John Wick: Chapter 4 (2023.)
Redatelj: Chad Stahelski
Glume: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Lance Reddick, Donnie Yen, Ian McShane
Država: SAD
Hrvatski distributer: Blitz
Danski distributer:

Franšiza koja je počela skromno, bez velike medijske pompe, postala je uspješnica i došla i do svojeg četvrtog nastavka. Već je i drugi ‘John Wick’ pokazao kako nastavak može biti intrigantan. Stilizirani borilački performans maštovito je koreografiran u svakoj točki u izvedbi Keanua Reevesa, a njegovi protivnici nemaju šanse jer John Wick je utjelovljenje modernog polubožanstva u borbi protiv sila zla, nailazeći na mnogobrojne naizgled nepremostive prepreke.

Fotografija preuzeta s web stranice John Wick 4

I u četvrtom nastavku franšize autori se drže prokušanih formula uz dodatne elemente iznenađenja. John Wick je ‘patentirao’ svoj zaštitni znak, nakon što upuca (i po nekoliko puta) svojeg protivnika, na kraju ga za svaku slučaj upuca još i u glavu. Za razliku od iritatntnih žanrovskih primjera u kojima negativac ostane ošamućen, a žrtva mu okrene leđa kako bi nekog spašavala, a dobro znamo što iza toga slijedi. John Wick sebi ne dopušta takav luksuz, pa protivnike uništava temeljito, iako negativci nadiru jedan iza drugog. Pitanje koliko je to uvjerljivo nije relevantno. Bino je kako su to autori, redatelj sa svojom ekipom, uspjeli vizualizirati, a Chadu Stahelskom to odlično ide od ruke. Dokaz tom je da se svaki ‘John Wick’ može ponovo gledati i uživati u njemu, čak i na malom ekranu (koji kod kuće postaju sve veći).

John Wick je izopćen iz svijeta iz kojeg je ponikao, zahvaljujući raznim spletkama i makinacijama. Love ga širom svojeta, jer podzemlje nema granica. Sada ga traži nemilosrdni Marquse (izvrsni Bill Skarsgård), i poduzima sve moguće kako bi pronašao Johna Wicka te motivirao Wickove prijatelje i neprijatelje za smrtonosnu misiju. Tu su ujedno uključeni svi ostali koji se nađu ‘pri ruci’ željni brze zarade. John Wick uspješno odolijeva brojnim napadima sve do konačnog obračuna koji bi se trebao odigrati po ustanovljenom kodeksu, ali negativci mijenjaju pravila. Spektakularna završnica u Parizu donijet će konačno razrješenje bezizlazne situacije u kojoj se našao John Wick.

Zanimljivo je da se u četvrtom nastavku ponavlja lajtmotiv s psom, ali ovaj puta psa ima jedan od Wickovih protivnika, koji će zajedno sa psom odigrati nekoliko puta u obračunima odlučujuću ulogu. O prethodnim filmovima kao i o odnosu Johna Wicka i njegovog psa pisali smo već na ovim stranicama, linkovi: ‘John Wick’, ‘Još nešto filmu: John Wick 2’ i ‘John Wick 3 – Parabelum’.

Spomenimo još da sam četvrtog ‘Johna Wicka’ pogledao u Cinemaxxu IMAX u Kopenhagenu, s danskim titlovima. Podaci o dvorani mogu se pronaći na njihovoj web stranici, medju kojima površina platna (250 m2) te broj sjedala (549 sjedala + 3 sjedala za invalide). Cinemaxx u Kopenhagenu ima ukupno 14 dvorana, i koncipiran je da je u prvoj etaži (gdje su i blagajne) smješten u razini s IMAX dvoranom, a u etaži ispod ostalih trinaest dvorana. Doživljaj gledanja u IMAX dvorani je jači, zbog slike i zvuka, od onog u drugim dvoranama multipleksa. I još jedna zanimljiva informacija je cijena ulaznica u kino. John Wick me koštao 155 danskih kruna (kronera), s napomenom da je jedna danska kruna otprilike jedna (bivša) kuna.

Robert Jukić, Kopenhagen, 30.03.2023.

Informacije o filmu:

John Wick 4
Praesens-Film, Silver Reel, ZDF Enterprises, 2023
Trajanje: 169 min
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Shay Hatten & Michael Finch
Based on characters created by Derek Kolstad
Glazba: Tyler Bates & Joel J. Richard
Još glume: George Georgiou, Clancy Brown, Marko Zaror, Bill Skarsgård, Aimée Kwan, Hiroyuki Sanada, Shamier Anderson, Rina Sawayama, Yoshinori Tashiro, Hiroki Sumi, Daiki Suzuki, Julia Asuka Riedl, Milena Rendón

John Wick 4 – Movie Site
John Wick: Chapter 4 – IMDb

[film je pogledan u Cinemaxxu Kopenhagen]