Candyman (2021.)
Redatelj: Nia DaCosta
Glume: Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo

Clive Barker nazvan je ‘novim licem horora’ prije više od trideset godina. Stephen King koji je to izjavio, i dalje je hiperaktivan, po njegovim djelima snimaju se filmovi i televizijski serijali, dok je Clive Barker pomalo zaboravljen, ali ipak neka njegova djela doživljaju remake, kao primjerice ‘Candyman’ (1992.) u režiji Bernarda Rosea. Ovaj puta film je djelo mlade redateljske zvijezde Nia DaCoste pod producentskom palicom Jordana Peelea, zaslužnog za horore ‘Mi’ i ‘Bježi!’. Kao u prethodnom Peeleovom opusu, DaCosta horor priču koristi kao metaforu za američku stvarnost u kojoj se do danas nije promijenio odnos bijelaca prema crnom stanovništvu.

Fotografiju ustupio Editus

Candyman je urbani mit koji se u crnoj zajednici pokušava zaboraviti. Muškarac koji je smrtno nastradao zbog nečega što nije učinio vraća se iz mrtvih s kukom umjesto ruke i osvećuje se svakome tko ga prizove. Takvome nečemu nitko ne vjeruje sve dok ne izgovori pet puta njegovo ime pred ogledalom. Glavni lik novog ‘Candymana’ je slikar Anthony McCoy (Yahya Abdul-Mateen II) koji se stjecajem okolnosti zainteresira za urbanu legendu i započinje svoj istraživački rad koji pretače u svoja likovna djela. Na skupnoj izložbi izaziva pozornost svojim izloškom, a nakon što organizator izložbe i neki posjetitelji počnu poigravanje s Candymanovim imenom, Candyman započinje svoj krvavi pohod…

Redateljica Nia DaCosta svojim vizualnim pristupom žanr horora stavlja na višu razinu. U prvom planu nisu joj krvave scene, iako i njih ima, a tako su efektne, da nisu za one slabijih živaca, već vizualna atraktivnost mizanscene i kretanja unutar kadra. Kombinacijom igranog dijela s lutkarskim teatrom sjena naglašava pozadinu priče o urbanoj legendi. ‘Candyman’ nije film samo za fanove horora, već i ljubitelje vizualnih umjetnosti.

Spomenimo da je Nia DaCosta prethodno snimila kriminalističku vestern dramu ‘Crossing the Line’ (u originalu ‘Little Woods’, 2017.), a u pripremi je akcijski ‘Marvels’ (2022.), sequel ‘Kapetanice Marvel’ te ‘The Lincoln Conspiracy’ prema knjizi ‘The Secret Plot to Kill America’s 16th President-and Why It Failed’ Brada Meltzera i Josha Menscha.

Robert Jukić, Pula, 29.08.2021.

Informacije o filmu:

Candyman
Universal Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), BRON Studios, 2021.
Trajanje: 91 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jordan Peele, Win Rosenfeld & Nia DaCosta
Characters: Clive Barker & Bernard Rose
Glazba: Robert Aiki Aubrey Lowe
Još glume: Kyle Kaminsky, Vanessa Williams, Brian King, Miriam Moss, Rebecca Spence, Carl Clemons-Hopkins, Christiana Clark, Michael Hargrove, Rodney L Jones III, Heidi Grace Engerman, Ireon Roach, Breanna Lind, Malic White

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Candyman – Movie Site
Candyman – IMDb