Za razliku od divljeg psa u ‘Mad Maxu 2’ kojeg Mel Gibson zove samo Pas (>LINK) ili psa Johna Wicka u drugom nastavku (>LINK) kojeg Keanu Reeves kaže da nema imena, Pas u Jarmuschevom filmu Paterson, ne samo da ima ime (koje može imati i čovjek, čak i glazbena zvijezda), već je i dobio priznanje za svoju ulogu u filmu, nagradu The Palm Dog u Cannesu (‘posthumno’, da ovom informacijom ražalostimo ljubitelje životinja i ljudi i filma).

Marvin je filmsko ime ženke engleskog buldoga, pravim imenom Nellie, koja je šarmirala žiri osobito svojim glasom, odnosno neodoljivim i znakovitim režanjem. Ali oduševljava i pogled na tu pametnu, odlučnu, doslovce ‘svojeglavu’ pseću žablju glavu, koja se odlično snalazi i u rizičnom urbanom prostoru i uvijek zna što hoće. Kad pođu u šetnju, Marvin kao snažna mala lokomotiva određuje smjer, kad čuje da dolazi ‘pretendent’, na njegovu fotelju, on snažno zauzima svoju poziciju, a kad god može, rasklima stup poštanskog sandučića pred kućom, jer mu se tako više sviđa. Ali kad ga na redovitom obilasku ostave na mjestu (pred barom), možemo računati na to da će mirno i pouzdano tu i ostati 🙂 .

I beskompromisni Jim Jarmusch, čiji stil karakterizira neobaziranje na komercijalna očekivanja ni rezultate, nije odolio ovoj maskoti za koju je znao da će raznježiti publiku. Film je pun kadrova s četveronožnim članom otkačene male obitelji pjesnika-vozača autobusa (Paterson, zove se kao i naslovni grad) i njegove djetinjasto kreativne partnerice. Marvin je prvenstveno njezin ljubimac, kojeg umješno predaje ‘tati’ vozaču da ga, nakon dugog radnog dana za upravljačem, vodi u šetnju. Ali, kao i mnogi šetači ‘po dužnosti’ i Paterson prekida šetnju i ostavlja psa vezanog pred barom u kojem se opušta uz čašu piva i razgovor u slikovitom društvu. Te posjete baru redovite su i evidentiraju se u dnevnom/tjednom ritmu odvijanja filma i svaki put kad Paterson ostavi Marvina pred vratima bara, počinje strepnja da li će mu se što dogoditi. Ne mogu vjerovati da to Jarmusch radi nenamjerno, čak tu strepnju i pojačava scenom (koja asocira na zaplet filma ‘Sedam psihopata’ (2012.) (>LINK), u kojem lokalnom mafijašu ukradu psa ljubimca. U Jarmuschovom filmu grupa opasnih mladića u bučnom autu spominju otmice skupih pasa, a naivni odgovor (‘skupo ga je hraniti’) upućuje na to da se otmica ne bi isplatila. Za vrijeme razgovora s razuzdanim mladićima, u kojem protagonist sudjeluje na karakterističan miran i nekonfrontirajući način, spomenuti Marvin nepretjerano, ali primjereno reži.

Ne mogu reći da li će se Marvinu u filmu, dok čeka pred barom, nešto dogoditi, ali sam uvjerena da film ne bi bio manje napet, da znamo da mu se ništa neće dogoditi. Ili da ga vidimo, ‘safe and sound’, kako zajedno s ‘gazdom’ sjedi u baru, koji svojom atmosferom izgleda kao human i ‘dog friendly’ prostor.

A kad sam već kod šetača pasa i postaja u koje ulaze jedni, a ne drugi, ne mogu zaboraviti psiće koje su, u prvom valu privlačnosti automat kluba otvorenog u bezazlenom stambenom naselju, ostavljali susjedi koji bi ‘nakratko’ ulazili, a njih ostavljali na uzici pred ulazom. U žaru igre kockari amateri zaboravili bi na vrijeme i pustili te jadne životinjice da čekaju, za vrijeme koje im se ubraja u vrijeme šetnje. Što čovjek može učiniti sebi … I svojim ljubimcima!

Ali, kao što rekoh, Marvin je dobio priznanje, a Paterson jednog od glavnih četveronožnih junaka. A Jarmusch tako gledljiv film, koji se može pogledati više puta i može se reći ‘Još nešto o filmu’

Ada Jukić, 18. travnja 2017.

Film vidjela u kinu ‘Europa’ Zagreb

Podaci o filmu:

Paterson
Paterson (2016.)
Redatelj: Jim Jarmusch
Glume: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Nellie, Rizwan Manji, Dominic Liriano, Jaden Michael, Barry Shabaka Henley, Trevor Parham, Troy T. Parham, Brian McCarthy, Frank Harts, Luis Da Silva Jr., Chasten Harmon, William Jackson Harper, Method Man

K5 International, Amazon Studios, Inkjet Productions, 2016. / 2017., Discovery Film
Trajanje: 118 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital