The Forever Purge (2021.)
Redatelj: Everardo Gout
Glume: Will Patton, Ana de la Reguera, Josh Lucas, Cassidy Freeman

Za ono što se događa u petom ‘Pročišćenju’, autori su dobili inspiraciju oko događanja koji su na društvenim mrežama prethodili napadu radikalnih predsjednikovih pristaša na američki Kongres, a koji se danas negiraju kao da se nikada nisu dogodili, ili se optužuje suprotna strana da ih je inscenirala. Kao što je poznato fanovima ove franšize, ‘Pročišćenje’ je zakonski usvojeno, i provodi se u Americi jednom godišnje tijekom 12 sati, kada građani mogu izbaciti nakupljene frustracije i počiniti zločine prema svojima bližnjima, a da za to ne budu kažnjeni. I u tom sustavu ima nedodirljivih, ograničena je upotreba jačeg oružja, a kada se oglasi završetak akcije, sve se vraća na staro, uz to da mnogi ne prežive pročišćenje, jer su ih temeljito ‘pročistili’ neki od njihovih najbližih, susjeda ili kolega s posla.

Fotografiju ustupio Editus

James DeMonaco koji je autor ove franšize, u petom nastavku redateljsku palicu prepustio je Everardou Goutu, koji je situaciju pojačao aktualnom imigrantskom problematikom. Bračni par Meksikanac bježi zbog prijetnji narkokartela u Ameriku i zapošljava se na jednom ranču. Dok vlasnik ranča simpatizira svoje radnike, njegov sin je izrazito netrpeljiv prema došljacima koji obavljaju najteže poslove. Rančer i njegova obitelj noć pročišćenja preživjet će u kući koja je odlično osigurana od vanjskih napada, a meksikanski par u zajedničkom skloništu, tijekom dvanaest sati dok se na ulicama gradića odigravaju razni obračuni….

Međutim, završetak Pročišćenja kojeg su označile karakteristične sirene ne znači prestanak nasilja, jer radikalno nastrojen Amerikanci puni mržnje prema došljacima i svima oni koji nisu njihove bijele kože putem društvenim mreža organiziraju se i odluče produljiti akciju. Pročišćenje je izmaklo kontroli, a tu ni vojska ne može mnogo učiniti, jer fanatični radikali dobro su organizirani, i uz to, odlično su naoružani. Meksikanski par i rančerova obitelj naći će se na udaru bijesnih ekstremista koji žele preuzeti vlast i sve ono što slijedi iza toga, prigrabiti tuđe resurse i sami postati ono protiv čega se žestoko bore. Otimačina i likvidacije idu do krajnosti. U međuvremenu Meksiko je na kratki rok otvorio granice za sve one koji bježe iz Amerike…

Peti nastavak vjerojatno nije ni posljednji, jer pruža niz mogućnosti za razvoj priče o društvu u kojem kontradikcije prijete njegovim urušavanjem. Novi poredak morat će se prilagoditi novonastaloj situaciji. Iako je ‘Pročišćenje: Zauvijek’ akcijski SF s elementima horora, dobro oslikava društvenu situaciju u kojoj pod parolama slobode i demokracije retrogradne ideje u društvenim mrežama dolaze do izražaja i utječu na promjenu stavova. Zanimljivo je kako komercijalni Hollywood nekim svojim filmovima, kao i ovom franšizom, ukazuje na realne društvene probleme.

Spomenimo da smo u hrvatskim kinima gledali drugo ‘Pročišćenje 2’ (The Purge: Anarchy, 2014.) i treće ‘Pročišćenje: Izborna godina’ (The Purge: Election Year, 2016.), oba u režiji Jamesa DeMonaca, koji je režirao i prvo ‘Pročišćenje’ (The Purge, 2013.), koji nije prikazan u hrvatskim kinima, kao i prequel ‘The First Purge’ (2018.) u režiji Gerrada McMurrayja. Zanimljivo je da se ova četiri filma mogu naći blu ray izdanjima, i to još s hrvatskim titlovima. Snimljena je i istoimena televizija serija ‘The Purge’ (2018. – 2019.), dvadeset epizoda u dvije sezone (10 + 10), koja međutim, nije ostvarila najbolji dojam. To se može pripisati i tome što sam je gledao na jednom kanalu koji ju je stalno prekidao reklamama.

Robert Jukić, Zagreb, 11.07.2021.

Informacije o filmu:

Pročišćenje: Zauvijek
Universal Pictures, Perfect World Pictures, Platinum Dunes, 2021.
Trajanje: 103 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: James DeMonaco
Based on characters created by James DeMonaco
Glazba: The Newton Brothers
Još glume: Veronica Falcón, Leven Rambin, Zahn McClarnon, Susie Abromeit, Tenoch Huerta, Alejandro Edda, Will Brittain, Anthony Molinari, Antwan Eilish, Brett Edwards, Edward Gelhaus, Gregory Zaragoza, Sammi Rotibi, Gary Nohealii

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Pročišćenje: Zauvijek – Movie Site
The Forever Purge – IMDb