Us (2019.)
Redatelj: Jordan Peele
Glume: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker

Svojim redateljskim prvijencem ‘Bježi!’ (Get Out; 2017.), koji kroz efektnu hororsku metaforu sukobljava bijelu i crnu Ameriku, Jordan Peele oduševio je i publiku i kritiku te dobio Oscara za najbolji originalni scenarij. Početni uspjeh razvija pritiske velikih očekivanja u odnosu na autora, a Peele se potrudio nadmašiti samog sebe svojim drugim filmom. U tome nije uspio. ‘Mi’ djeluje pretenciozno i neuvjerljivo, međutim ostvario je komercijalni uspjeh. U prvom vikendu prikazivanja u Americi bio je na vrhu s inkasiranih 70 milijuna dolara. Bit će zanimljivo pratiti daljnju sudbinu ovog filma na top listama.

Mi ; Fotografiju ustupio Cineplexx

Adelaide Wilson je kao djevojčica preživjela neugodno oskustvo u kući duhova u zabavnom parku. Naime, srela je samu sebe i nakon toga zanijemila. Kao odrasla žena, nakon niza godina, sa suprugom i dvoje djece dolazi u vikendicu na odmor. Ponovni susret sa zabavnim parkom u sklopu kojeg se nalazi kuća duhova budi neugodna iskustva iz djetinjstva, tako da se Adelaide želi žurno vratiti doma. Navečer nestaje struje, a iz dvorišta članove obitelji promatraju njihove nešto izmjenjene inačice. Problem je u tome što njihovi blizanci nemaju miroljubive namjere, a i u ostalim djelovima grada pojavljuju se krvoločni blizanci njihovih susjeda i sugrađana…

Zgodna premisa koja, kako film odmiče, ima sve manje utemeljenja. Autor se našao na pola puta između horora i znanstvene fantastike, s time da ni jedna polovica ne funkcionira u punoj mjeri. Nadnaravni horori podložni su određenim konvencijama. Ako se u filmu pojavljuju duhovi, zločesti ili dobri, gledatelj neće propitkivati da li je to znanstveno ili na neki drugi način utemeljeno, ali mora postojati neka unutarnja logika, neke zakonitosti iracionalnog svijeta koje će gledatelj percipirati kao moguću stvarnost tog filma. U ovom filmu toga nema. Gledatelji se mogu truditi kako bi postavili vlastito tumačenje, ali tu su ostali bez oslonca.

Jordan Peele zna stvoriti atmosferu, ali je nije uspio žanrovski kapitalizirati. Čitava priča ostaje na pola puta, bez prave katarze. Možda se autor uputi u televizijske vode i napravi serijal poput ‘Nacije zombija’ ili ‘Živih mrtvaca’. Jer u suvremenom Holivudu to je moguće.

Robert Jukić, Zagreb, 25.03.2019.

Informacije o filmu:

Mi
Monkeypaw Productions, 2019.
Trajanje: 116 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Jordan Peele
Priča:
Glazba: Michael Abels
Još glume: Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Cali Sheldon, Noelle Sheldon, Madison Curry, Ashley Mckoy, Napiera Groves, Lon Gowan, Alan Frazier

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Mi – Movie Site
Us – IMDb