Udovice
Redatelj: Steve McQueen

Vrlo dobar film koji sam zbog foršpana skoro propustila pogledati. Naime, u traileru istaknute su scene po akcijskom obrascu, pretjerane i ubrzane. Ali ovaj film nije akcijski niti standardno kriminalistički, a ono što ga čini posebnim nije vezano za središnji motiv pljačke na koju su prisiljene udovice kriminalaca stradalih u prethodnoj pljački.

Udovice ; Fotografiju ustupio Cineplexx

Zapravo, najviše propusta i najmanje uvjerljivih okolnosti događa se vezano za pljačku, ali to nije presudno u filmu. Najveća njegova vrijednost je prikaz osobnih i društvenih odnosa, tako složenih da ni jedan sudionik nije bez mane ni opravdanja, a žive u svijetu u kojem nema idealiziranih ni trajnih vrijednosti.

Redatelj poznatog prezimena Steve McQueen uspio je, kao rijetki redatelji, ali ne bez presedana (vidi ‘Savjetnika’ Ridleya Scotta, ‘Traffic’ Soderbergha, sjeti se ‘Kineske četvrti’ Romana Polanskog…) unutar žanra izloženog predrasudama i klišejima, prikazati složenost društvenih odnosa, spregu utjecaja i pritisaka kojima se vode političke, ideološke i financijske igre.

Film je nastao na bazi istoimene britanske TV serije (Widows) iz 1983. godine koju čini šest epizoda u trajanju od nešto manje od pet sati (4 sata i 49 minuta). Možda je u procesu komprimiranja radnje u dvostruko kraće vrijeme filma došlo do nekih pomicanja u kontinuitetu ili sporednim smjerovima razvoja događaja, ali bez narušavanja dojma o kvalitetnom filmskom djelu. Ni za kraj filma nije presudno hoće li motivirane amaterke moći ostvariti zadatak koji bi teško obavili i iskusni profesionalci. Kako god se odvije njihov plan, ostaju mračne strukture moći i manipulacije koje nastavljaju svoje destruktivno djelovanje na društvo.

Među sjajnim kadrovima iz filma izdvojila bih onaj u kojem favorizirani kandidat za lokalne izbore (Farrell) poslije mučnog predizbornog skupa u sirotinjskoj četvrti, na putu kući u luksuznom vozilu vodi razgovor sa svojom suradnicom. Kamera prati zamračeno prednje staklo automobila iza kojeg su sugovornici koje čujemo, a ne vidimo.

U okviru pomno komponiranog castinga ‘Udovica’, kao kućni ljubimac glavne glumice i njenog muža, pojavljuje se neodoljivi mali bijeli pas s glavom medvjedića koji bar u tri scene ima značajnu ulogu. Psić (ženka, Olivia), priključuje se mom castingu filmskih ljubimaca (vidi slijedećih nekoliko linkova: JOŠ NEŠTO O BLU RAYU: POBJEŠNJELI MAX 2 – Pas, po imenu Pas; JOŠ NEŠTO O FILMU: JOHN WICK 2; JOŠ NEŠTO O FILMU: PAS MARVIN U ‘PATERSONU’..).

Redatelj Steve McQueen poznat je po filmovima ‘Glad’ (Hunger; 2008.), ‘Sram’ (Shame; 2011.) i biografskom ’12 godina ropstva’ (12 Years a Slave; 2013.) koji je dobio niz nagrada, od toga tri Oscara (najbolji film, najbolji adaptirani scenarij – John Ridley i najbolji sporedni glumac – Lupita Nyong’o).

Ada Jukić
Zagreb, 23.11.2018.

Informacije o filmu:

Widows (2018.)
Regency Enterprises, See-Saw Films, Film4, 2018.
Trajanje: 129 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Glume: Liam Neeson, Colin Farrell, Viola Davis, Robert Duvall, Michelle Rodriguez…

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Udovice – Movie Site
Widows – IMDb