Prizivanja 2
The Conjuring 2 (2015.)
New Line Cinema, Atomic Monster, Evergreen Media Group, 2016.
Trajanje: 134 min
Color: Color
Format: 2,35:1
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: James Wan
Glume: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Madison Wolfe, Frances O’Connor, Lauren Esposito, Benjamin Haigh, Patrick McAuley, Simon McBurney, Maria Doyle Kennedy, Simon Delaney, Franka Potente, Bob Adrian, Robin Atkin Downes, Bonnie Aarons, Javier Botet

Prizivanje 2 – Movie Site
The Conjuring 2 – IMDb

Autori horora u kojima su ‘glavni junaci’ razni demoni vole navesti u početnoj i odjavnoj špici kako se radi o priči koja je snimljena po istinitom događaju. Tako je i s filmom ‘Prizivanja 2’. Opet je u igri ista ekipa kao u prvim ‘Prizivanjima’, iza kamere kao redatelj je provjereni James Wan, a ispred kao bračni par lovaca na natprirodno, ili demonologa su Ed (Patrick Wilson) i Lorraine Warren (Vera Farmiga). Međutim, ovaj puta opaki demon se nije pojavio u Americi, već u Engleskoj, tako da naši lovci uz blagoslov američke katoličke crkve putuju u Ujedinjeno kraljevstvo kako bi prikupili dolaze da se ne radi o prevari, već o pravoj opsjednutosti, jer vještih prevaranata bilo je posvuda. Njihov susret s natprirodnim medijski je poznat kao ‘Engleski Amityville’. Upravo ta činjenica kako se radi o istinitom događaju daje filmu posebnu atmosferu.

Prizivanja 2 ; Ustupio Cineplexx
Prizivanja 2 ; Ustupio Cineplexx

Vrijeme radnje je 1977. godina u gradiću Brimsdownu. Samohrana majka nakon rastave sa svoje četvero djece useljava se u kuću koja ni po čemu nije karakteristična. Uskoro njezina kćerka postaje ‘veza’ s duhom čovjeka koji je umro u ovoj kući. Dolaskom bračnog para Warren na vidjelo izlazi kako je duh čovjeka koji se javlja preko kćerke ustvari manipuliran od daleko moćnijeg i opasnijeg demona, tako da u životnoj opasnosti nije samo obitelj u kući, već i Warrenovi. Film efektno i postupno ocrtava atmosferu strave s kojom se suočavaju, ne samo obitelj i lovci na paranormalno, već i ostali, susjedi, policija, televizijski voditelji, tehničari… To nije nešto što se događa iza zatvorenih vrata, već su svi suočeni s užasom koji ne mogu objasniti. U jednom trenutku ustanovi se kako je sve prevara. ali je pitanje, kako je kamera uspjela snimiti jedino baš takve aktivnosti. Radi li se ipak o prevari koja nadilazi granice racionalnog? Jer demon (ili đavo, svejedno) u svojim aktivnostima služi se bezočnim prevarama…

Iako smo gledali niz filmova s tematikom opsjednutosti, od ‘Istjerivača đavola’ (koji je rodonačelnik ovakve podvrste horora), još uvijek se nađe netko, u ovom slučaju James Wan, koji uspijeva na pravi način i sugestivno prikazati djelovanje paranormalnog. ‘Prizivanja 2’ zadovoljit će poklonike horora, kao i sve one koji će to postati.

A više informacija o bračnom paru Warren i njihovim slučajevima možete saznati na web stranici Amityville – Ed & Lorraine Warren.

Robert Jukić, U ljubljani, 11.06.2016.