Junak i njegov Pas

Najveći junak filma o akcijskom junaku Johnu Wicku za mene je… njegov Pas. To ne umanjuje ulogu Keanu Reevesa kao nepobjedivog tamanitelja zlikovaca i još uvijek privlačnog glumca, već naglašava ulogu njegove nove maskote. Wick je samotnjak, njegova životna ljubav je mrtva i bilo bi neprihvatljivo zamijeniti je nekom drugom (da daljnjega), ali manje je problematično dati mu novog psa. Da se održi svježim njegov osvetnički potencijal, scenaristički mu treba netko (živ) do koga mu je stalo kao do vlastitog života. Wickova privrženost životinjama kontinuira. Ustrašeni mafiozo iz ovog nastavka upozorava drugog (koji nije svjestan smrtne opasnosti) da je Wick krenuo u osvetnički pohod nakon što su mu ubili psića. I njegov pas u ovoj epizodi dođe u opasnost i neću vam reći (ali moram, jer kako biste izdržali tu neizvjesnost 🙂 ), uspije preživjeti! A i John Wick mora preživjeti, za sljedeći nastavak.

‘Sve ću ih poubijati!’, vikne Reeves na kraju filma, kad mu kažu da se otvara slobodan lov na njegovu glavu). ‘Sve ću ih poubijati’ (u simboličnom smislu, naravno), viču u sebi i oni nejunaci koje su prevarili na poslu, u banci, u bolnici i u dućanu… Svakodnevna frustracija izaziva potrebu da se mimo neučinkovitih sustava, prividnih jednakosti i licemjernih procedura ostvari pravda, da se kazne zločinci, da se izvrši arhetipska osveta. Ta (potisnuta i neostvariva) potreba ventilira se masovnom  produkcijom akcijskih filmova u kojima su pozitivni junaci jači od jačih negativaca.

John Wick 2 ; Ustupio Blitz

John Wick 2 ; Ustupio Blitz

Jedan od njih je (not last  but not least) osvetoljubivi i neumoljivi John Wick. Ni njegov pas, kao ni pas Pobješnjelog Maxa (Mad Max 2: Road Warrior; 1981.; George Miller), također razdraženog gubitkom voljenih na divlju osvetu,  nema imena. Ali dok John Wick kaže da njegov pas ‘nema imena’, Mad Max svoga psa zove ‘Pas’ (Dog), pa mu je to zapravo ime (vidi LINK). Wickov Pas je tamne smeđe boje, čvrste građe, srednje veličine, nije niti krvoločni snagator koji  brani svog gospodara ni bespomoćni psić koji ovisi o njegovoj zaštiti. Radi se o dobro uhranjenom psu koji ne trči ako ne mora i ‘voli pojesti’ i ispružiti se na krevetu, ali je dovoljno budan da  istrči iz kuće koja gori u plamenu.

Scenaristi i producenti dobro su znali kakav će efekt postići ta nevjerojatna tupa njuška i taj pseći lik i hod. Uz tipične pseće poze i prikaze, kad sjede, leže, trče i hodaju, ovog Psa vidimo kako hoda iz ‘ptičje perspektive’ i taj njegov pokretni tamni ‘tlocrt’, osobit je u njegovu portretu. On je odan i poslušan pas, ali nije sladunjavo ovisan o svom ‘Masteru’. Kad treba, on napušta scenu i čeka kad će se u nju vratiti.  Pregledala sam  cijeli Cast i Crew  na IMDb, pa čak  i Triviu, ali nisam našla podatke o ovom psu, ni njegovo pravo ime. Ni riječi o liku koji je zaslužan bar za pola uspjeha filma i to nije u redu. U zalaganja za prava životinja trebalo bi uključiti i njihovo pravo (ako ne na honorar), na ‘Credit’ u filmu :).

Ada Jukić, Zagreb 26.02.2017.

FILM: JOHN WICK 2 (JOHN WICK: CHAPTER 2), akcijskitriler [osvrt Tihoni Brčić]

Više o filmu:

John Wick 2
John Wick 2 (2016.)
Summit Entertainment, Thunder Road Pictures, 87Eleven, 2017.
Trajanje: 122 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Chad Stahelski
Glume: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose, Common, Claudia Gerini, Lance Reddick, Laurence Fishburne, Tobias Segal, John Leguizamo, Bridget Moynahan, Thomas Sadoski, Erik Frandsen, David Patrick Kelly, Perry Yung, Franco Nero

John Wick 2 – Movie Site
John Wick 2 – IMDb