The Nun (2018.)
Redatelj: Corin Hardy

Još jedan film čija je radnja smještena u Rumunjskoj, domovini najpoznatijeg vampira Drakule. Nakon ‘Uklete redovnice’ u kojem novinarka sa Zapada istražuje egzorcizam sa smrtnim posljedicama, opet se, kao što i naslov filma govori, glavni likovi susreću s demonom u obličju redovnice, odnosno časne sestre. I ovaj puta radi se o opakim silama koje žele izaći iz nekog drugog univerzuma. Rumunjska ne samo da je poznata kao zemlja iz koje dolazi Drakula, već je i privlačna filmašima zbog dobrih (financijskih) uvjeta snimanja filmova, naime, mnogi američki i ostali filmovi snimaju se u Rumunjskoj. Autori ‘Prizivanja’ i ‘Annabelle’ odlučili su se na još jedan prequel, naime, imali smo prilike gledati ‘Annabelle: Početak’, da konačno pokažu žanrovskoj publici kako je došlo do tih svih strašnih događaja. Sve je počelo u Rumunjskoj…

Časna ; Ustupio Blitz Film & Video

Radnja je smještena u 1952. godinu. U samostanu u ruralnj Rumunskoj jedna opatica počinila je samoubojstvo, što je u Katoličkoj crkvi strašni grijeh. Vatikan pošalje u rumunjsku zabit iskusnog svećenika (Demián Bichir) i mladu djevojku (Taissa Farmiga) koja se tek treba zarediti, kako bi otkrili što se tamo dogodilo. Istraživački dvojac u samostanu nailazi na nedostatak komunikacije ostalih časnih sestara koje imaju noćni zavjet šutnje uz stalne molitve, a kada i uspiju ući u samostan, počinje niz zastrašujućih događaja. Bar bi trebali biti zastrašujući, ali kao u većini novih komercijalnih horora, demonska sila koja ih predvidljivo terorizira kao da je već mnogo puta viđena. Autori su slabo objasnili kako i zašto u opasnu misiju ide neiskusna buduća opatica, osim ako joj je jedini uvjet priviđenja mračne časne sestre kada je bila djevojčica, a ovo se pokazuje kao misija koja je čekala na nju. Svećenik iskusan po pitanju raznih čudnih događanja pokazat će se kao diletant koji se teško snalazi u opasnim situacijama.

U nedostatku originalnijih ideja demonsku silu smjestili su u bunar u podrumu samostana, odakle želi izaći i opsjedati ljude. Jedan od tih oblika je i časna sestra koja tumara mračnim hodnicima i plaši ostale opatice (kao i publiku u kinu). U dramaturški neuvjerljivoj završnici demonska sila našla je svojeg domaćina i otišla u svijet kako bi dalje opsjedala i druge ljude podložne opsjednutosti. Kako su mnoge stvari već toliko viđene u hororima, autori su se više koncentrirali na glazbu kao i zvučne efekte koji doprinose atmosferi filma.

Redatelj oba ‘Prizivanja’ James Wan (uskoro ćemo gledati njegovog ‘Aquamana’) redateljsku palicu prepustio je manje iskusnom Corinu Hardyju, koji je snimao kratke videofilmove i do sada snimio samo jedan dugometražni film, horor ‘The Hallow’ (2015.).

Robert Jukić, Zagreb, 14.09.2018.

Informacije o filmu:

Časna
Atomic Monster, New Line Cinema, The Safran Company, 2018.
Trajanje: 96 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | 12-Track Digital Sound (IMAX 12 track)
Glume: Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Ingrid Bisu, Charlotte Hope, Sandra Teles, August Maturo, Jack Falk, Lynnette Gaza, Ani Sava, Michael Smiley, Gabrielle Downey, David Horovitch, Tudor Munteanu

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Časna – Movie Site
The Nun – IMDb

FILM: UKLETA REDOVNICA, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: PRIZIVANJA 2, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: PRIZIVANJA, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: ANNABELLE, horor [osvrt Robert Jukić]
FILM: ANNABELLE – POČETAK, horor [osvrt Robert Jukić]

FILM: ČASNA, horor [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=36884. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.Nedjelja, 16. rujna 2018.