Scream VI (2023.)
Redatelji: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Glume: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Cox, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Hayden Panettiere
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Jedan od najzaslužnijih redatelja za razvoj horora je Wes Craven, a pridružuje mu se scenarist Kevin Wiliamson, koji sudjeluje kao kreator scenarija i likova u svakom od šest ‘Vriskova’. Wes Craven izazvao je pravu senzaciju još 1996. godine svojim prvim ‘Vriskom’, da bi već iduće godine snimio ‘Scream 2’ (1997.), što je publika podržala, te nastavio trećim naslovom ‘Scream 3’ (2000.). Ovako dobra franšiza nije se mogla prekinuti i Wes Craven 2011. snima ‘Scream 4’. Međutim, u ‘Vrisku 5’ koji je nazvan jednostavno ‘Vrisak’ (Scream; 2022.), redateljsku palicu uspješno preuzima dvojac Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett, koji potpisuje i ovaj najnoviji nastavak popularne franšize. U ‘Screamu’ dolazi do radikalnog zaokreta, neki od likova koji su se uspješno suprotstavljali GhostFaceu u prethodnim nastavcima podlegli su opakom maskiranom ubojici, koji se iz nastavaka u nastavak uporno vraća. Ukoliko niste gledali ‘Peticu‘, neće biti problema da se uz malo koncentracije uključite u najnoviji ‘Vrisak’ i likove koji se ponovo moraju suočiti sa zastrašujućim zlom koje ih nemilosrdno proganja.

Fotografiju ustupio TMDB

Četvoro preživjelih iz prethodnog nastavka iz kultnog gradića Woodsboroa seli u megagrad New York, nadajući se da će živjeti u anonimnosti i prevladati traume iz susreta s Ghostfaceom. Međutim, koliko god mislili da su sigurni, grdno su se prevarili. Već u početnoj sceni redateljski dvojac mijenja uobičajenu paradigmu. Djevojka koja čeka u kafiću dobiva očekivani telefonski poziv, barem tako misli, ali ustanovi se kako to nije poziv koji očekuje, već dobro znani poziv serijskog ubojice. Kada GhostFace obavi svoj ‘posao’, slijedi iznenađenje. Znamo kako izgleda, obično to saznajemo na kraju filma, i taj GhostFace dobiva telefonski poziv, i to od GhostFacea koji se sada poigrava s njim. Sve to objavljuju mediji i četvorka preživjelih nije sigurna ima li to ubojstvo veze s njima, ali niz događaja koji slijede uvjerit će ih da su oni meta…

Već na početku filma, u uvodnoj sceni, ima nekoliko iznenađenja, a kako se radnja razvija, slijede novi iznenadni obrati do same završnice filma. ‘Vrisak 6’ nije samo horor, već i triler koji nas drži u napetosti tijekom cijelog trajanja filma. Film treba gledati na velikom ekranu, a poslije, kada se pojavi na videoservisima i kućnom kinu možemo u ponovnom gledanju istraživati zahtjevan zaplet koji nam je priredila autorska ekipa.

Podsjetimo, Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett zajedno su radili na hororima ‘V/H/S’ (2012.; segment ‘10/31/98’, as Radio Silence), ‘Devil’s Due’ (2014.), ‘Southbound’ (2015.; segments ‘The Way In’, ‘The Way Out’), ‘Spremni ili ne’ (Ready or Not, 2019.) i ‘Vrisak’ (Scream; 2022.).

Robert Jukić, Zagreb, 10.03.2023.

Informacije o filmu:

Vrisak 6
Paramount Pictures, Project X Entertainment, Québec Production Services Tax Credit, 2023.
Trajanje: 123 min
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Dolby Digital
Scenarij: James Vanderbilt & Guy Busick
Based on characters created by Kevin Williamson
Glazba: Sven Faulconer & Brian Tyler
Još glume: Skeet Ulrich, Roger Jackson, Dermot Mulroney, Jack Champion, Josh Segarra, Liana Liberato, Devyn Nekoda, Tony Revolori, Samara Weaving, Matthew Giuffrida, Andre Anthony, Henry Czerny

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Vrisak 6 – Movie Site
Scream VI – IMDb