John Wick: Chapter 3 – Parabellum (2019.)
Redatelj: Chad Stahelski
Glume: Keanu Reeves, Halle Berry, Ian McShane, Laurence Fishburne…

Tri psa u trećem poglavlju

Kao što sam spomenula u osvrtu na prethodni nastup Johna Wicka, autori filma imaju fini osjećaj za izbor psećih ljubimaca i njihove specijalne efekte na publiku (vidi LINK), pa su u trećem izdanju ne samo nastavili s angažmanom Wickovog ‘staloženog’ Psa, već su mu dodali još dvojicu pasa, ali potpuno oprečnog karaktera. To su krvoločne životinje dresirane za napad, apsolutno podložne naređenjima osobe kojoj su odane, a to je privlačna i opasna Halle Berry s kojom Wick ostvaruje privremenu i kontroverznu suradnju. Prvi pogled na te pse je zastrašujući, njuške iskeženih zuba drže Wicka na odstojanju od njihove ‘gazdarice’, ali njihova ubojitost poželjna je kad se zalažu na ‘pravoj’ strani. U jednoj od najefektnijih borilačkih sekvenci filma, u košnici marokanske Casablance, djeluju kao puni partneri Wicku i njegovoj suradnici u borbi s ‘nebrojenim’ neprijateljima i ostvaruju neke od najdojmljivijih borbenih prizora. I Halle je jednako vezana za svoje čuvare, pa se u jednoj sceni ponavlja obrazac osvete zbog povrijeđenog ljubimca.

John Wick: Chapter 3 – Parabellum ; Fotografiju ustupio Blitz Film & Video

Oko za oko, čovjek za psa, u filmu se ne samo afirmira kao prihvatljiv omjer vrijednosti, već se i multiplicira u ‘animalnu’ korist. ‘Zar sve to zbog psića?’ pita Angelica Huston Wicka, pa iako on dodaje još razloga za osvetu, gledateljima je jasno da je dovoljno to što su učinili njegovom psiću da ga razgnjevi do osvetničkog filmskog pohoda.

Nije sigurno da li će se za ova dva ‘poslušna agresivca’ naći stalni angažman u nastavku serije o Johnu Wicku, ali serija će se sigurno nastaviti (što se sve eksplicitnije navodi na kraju epizoda uspješnih franšiza).

Wickov Pas zadržava svoj stil (i simpatije gledatelja) odmjerenim stavom u kojem izbjegava trošenje energije i samovoljne inicijative. Dovoljno je samo njegovo prisustvo u kadru i pogled s izrazom razumijevanja okolnosti u kojima je potrebna njegova pasivnost :). Ali nije bez junačkih svojstava, među kojima se ističu izdržljivost i strpljivost. Film počinje scenom u kojem stoički prati Johna Wicka u bijegu kišnim ulicama grada, a kako završava, vidjet ćete u kinu.

Uz pse, u zamjetnoj epizodnoj ulozi u filmu pojavljuje se i jedan konj, tako lijep, da bi ga Caligula proglasio senatorom, koji se s Johnom Wickom na leđima uspješno utrkuje s opakim motociklistima.

Preko mjere kao Mjera

Uz četvoronožne junake i glavnog glumca te atraktivni prošireni casting, najveći aduti ‘Johna Wicka’ su inventivno koreografirane, kontekstuirane i vizualizirane borilačke scene koje svojim intenzitetom, trajanjem i ishodom gotovo dotiču granicu s parodijom. Obilju nasilja (kao parafraza naslova knjige sociologa Ivana Kuvačića ‘Obilje i nasilje’) doprinosi i redundancija Wickovih udaraca. Neumoljivi junak ne samo da se obračunava s neusporedivo većim brojem neprijatelja, već mora izvesti više od jednog smrtonosnog udara da ih pojedinačno neutralizira. U sceni borbe u muzeju oružja koriste se neiscrpne količine noževa, a tijela padaju tek kad su izbodena kao ikebane. Prije scene (jednog od nekoliko) obračuna u hotelu Continental, Wick traži ‘Guns. Lots of Guns’… Količina koja namjerno prelazi mjere može biti efektna, a može i prekoračiti mjeru. Uzgred, i broj filmova u kojima se koristi energija Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ gotovo prevršuje mjeru :), ali u ovom primjeru savršena je glazbena podloga za krešendo John Wickovog akcijskog spektakla.

Spektakularni obračuni nižu se u filmu do iznemoglosti, ali nisu postupno raspoređeni prema složenosti sukoba, već kulminiraju od početka i s malim predasima izmjenjuju se u različitim prostorima i sudionicima, ali malo pomalo, pri kraju ipak dolazi do zamora. Stoga bi se neke scene (osobito ona u kojoj Wick solira u polumračnom predvorju hotela) mogle skratiti ili izostaviti, a da film ne izgubi ništa osim ‘komadića duljine’. Ali dominantan dojam ostavljaju borilačke ‘umjetničke izvedbe’, napose one u kojima se realni prikaz integrira u vizualne atrakcije virtualnog.

U očekivanju sljedećeg poglavlja priče o Johnu Wicku,

Ada Jukić, Zagreb, 24.05.2019.

Informacije o filmu:

John Wick 3: Parabellum
Summit Entertainment, 87Eleven, Lionsgate, 2019.
Trajanje: 131 min.
Format: 2.39 : 1
Zvuk: Dolby Surround 7.1 | Dolby Atmos
Scenarij: Derek Kolstad, Shay Hatten, Chris Collins i Marc Abrams
Priča: Derek Kolstad
Glazba: Tyler Bates i Joel J. Richard
Još glume: Mark Dacascos, Asia Kate Dillon, Lance Reddick, Tobias Segal, Anjelica Huston, Saïd Taghmaoui, Jerome Flynn, Randall Duk Kim, Margaret Daly, Robin Lord Taylor, Susan Blommaert

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

John Wick 3: Parabellum – Movie Site
John Wick: Chapter 3 – Parabellum – IMDb

FILM: JOHN WICK, akcijski krimić [osvrt Ada Jukić]

Akcijski 'John Wick: Chapter 3 – Parabellum' uskoro u hrvatskim kinima, >http://film-mag.net/wp/?p=38779. Fotografije ustupio Blitz Film i Video

Objavljuje F.I.L.M.Utorak, 2. travnja 2019.