Malignant (2021.)
Redatelj: James Wan
Glume: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young

Nakon novog i osvježavajućeg ‘Candymana’, u kinima igra još jedan horor koji će obilježiti ne samo ovu godinu, nego i žanr kao jedan od najstrašnijih horora, sa šokantnom završnicom kakvu ne biste očekivali. Još jedna karakteristika ovog filma je akcijski horor, podžanr koji u prvi plan stavlja akciju, međutim, u ovom slučaju akciju gotovo da i nećete percipirati jer redatelj silovitim izmjenom scena potencira zastrašujuću napetost koja nema logiku, osim u nadnaravnom. A to nadnaravno utemeljeno je u realnosti.

Fotografiju ustupio Blitz

Već u prvoj uvodnoj sceni pratimo nešto čudno što se odigrava u nekoj bolnici. Doktori se odlučuju na drastičan potez, treba odstraniti tumor, a što će biti lajtmotiv serijskog ubojice u odnosu prema liječničkoj ekipi koja je sudjelovala u operaciji. Vrijeme je sadašnje. Madison (Annabelle Wallis), je mlada trudnica koja ima problema sa svojim partnerom. U nasilnom napadu ozlijeđena je, a njezin dečko je tijekom noći ubijen na stravičan način. Žena završava u bolnici i ničega se ne sjeća što se dogodilo tijekom noći. Slijedećih dana u svojim košmarnim snovima postaje svjedokom (telepatski povezana s obojicom?) nekoliko ubojstava koja su se stvarno dogodila, i što govori policiji, koja joj ispočetka ne vjeruje, a onda postaje sumnjičava prema njoj…

Intigantan i naizgled originalan zaplet, koji ipak ima utemeljenje u jednom drugom hororu, ‘Sestre’ (Sisters; 1972.) Brana De Palme, s dovoljno iznenađujućih preokreta. Sličnost između ova dva filma, ‘Zloćudnog’ i ‘Sestara’, ne znači da James Wan nije posegnuo za nekim drugačijim i originalnim rješenjenima u stvaranju napetosti strave, već naprotiv, dao je novu dimenziju sagledavanja nekih psihopatoloških pojava u mainstream ruhu. ‘Zloćudno’ je kao horor neugodan film jer istražuje mračnu stranu ljudske psihe, i varijacije njezinih djelovanja koja je na rubu nadnaravnog. Medjutim, fanovi horora ovog žanra neće propustiti film.

Producent i redatelj James Wan karijeru je započeo s franšizom ‘Saw’ ili ‘Slagalica strave’, kao metafora, predstavlja žestoku kritiku korporativnog kapitalizma. Režirao je prvi ‘Saw’ (2004.), dok je u ostalima bio izvršni producent. Također kao redatelj potpisuje horore ‘Death Silence’ (2007.), ‘Death Sentence’ (2007.), ‘Insidious’ (2010.), ‘The Conjuring’ (2013.), ‘Insidious Chapter 2’ (2013.) i ‘The Conjurin 2’ (2016.), akcijski ‘Fast & Furious 7’ (2015.), te akcijski DC SF ‘Aquaman’ (2018.).

Robert Jukić, Pula, 10.09.2021.

Informacije o filmu:

Zloćudno
Atomic Monster, Boom Entertainment, Boom! Studios, 2021.
Trajanje: 111 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, IMAX 6-Track
Scenarij: Akela Cooper
Priča: Akela Cooper, James Wan & Ingrid Bisu
Glazba: Joseph Bishara
Još glume: Michole Briana White, Jean Louisa Kelly, Susanna Thompson, Jake Abel, Jacqueline McKenzie, Christian Clemenson, Amir AboulEla, Mercedes Colon, Ingrid Bisu, Ruben Pla, Jon Lee Brody, Paula Marshall, Zoë Bell, Dan Ramos, Shaunte Lynette Johnson, Natalia Safran, Mike Mendez, Randy Haynie

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Zloćudno – Movie Site
Malignant – IMDb