvije izuzetne stripovske ličnosti, i kao takav ne postiže kritičnu dozu autentičnosti, odnosno uvjerljivosti. Jeste zabavan, ali ništa više od toga. Snyderovo koketiranje s Malickovom poetikom upotrebom sfumata u pejzažima američkog srednjeg zapada, osvježenje je od ubitačno nabrijanih akcijskih scena.

U filmu još glume Amy Adams kao Lois Lane, Diane Lane u ulozi Marthe Kent, Laurence Fishburne kao Perry White, Jeremy Irons kao Batmanov sluga (što zvuči ružno) Alfred i Holly Hunter kao senatorica Finch.

Film je režirao Zack Snyder prema scenariju Chrisa Terrioa i Davida S. Goyera, a likovi su iz svijeta DC Comicsa. Autori Batmana su Bob Kane i Bill Finger, a Supermana Jerry Siegel i Joe Shuster.

Redatelj Zack Snyder već je svojim prvim dugometražnim filmom, odličnim akcijskim hororom ‘Zora živih mrtvaca’ (Dawn of the Dead, 2004.) rađenom prema scenariju Georgea A. Romeroa (jednog od najboljih autora horor filmova) oduševio, ne samo žanrovske poklonike, već i filmske kritičare. Drugi film ‘300 – Bitka kod Termopila’ (300, 2006.) dojmljiva je adaptacija stripa Franka Millera i Lynna Valeyja koja na vizualno atraktivan način opisuje jednu od najpoznatijih bitaka u kojoj je 300 požrtvovanih Spartanaca zaaustavilo daleko moćniju perzijsku vojsku. Mračni SF noirovski ‘Čuvari’ (Watchmen, 2009.) također su adaptacija stripa, ovaj puta autora Davea Gibbonsa i Alana Moorea, o zaboravljenim superjunacima koji više ne trebaju nikome.

Sljedeći film ‘Legenda o čuvarima’ (Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole, 2010.) animirana je bajka o ratu među sovama. Akcijski ‘Babydoll uzvraća udarac’ (Sucker Punch, 2011.) atraktivna je vizualna demonstracija tijeka svijesti glavne junakinje koja čeka da se nad njom izvrši lobotomija. Film je dobio podijeljena mišljenja kritičara, a i karijera Zacka Snydera je došla u pitanje. Njegov ‘Čovjek od čelika’ (Man of Steel, 2013.) priča o Supermanu od početka. Saznajemo tko je i što je Superman, što se dogodilo na njegovom rodnom planetu, zašto je došao na Zemlju, tko ga je odgojio i kako je došlo do toga da postane Superman, odnosno superjunak koji djeluje u kriznim situacijama. Zack Snyder se ovim filmom nakon komercijalnog neuspjeha sa ‘Sucker Punch’ iskupio na kinoblagajnama i osigurao snimanje nastavka ‘Batman v Superman’. A što je najgore slijede i daljnji nastavci ove franšize u kojoj su zajedno ovi superjunaci. To će čak i fanovi teško izdržati.

Robert Jukić, Zagreb,25.03.2016.