Cyrano (2021.)
Redatelj: Joe Wright
Glume: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Bashir Salahuddin, Ben Mendelsohn

Cyrano de Bergerac (1619. – 1655.), francuski pisac i glavni lik glazbene drame ‘Cyrano’ i tragikomedije ‘Cyrano de Bergerac’ Edmonda Rostanda (1868. – 1918.) iz 1897. godine, zbog povećeg nosa bio je predmet podsmijeha. Kazališni komad je nekoliko puta prenesen na film, poznate su verzije, jedna iz 1950. Michaela Gordona s José Ferrerom u naslovnoj ulozi, a druga 1990. u režiji Jeana-Paula Rappenneaus s Gérardom Depardieuom. Drama je također uglazbljena, čime je postala još popularnija, a zadnja uglazbljena varijanta dobila je i svoju filmsku inačicu s Peterom Dinklageom kao Cyranom (poznat iz ‘Igre prijestolja’) i Haley Bennett kao Roxanne (‘Djevojka u vlaku’).

Fotografiju ustupio Editus

Scenaristica i producentica Erica Schmidt (inače supruga glavnog glumca Petera Dinklagea) napravila je određeni iskorak u odnosu na originalnu dramu. Cyrano (Peter Dinklage) nije nosati lik kojem se na svakom koraku izruguju zbog njegove očigledne ‘mane’, već politički korektno rečeno ‘mali čovjek’ (ili grubo – patuljak). Naizgled hendikepiran zbog visine, Cyrano je srčani borac i odličan mačevalac, efikasan i protiv nekolicine protivnika. Uz to što je službenik u straži, Cyrano je i pjesnik čije stihove cijene poznavaoci poezije. Zaljubljen je u prijateljicu Roxanne (Haley Bennett) što joj se ne usudi priznati, smatrajući da zbog svojeg izgleda nema šanse. Kada u njegovu stražarsku jedinicu dođe novi vojnik Christian (Kelvin Harrison Jr.), Roxanne mu kaže kako je zaljubljena u njega i moli Cyrana da kao nadređeni pripazi na njega. I tako započinje dvostruka Cyranova uloga, zaljubljen u Roxanne pomaže Christianu u njegovoj vezi s Roxanne. Problem je što Roxanne očarana Christianovim izražavanjem osjećaja putem pisama, ali kada ih treba osobno izraziti, stvari ne idu baš jednostavno…

‘Cyrano’ čija je radnja smještena u 17. stoljeće dobro kombinira dramu, romansu, komediju i mačevalačku akciju u mjuzikl, s napomenom da glavni glumci sami izvode pjevačke dionice. Iznenadit ćete se koliko su dobri protagonisti. Naizgled nemoguća ljubav patuljka i gotovo zrele žene na rubu je tragične završnice i kao de ne postoji mogućnost da njih dvoje ikada progovore o svojim pravim osjećajima. Zavist je uvijek prisutna, a sama Roxanne u društvu u kojem uvijek ima potencijalnih udvarača s ozbiljnim namjerama u opasnosti je da zbog svojih osjećaja u jednom trenutku izgubi sve. Ako volite romantične drame, uživat ćete u ovom filmu.

Redatelj Joe Wright prethodno je snimio odlično ocijenjene filmove ‘Ponos i predrasude’ (2005.), ‘Okajanje’ (2007.), ‘The Soloist’ (2009.), ‘Hanna’ (2011.), ‘Ana Karenjina’ (2012.), ‘Pan’ (2015.), ‘Prijelomni čas’ (2017.) i ‘Žena na prozoru’ (2021.).

Robert Jukić, Zagreb, 07.03.2022.

Informacije o filmu:

Cyrano
Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Working Title Films, BRON Studios, 2021.
Trajanje: 123 min
Format: 2,35 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, Dolby Surround 7.1
Scenarij: Erica Schmidt
Play by Edmond Rostand
Glazba: Aaron Dessner & Bryce Dessner
Još glume: Monica Dolan, Joshua James, Anjana Vasan, Ruth Sheen, Glen Hansard, Sam Amidon, Scott Folan, Mark Benton, Richard McCabe, Peter Wight, Tim McMullan, Mark Bagnall, Mike Shepherd

Film je pogledan na novinarskoj projekciji multipleksu Kaptol Boutique Cinema

Cyrano – Movie Site
Cyrano – IMDb