Predstava Deca 27. lipnja 2024. premijerno na beogradskom festivalu BELEF u Srbiji!

Zagreb, 24. lipnja 2024. – Predstava Deca prema istoimenom nagrađivanom romanu proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković u režiji Saše Božića u Srbiji će premijerno biti izvedena u četvrtak, 27. lipnja u sklopu beogradskog ljetnog festivala BELEF u Narodnom pozorištu u Beogradu. Također, istu će večer biti izvedena i istoimena opera u 17 pjesama na muziku Irene Popović po romanu Milene Marković, nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, a koja je premijerno izvedena 2022. godine.

Fotografiju ustupio BELEF – Foto Nina Đurđević

 Beogradski ljetni festival BELEF, pod sloganom Dobra priča održat će se od 20. lipnja do 7. srpnja i bit će predstavljeno više od od 17 predstava, od čega sedam premijera, sa osam ekskluzivnih gostovanja iz regije: četiri predstave iz Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine, jedna iz Sjeverne Makedonije i jedna iz Crne Gore.

 Predstavu Deca u režiji Saše Božića izvode glumice i izvođačice – Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktoria Bubalo; sve one uprizoruju priču o Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s teškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svoga života – od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi. Pedstava nastaje kao suradnja Gradskog dramskog kazališta Gavella i zagrebačke kompanije De facto.

Deca su žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, a uključuju 163 stranice furiozno ispisanoga teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim finalne – točke. Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog. Poema/roman Deca Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a posljednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.

Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, glazbu Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik, autor videa Josip Visković, a inspicijentica Snježana Majdak.

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova Deca postaju iskaz o autentičnoj snazi umjetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja te svijetu koji nudi obećanje utopije vječite mladosti odzvanjajući tjeskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova. Prepoznatljiv režijski rukopis Saše Božića Decu gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva I sjećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju djeca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku: kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena djeca koja se prave velika.

Glavni adut izvedbe svakako su njegove moćne glumice I plesačice: Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić I Viktoria Bubalo, koje utjelovljuju pluralitet iskustva ženskosti danas u polifonom jeziku između reprezentacijskog teatra, performansa i post-rock koncerta.

[izvor informacije Ivana Sansević]