Dva temeljna vampirska filma su ‘Nosferatu’ (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens; 1924.) F.M. Murnausa i ‘Vampir’ (Vampyr; 1932.) Carla Theodora Dreyera, prvi snimljen prema romanu Brama Stokera (1847. -1912.), a drugi po djelu Josepha Sheridana Le Fanua (1814. – 1873.). Stoker je svojeg ‘Draculu’ objavio 1897. godine, a Sheridan le Fanu svoju vampirski priču ‘Carmillu’ 1872., u sklopu svoje zbirke od pet pripovjedaka ‘In a Glass Darkly’, četvrt stoljeća prije. Obzirom da su obojica bili Irci, pitanje je koliko je Le Fanu utjecao na Stokera, i koliko se Stoker poslužio Le Fanuovom pričom. Činjenica je da je Stoker izvršio možda i veći utjecaj na film, jer snimljeno je dosta filmova ne samo se Draculom kao glavnim likom, nego i razne varijante koje recikliraju osnovni zaplet. Jedan od takvih je i televizijski serijal ‘Ponoćna misa’ (Midnight Mass; 2021.) kreatora Mikea Flanagana (poznatijeg kao redatelja horora ‘Doctor Sleep’ (2019.), nastavka kultne Kubrickove ‘Vidovitosti’. ‘Ponoćna misa’ daje novo viđenje vampira u odnosu na tradicionalne, u kojima su ove nezasitne krvopije bez empatije i mijenjaju svoj odnos prema ljudskom rodu.

Fotografiju ustupio TMDB

Vampiri su u našem svijetu više od stotinu godina, pretežito na filmskom platnu i u ostalim medijima, stoga su stekli zahtjevnu fanovsku publiku. I u najnovijem vampirskom hororu ‘Abigail’ koji upravo igra u svijet i u hrvatskim kinima, neke stvari su pomaknute u odnosu na vampirske konvencije. Abigail (Alisha Weir) je djevojčica, kćerka bogatih roditelja, koja u kazalištu vježbe baletne točke na glazbu ‘Labuđeg jezera’ P.I. Čajkovskog. Kada se vrati kući, otme je sedmeročlana banda i odvede u napuštenu kuću u kojoj čekaju oca da plati otkupninu. Ono što ne znaju je to da je krha Abigail zapravo opaka vampirica koja se neće samo tako pomiriti sa sudbinom, već će situaciju preuzeti u svoje ruke, to jest svoje oštre vampirske zube. Još bi to otmičari mogli staviti pod kontrolu, ali u ogromnoj kući, koja je ustvari zapušteni dvorac, čekaju ih još neka neugodna iznenađenja…

Obračun s otmičarima je krvav, kao posljedica silovitih napada male naizgled simpatične i sramežljive djevojčice. Baletnom koreografijom Abigel u napadima izluđuje svoje otmičare, i gotovo svaki njihov pokušaj osuđen je na neuspjeh. A kada se i pojavi šansa da je savladaju, neke druge okolnosti su protiv njih. Ljubitelji eksplicitno krvavih horora doći će na svoje u ovom filmu, koji medjutim nudi i intrigantan zaplet s nepredvidljivom završnicom.

Djevojčice vampirice nisu neka novost u vampirskom žanru. Sjetimo se samo ‘Intervjua s vampirom’ (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles; 1994.) po romanu Anne Rice i u režiji Neil Jordana (točno prije 30 godina!), a u kojem se pojavljuje dvjestogodišnja vampirica Claudia, u čijoj je ulozi bila tada dvanaestogodišnja Kirsten Dunst (gledamo je upravo u kinima kao novinarku u distopijskoj drami ‘Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj’). Alisha Weir je ipak nešto starija u ulozi Abigel, imala je 14 godina u toku snimanja tog horora. Prethodno je je glumila u nekoliko tv serijala i imala glavnu odnosno naslovnu ulogu u jako dobro ocijenjenome obiteljskoj komediji – drami ‘Matilda: The Musical’ ‘2022.).

Redateljski dvojac Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett specijalizirao se za horore, i dosad smo u kinima imali prilike vidjeti njihove filmove: ‘Vrisak’ (2022.) i ‘Vrisak 6’ (2023.). Prethodno su snimili horore ‘V/H/S’ (2012.; segment ‘10/31/98’, as Radio Silence), ‘Devil’s Due’ (2014.), ‘Southbound’ (2015.; segments ‘The Way In’, ‘The Way Out’), ‘Spremni ili ne’ (Ready or Not, 2019.).

Robert Jukić,
Kopenhagen, 26.03.2024.

Informacije o filmu:

Abigail
Abigail (2024.)
Redatelji: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Glume: Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir
Žanr: horor, triler
Trajanje: 109 min.
Država: Irska, SAD
Danski distributera:
Distribucija: Editus

Abigail- Universal
Abigail – IMDb

Film je pogledan u Cinemaxxu Kopenhagen]