The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021.)
Redatelj: Michael Chaves
Glume: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O’Connor, Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard

Franšize ovog tipa teško će se same od sebe prekinuti, već su kao demoni koji se u njima pojavljuju, neuništive i uporne u opsjedanju svojih žrtava, odnosno gledatelja koji iznova suočavaju s neuništivim Zlom. Filmsko Zlo ima stotinu lica ili varijanti, koje nas plaše u mraku kino dvorane, od ‘Exorcista’, kao temelja horora s demonom koji nekoga opsjeda, do niza drugih filmova koji konkuriraju za najbolja ostvarenja ovoga žanra.

Fotografiju ustupio Blitz

Treća ‘Prizivanja’ opet u fokus događanja dovode bračni par Eda i Lorraine Waren (Patrick Wilson & Vera Farmiga) koji istjeruju demone iz opsjednutih likova. U prvoj sceni u pitanju je desetogodišnjak koji se spašava tako da demon iz njega prijeđe u Arnea (Ruairi O’Connor), dečka njegove sestre. Nakon seanse izgleda da je sve pod kontrolom, i život se nastavlja, ali nakon nekog vremena Arne u trenutku opsjednutosti počini ubojstvo. Ed i Lorraine Waren odluče dokazati da Arne nije bio svjestan zločina i započinju potragu. Saznat će da se radi o kletvi. Treba pronaći onoga tko je bacio kletvu koja se može na određeni način povući. Bračni par Waren i sam će sebe dovesti u opasnost prilikom svojeg istraživačkog pothvata.

Radnja filma odigrava se 1981. godine, a u uvodnoj špici navodi se da je film snimljen prema istinitom događaju. U odjavnoj špici čak saznajemo i što se dogodilo s likovima nakon ovih nemilih događaja. U odnosu na činjenicu da se film poziva na stvarne slučajeve koji su temelj ove franšize sa zadrškom možemo pretpostaviti da se radi o kreativno kalkuliranoj interpretaciji, da se postignu određeni efekti, prvenstveno komercijalni. A ako neki od filmova pretjeruje u kreativnosti, tim komercijalnije. Film ima nekoliko efektnih zastrašujućih scena, od kojih izdvajam dvije, u kojima se opsjednuti isprepletu u klupko, bez tjelesnih ozljeda.

Kao što sam spomenuo, u franšizi ‘Prizivanja’ sudjeluje i ‘Annabelle’, a evo ostalih naslova: ‘Prizivanja’ (The Conjuring, 2013.), ‘Prizivanja 2’ (The Conjuring 2, 2016.), ‘Annabelle’ (2014.), ‘Annabelle: Početak’ (Annabelle: Creation, 2017.), ‘Annabelle 3’ (Annabelle Comes Home, 2019.) i ‘Časna’ (The Nun, 2018.).

Redatelj Michael Chaves prethodno je snimio horor ‘Prokletstvo tugujuće žene’ (The Curse of La Llorona, 2019.). A i treća ‘Prizivanja’ svojevrsna su posveta kultnom ‘Exorcistu’ Williama Friedkina iz 1973. godine, a što ilustrira i fotka iz ovog filma. Više podataka o ‘Exorcist’ franšizi na LINKU.

Robert Jukić, Zagreb, 08.06.2021.

Informacije o filmu:

Prizivanja 3: Kriv je Sotona
New Line Cinema, Atomic Monster, The Safran Company, 2021.
Trajanje: 112 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, DTS, Dolby Digital, IMAX 6-Track
Scenarij: David Leslie & Johnson-McGoldrick
Priča: James Wan, David Leslie & Johnson-McGoldrick
Based on characters created by Chad Hayes & Carey W. Hayes
Glazba: Joseph Bishara
Glume: John Noble, Eugenie Bondurant, Shannon Kook, Ronnie Gene Blevins, Keith Arthur Bolden, Steve Coulter, Vince Pisani, Ingrid Bisu, Andrea Andrade, Ashley LeConte Campbell, Sterling Jerins, Paul Wilson

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Prizivanja 3: Kriv je Sotona – Movie Site
The Conjuring: The Devil Made Me Do It – IMDb

FILM: UKLETA REDOVNICA, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: PRIZIVANJA 2, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: PRIZIVANJA, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: ANNABELLE, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: ANNABELLE – POČETAK, horor [osvrt Robert Jukić]