Aquaman 3D (2018.)
Redatelj: James Wan
Glume: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Nicole Kidman, Dolph Lundgren…

Nakon ‘Wonder Woman’, još jedan akcijski junak iz Warnerova DC univerzuma u kojem dominiraju Superman i Batman, dobio je svoj film. Od kada je Marvel potpao pod Disneyja, uz iznimku Sonyja koji još uvijek ima prava na Spider-Mana, u Marvelovom strip-film univezumu okupili su se njegovi superjunaci, s time da se u njegovim ‘Osvetnicima’ pojavljuje se i Spider-Man (što bi bila tema posebnog teksta). Treba spomenuti još jedan paralelni univezum s X-Menima pod kapom Foxa, tako da u nekoj bližoj ili daljnjoj budućnosti možemo očekivati spajanje svih tih kompanijskih univerzuma u pravi univerzum. Zanimljiv i efektan primjer imali smo u najnovijem animiranom ‘Spider-Man’-u, u kojem je upravo zbog zajedničkog djelovanja nekoliko Spider-Mana iz različitih dimenzija spašen svijet.

Aquaman ; Ustupio Bltz Film i Video

Vratimo se naslovnom ‘Aquaman’-u iz filma koji potpisuje hiperaktivni James Wan, zaslužan za horor franšizu ‘Prizivanja’ kao i ‘Brze i žestoke’. Spomenimo da se Aquaman prvi puta pojavljuje davne 1941. godine u stripu More Fan Comics # 73, a kreirali su ga Paul Noris i Mort Weisinger. Aquaman kao sporedni lik u stripovima o Supermanu kao superjunaku bio je u drugom planu, a snimljeno je nekoliko filmova i animirani televizijski serijal, bez velikog uspjeha. Onda su u Warneru shvatili komercijalni potencijal drugih superjunaka. Uvjetno probno pojavljivanje bilo je u ‘Batman v Superman: Zora pravednika’ (Batman v Superman: Dawn of Justice; 2016.; Zack Snyder) i ‘Liga pravde’ (Justic League, 2017.; Zack Snyder), a treći film ‘Aquaman’ pokazuje tko je i što je ovo vodeno polubožanstvo. Kao dijete podmorske boginje Atlanne (Nicole Kidman), odbjegle kraljice Atlantide koja nije prihvatila udaju za nametnutog supruga, i smrtnika, svjetioničara Tom Curryja (Temuera Morrison) koji ju je spasio i u prvom mahu sakrio od progonitelja, Aquaman ima nadljudsko porijekolo. Idila njegovif roditelja neće dugo trajati, jer će progonitelj pronaći njegovu majku, koja će se vratiti u svoje kraljevstvo kako bi spasila živote smrtnika kojeg voli i svojeg sina. Dijete ‘pod imenom’ Arthur polako spoznaje svoje moći, a jedna od njih je komunikacija s morskim stvorenjima. Tijekom odrastanja (Jason Momoa) uz pomoć Vulka (Willem Dafoe) uvježbava borilačke vještine, kako bi se pripremio za preuzimanje podmorskog prijestolja. U međuvremenu podmorje je podijeljeno na nekoliko kraljevstava, a pravo na zajedničko prijestolje polaže Arthurov polubrat Kralj Orm (Patrick Wilson). Jedan od ciljeva je i uništenje ljudske civilizacije jer je svojim djelovanjem doprinijela globalnim klimatskim promjenama i zagađenju. Jedini način da se spriječi sukob dviju rasa do istrebljenja je da Arthur, odnosno Aquaman, i to ako postane kralj, što njegov bratić Orm neće dopustiti…

‘Aquaman’ se dobro uklapa u Warnerovu DC Comics franšizu sa superjunacima, a završna špica najavljuje novi nastavak (ili nastavke ☺ ), jer jedan od preživjelih negativaca sprema osvetu. Film je podijeljen na nekoliko tipičnih dramaturških cjelina ‘od trnja do zvijezda’. Postizanje cilja nije jednostavno, ali nakon početnih poraza, Aquaman će svakim novim iskušenjem i bitkom sazrijevati, tako da konačno može preuzeti mitski trozubac koji je namjenjen samo odabranima. Paralela između mača kralja Arthura i trozupca kralja Atlantide nije slučajna, jer se i Aquaman u ljudskom svijetu zove Arthur. Junaku će pomoći zgodna Atlantiđanka Mera (Amber Heard) koja takođe ne može prihvatiti nametnutog supruga. Njih dvoje na osnovu istraživanja arheologa s Atlantide odlaze na lokaciju gdje bi se trebao nalaziti trozubac koji određuje kraja, a na putu nailaze na mnoge prepreke. A prije nego što uništi vanjski svijet, kralj Orm mora pokoriti neposlušna kraljevstva, tako da u podmorju nastaje bratoubilački rat. Jedini koji ih može ujediniti je, zna se, Aquaman ☺ !

Ljubitelji stripova i superakcijskih franšiza bit će u pravilu zadovoljni ovim filmom, iako inzistiranje na neprekidnoj akciji i preraskošnom oslikavanju podmorskog svijeta ne donosi dodatne bodove. Warner Bros zna kako udovoljiti najširoj publici, s dovoljno aduta da privuče i zahtjevnije gledatelje.

Izbor Jason Momoa za Aquamana pokazao se kao dobar potez, jer se mišićavi glumac dokazao i u drugim igranim filmovima i u televizijskim serijalima, od kojih je napoznatiji ‘Igra prijestolja’. Spomenimo filmove u kojima glumi, od kojih smo samo prva dva igrala vidjeli u hrvatskim kinima: ‘Conan Barbarin’ (2011.; Marcus Nispel), ‘Metak u glavu’ (Bullet to the Head; 2012.; Walter Hill), ‘Road to Paloma’ (2014.; Jason Momoa ☺ !!!), ‘Wolves’ (2014.; David Hayter), ‘Debug’ (2014.; David Hewlett), ‘The Bad Batch’ (2016.; Ana Lily Amirpour), ‘Sugar Mountain’ (2016.; Richard Gray), ‘Once Upon a Time in Venice’ (2017.; Mark Cullen), ‘Braven’ (2018.; Lin Oeding). U pripremi je akcijski triler ‘Just Cause’ (Brad Peyton).

Robert Jukić, Zagreb, 16.12.2018.

Informacije o filmu:

Aquaman 3D
DC Comics, DC Entertainment, Panoramic Pictures, 2018.
Trajanje: 143 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | DTS (DTS: X)| Auro 11.1 | Dolby Surround 7.1 | 12-Track Digital Sound | Dolby Atmos
Scenarij: David Leslie , Johnson-McGoldrick i Will Beall
Priča: Geoff Johns, James Wan i Will Beall
Kreirali: Mort Weisinger i Paul Norris
Glazba: Rupert Gregson-Williams
Još glume: Yahya Abdul-Mateen II, Temuera Morrison, Ludi Lin, Michael Beach, Randall Park, Graham McTavish, Leigh Whannell, Tainui Kirkwood, Tamor Kirkwood

Film je pogledan u zagrebačkom CineStar Branimir

Aquaman – Wikipedia
Aquaman – Movie Site
Aquaman – IMDb