Scream (2022.)
Redatelji: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Glume: David Arquette, Jack Quaid, Neve Campbell, Courteney Cox, Jenna Ortega, Melissa Barrera

Davne 1995. godine Wes Crawen svojim filmom ‘Vrisak’ (Scream; 1995.) žanr horora podigao je na novu razinu. Više se u tami ne skrivaju neka nadnaravna čudovišta koja prijete, već su ta čudovišta među nama i izgledaju obično kao i mi. Ta čudovišta su poznanici, možda čak i prijatelji, koji iz (psiho)patoloških razloga okrutno ubijaju svoje najbliže. I tako u tri nastavka, jer publika želi vidjeti nove negativce koji masakriraju svoje prijatelje.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Već u prvom ‘Vrisku’ ubojica(e) nose karakterističnu masku nazvanu ‘GhostFace’ koja je u međuvremenu postala planetarno popularna. Maska iza koje se može skrivati bilo tko, i tako zavarati sve s kojima dođe u kontakt. Nakon maski Michaela Myersa u ‘Noći vještica’ (1978.) i silnih nastavaka, te Jasonove maske iz ‘Petka 13.’ (1980.) i njegovih nastavaka, novi/stari brend maske GhostFace nastavlja svoj pohod kinodvoranama i internetskim platformama.

Nakon više od četvrt stoljeća gradić Woodsboro još živi s ožiljcima koje su ostavili serijski ubojice. Sidney (Neve Campbell) i Gale (Courteney Cox) su otišle, a u gradu je ostao Dewey (David Arquette), sada u mirovini. Svi oni naći će se na rješavanju novog slučaja, jer u Woodsborou se opet pojavio netko s maskom GhostFacea, i započeo krvavi pohod. Žrtve su opet povezane s nekim od prošlih ubojstava.

Peti ‘Vrisak’ započinje kao i prvi. Tinejdžerica sama u kući punoj staklenih površina ( u prvom ‘Vrisku’ bila je to Drew Barrymore) peče kokice i sprema se gledati film, kada joj zvoni telefon. Karakteristični nepoznati ‘ghostface’ glas započinje smrtonosnu igru. Ako žrtva ne odgovori na tri pitanja iz područja filmskog horor žanra, netko njoj blizak bit će ubijen. Nakon što je preživjela napad, dolazi joj kao podrška sestra sa svojim dečkom koja je prije nekoliko godina otišla od kuće, odnosno iz grada. U kontaktu s Deweyjem ponavljaju pravila, a jedno od njih je da je ubojica netko najbliži iz njihovog društva. Zanimljivo je kako je Dewey kao iskusni bivši šerif odmah posumnjao na pravog ubojicu. Zanimljivo je koliko su ubojice u ‘Vriskovima’ gotovo smiješno nespretni, ali ipak efikasni u provođenju svojih ubilačkih nauma.

‘Vrisak’ je triler koji uspješno koristi elemente horora držeći gledatelja u napetosti i neizvjesnosti. Wes Craven (1939. – 2015.) obavio je dobar posao sa svoja četiri ‘Vriska’ (1996.; 1997.; 2000. i 2011.), a njegovo djelo nastavio je redateljski dvojac Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett, koji su zajedno redateljski radili na filmovima, odnosno hororima ‘V/H/S’ (2012.; segment ‘10/31/98’, as Radio Silence), ‘Devil’s Due’ (2014.), ‘Southbound’ (2015.; segments ‘The Way In’, ‘The Way Out’) i ‘Spremni ili ne’ (Ready or Not, 2019.)

Robert Jukić, Zagreb, 23.01.2022.

Informacije o filmu:

Vrisak
Paramount Pictures, Lantern Entertainment, Outerbanks Entertainment, 2022.
Trajanje: 114 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, IMAX 6-Track, Dolby Atmos
Scenarij: James Vanderbilt & Guy Busick
Characters created by Kevin Williamson
Glazba: Brian Tyler
Još glume: Mikey Madison, Dylan Minnette, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Sonia Ammar, Marley Shelton, Skeet Ulrich, Kyle Gallner, Reggie Conquest, Roger Jackson, James A. Janisse, Heather Matarazzo

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Vrisak – Movie Site
Scream – IMDb