The Batman (2022.)
Redatelj: Matt Reeves
Glume: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, Peter Sarsgaard

Tko se danas sjeća Michaela Keatona kao Burtonovog ‘Batmana’ iz 1989. godine? To objektivno i nije daleka prošlost, ali ljudi brzo zaboravljaju naoko nebitne stvari kao što su filmovi starije tridesetak godina. Slijedilo su još tri ‘Batmana’ (1992., 1995. i 1997.). Nakon još jednog pojavljivanja Michaela Keatona u naslovnoj ulozi, opet u režiji Tima Burtona (1992.), došli su manje uspješni Val Kilmer (1995.) i George Clooney (1997.), u režiji podcijenjenog Joela Schumachera. Warner Bros. odlučio je restartati franšizu s tri ‘Batmana’ u režiji Christophera Nolana (2005., 2008. i 2012.) s Christianom Baleom u glavnoj ulozi, koga u dva naredna filma zamjenjuje Ben Affleck, pod redateljskom palicom Zacka Snydera: ‘Batman v Superman’ (2016.) i neuspješna ‘Liga Pravde’ (2017.), prošle godine prikazana u originalnoj redateljskoj verziji ‘Liga Pravde Zacka Snydera’ (2021.) u trajanju od 242 minute.

Fotografiju ustupio Blitz

Ako ste mislili da će se Batman nastaviti od nastavka prethodnih franšiza, niste u pravu. Svaka nova ‘šihta’ ‘Batmana’ započinje ispočetka, pa tako i ovaj najnoviji, s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi jer je Ben Affleck iz nekih razloga odustao. Poznat iz ‘Sumrak Sage’, Robert Pattinson se u najnovijem ‘Batmanu’ pod jednostavnim naslovom ‘The Batman’ odlično snašao. Dok je Christian Bale govorio zastrašujućim dubokim promuklim glasom, Pattinson je prirodniji. Izvan kostima izgleda kao ‘darker’, a i cijeli film se odigrava u nekom sfumato mračnom okružju. Ako ste kojim slučajem propustili ovog ‘Batmana’ u kinima, možete ga pogledati na nekoj od kabelskih televizija ili internetskih platformi, iako je pravi doživljaj gledanja ovog filma upravo na velikom ekranu u kinima.

Batman kao maskirani junak nije omiljen u svojem gradu Gothamu, ne vole ga ni mediji ni policija, a ni razni zločinci. Iako dobro surađuje s policijskim načelnikom Gordonom (Jeffrey Wright), nije poželjan kod policije, i to iz prozaičnog razloga. Čitava vlast, od gradske uprave pa do policije premrežena je korupcijom, što otežava borbu protiv organiziranog kriminala. Među slikovitim Batmanovim protivnicima su Oz (neprepoznatljivi Colin Farrell) i naizgled bezopasni The Riddler (izvrsni Paul Dano), a koji će ga dovesti u gotovo bezizlaznu situaciju. Razlog Riddlerovog napada na Batmana je gradska korupcija, odnosno obnova Grada koja se bezuspješno protegla na više od dvadeset godina (neka vas ne zbune neke asocijacije s domaćom potresnom zbiljom), a u koju je bio uključen i Batmanov otac, odnosno otac Brucea Waynea, tajanstvenog milijardera koji je sa suprugom ubijen na ulici pod čudnim okolnostima, a o čemu je svjedočio i mali Bruce Wayne. The Raddler sprema opaku osvetu svima koji su povezani s obnovom…

Warner Bros. odlučio je redateljsku palcu prepustiti Mattu Reevesu zaslužnom za filmove kao što su ‘Cloverfield’ (2008.), ‘Pustite me unutra’ (Let Me In, 2010.), ‘Planet majmuna: Revolucija’ (2014.) i ‘Planet majmuna: Rat’ (2017.), a što se u konačnici pokazalo kao pravi potez.

Robert Jukić, Zagreb, 10.03.2022.

Informacije o filmu:

The Batman
Warner Bros., 6th & Idaho Productions, DC Comics, 2022.
Trajanje: 176 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: SDDS, IMAX 6-Track, Dolby Digital, Dolby Atmos, Dolby Surround 7.1, Auro 11.1
Scenarij: Matt Reeves & Peter Craig
Batman created by Bill Finger & Bob Kane
Glazba: Michael Giacchino
Još glume: Colin Farrell, John Turturro, Andy Serkis, Barry Keoghan, Jayme Lawson, Gil Perez-Abraham, Peter McDonald, Con O’Neill, Alex Ferns, Rupert Penry-Jones, Kosha Engler, Archie Barnes, Janine Harouni

Film je pogledan u multipleksu Kaptol Boutique Cinema

The Batman – Movie Site
The Batman – IMDb

Donosimo prvi trailer i plakat filma ‘The Batman’