Prijelomni čas
Darkest Hour (2017.)
Perfect World Pictures, Working Title Films, 2017.
Trajanje: 125 min.
Format: 1.85 : 1
Color: Color | Black and White (archive footage)
Zvuk: Dolby Atmos
redatelj: Joe Wright
Glume: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn, Lily James, Ronald Pickup, Stephen Dillane, Nicholas Jones, Samuel West, David Schofield, Richard Lumsden, Malcolm Storry, Hilton McRae, Benjamin Whitrow, Joe Armstrong, Adrian Rawlins

Film je pogledan u kinu Metropolis MSU-i

Prijelomni čas – Movie Site
Darkest Hour – IMDb


Prijelomni čas ; Ustupio Editus

Biografska povijesna drama ‘Prijelomni čas’ govori o dramatičnim danima u britanskom parlamentu u svibnju 1940. Godine, kada je Hitlerova nacistička vojska nezaustavljivo napredovala u Europi osvajajući države jednu po jednu. Zbog neodlučne i popustljive politike premijera Nevillea Chamberlaina (Ronald Pickup) parlamentarna oporba traži novog premijera koji će se suprotstaviti nadirućim osvajačima. Prijedlog da vladu nacionalnog jedinstva vodi Winston Churchill (Gary Oldman) nije naišao na oduševljenje vladajuće većine, ali je konsenzusom prihvaćen. Churchill se nalazi u osjetljivom položaju jer njegovi najbliži suradnici koje je uzeo u Ratni kabinet, bivši premijer Chamberlaine i Halifax (Stephen Dillane), žele stupiti u pregovore s Hitlerom. Istovremeno, preko tristo tisuća britanskih vojnika opkoljeni su u Dunkirku. Churchill je u dilemi što učiniti, jer pregovori s Hitlerom znači da će morati prihvatiti njegove uvjete (primjerice, okupirana Francuska morala Njemačkoj plaćati ogromnu odštetu) ili se suprotstaviti, a što je značilo rat s tada najvećom vojnom silom.

U jednoj sceni Churchill kaže kako se nikada nije vozio vlakom. Dok je razmišljao kako postupiti, svjestan da ulazak u rat znači ljudske žrtve i razaranja, vozeći se autom u Parlament, na jednom semaforu iziđe iz auta, odšeta u podzemnu željeznicu i uđe u vlak, na opće iznenađenje putnika. U razgovoru s njima do svoje stanice donio je odluku. A ubrzo je dobio i podršku Kralja da nema pregovora s neprijateljem. Nakon strastvenog govora u Parlamentu dobio je opću podršku, tako da su i najveći zagovornici odustali od pregovora.

‘Prijelomni čas’ dojmljivo prikazuje uzavrelu britansku političku scenu u kritičnom povijesnom trenutku, u kojem se donose prijelomne odluke koje će dugotrajno utjecati na budućnost njihove, i ne samo njihove zemlje.

Redatelj Joe Wright poznat je po filmovima različitih žanrova: ‘Ponos i predrasude’ (Pride & Prejudice, 2005.), ‘Okajanje’ (Atonement, 2007.), ‘The Soloist’ (2009.), ‘Hanna’ (2011.), ‘Anna Karenina’ (2012.) i ‘Pan’ (2015.).

Tekst je prvobitno objavljen u mjesečniku Na peronu SPVH-e, i može se vidjeti LINKU

Robert Jukić

FILM: PRIJELOMNI ČAS, biografski / drama [osvrt Robert Jukić], >http://film-mag.net/wp/?p=34659. Fotografije ustupio Editus

Objavljuje F.I.L.M.30. siječnja 2018