Annabelle: Početak
Annabelle: Creation (2017.)
Atomic Monster, New Line Cinema, 2017.
Trajanje: 109 min.
Format: 2.35 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Redatelj: David F. Sandberg
Glume: Stephanie Sigman, Miranda Otto, Lulu Wilson, Anthony LaPaglia, Talitha Bateman, Alicia Vela-Bailey, Kerry O’Malley, Philippa Coulthard, Joseph Bishara, Adam Bartley, Samara Lee, Brian Howe, Grace Fulton, Brad Greenquist, Lotta Losten

Film je pogledan u CineStaru Branimir u Zagrebu

Annabelle: Početak – Movie Site
Annabelle: Creation – IMDb


Annabelle: Početak ; Ustupio Blitz

Recikliranje neke teme, pogotovo u žanru horora, može biti kontraproduktivno. Novi primjer je horor ‘Annabelle: Početak’, koji kompilira dosta toga od viđenog, a osnova je klasični ‘Egzorcist’. Lutku Annabelle upoznali smo u istoimenom filmu 2014. godine. Zanimljivo je da se producentska ekipa čvrsto drži ‘svemira’ koji su osmislili u ‘Prizivanjima’ (2013.; 2016.), i snimaju filmove prije i poslije tih paranormalnih događanja. Tako je nastala i prva ‘Annabelle’ (2014.), a onda se trebalo ustanoviti kako je uopće došlo do toga da jedna poprilično velika (antipatična!) lutka postane miljenica djece (koju najvjerojatnije nitko ne bi poželio u svojoj kući, osim u nekom američkom horor filmu).


Annabelle: Početak ; Ustupio Blitz

Kako je stvorena lutka Annabelle konačno saznajemo u ovom filmu. Priča se odigrava neodređeno prije radnje u prvoj ‘Annabelle’. Bračni par negdje na američkom srednjem zapadu nesretnim slučajem izgubio je kćerku, a njen otac (Anthony LaPaglia) imao je obrt za izradu lutaka koje su bile veoma tražene. Godinama kasnije u njihovu kuću na osami na udomljavanje dolazi časna sestra s nekoliko djevojčica različitih uzrasta. Jedna od njih, Janice (Talitha Bateman) postat će meta duha mrtve djevojčice. Autori su, što je pomalo neočekivano, u film uveli čak tri nekarakteristična demona 🙂 , koje teško razlikujemo, a jedan od njih nastavlja putovanje u nove filmske pustolovine.

‘Annabelle: Početak’ predvidljiv je film usporenog ritma uz niz nelogičnosti, koji uz nekoliko već viđenih i banalnih štoseva pokušava uplašti publiku željnu ‘punokrvne’ strave. Kreativni pad franšize ‘Prizivanja’ možda je ipak privremen, dok se ne pronađe redateljska ‘svježa krv’, a što je trebao biti upravo David F. Sandberg, koji je snimio dojmljiv horor ‘Kad se svjetla ugase’ (2016.). Lutka Annabelle će se sigurno još igrati s gledateljima, jer producenti iz ruku ne ispuštaju ‘zlatnu koku’, kako god se zvala ili izgledala.

Robert Jukić, Zagreb, 13.08.2017.