Black Adam (2022.)
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Glume: Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Quintessa Swindell, Sarah Shahi, Aldis Hodge

U univerzumu DC Comicsa (konkurent mu je paralelni Marvelov univerzum) kojim suvereno vladaju Superman i Batman, pojavili su se novi superjunaci s potencijalom za širenje Warnerove planetarno popularne superjunačke franšize. Black Adam ‘izronit’ će iz egipatskog doba i preskočiti nekoliko tisuća godina (Kapetan Amerika prespavao je samo nekoliko desetljeća u Marvelovoj franšizi) kako bi došao u naše vrijeme i završio neke stare nedovršene obračune. Dwayne Johnson ležerno igra u ‘Black Adamu’, s napomenom da kao naslovni lik ima potencijala za nastavak avantura, a što je i naznačeno u odjavnoj špici, jer u narednom filmu slijedi zanimljivi susret sa Supermanom (Henry Cavill).

Fotografiju ustupio Blitz

Miks tehnologije, mitologije i politike karakteristika je ‘Black Adama’, jer autori se ne drže znanstvenofantastičnog obrasca, kako zbog jednostavnijeg prihvaćanja onoga što gledamo na velikom ekranu, tako i da se ne moraju potruditi oko znanstvenih obrazloženja nekih čudnih događanja. Black Adam ima supermoći kao i Superman, samo je pitanje kako će ih upotrijebiti. Pokopan je u starom Egiptu u dvorskoj spletki, da bi nakon par tisuća godina u današnje vrijeme uskrsnuo i započeo borbu protiv nekolicine drugih superjunaka na zapovijed njihove šefice Amande Waller (Viola Davis, gledamo je u naslovnoj ulozi u povijesnoj akciji ‘Žena Kralj’), koji ga trebaju savladati jer remeti prirodni poredak današnjeg svijeta. Black Adam ispočetka je negativno nastrojen prema svojim protivnicima, koji su inače zaštitnici slabih i nemoćnih, ali kada se pojavi prava opasnost za opstanak svijeta, shvatit će tko mu je pravi protivnik. Paralelno saznajemo da spletke iz davnih egipatskih vremena dopiru i do današnjice, tako da imamo nekoliko kopernikanskih preokreta.

Novi superjunaci su Dr. Fate (Pierce Brosnan), Hawkman (Aldis Hodge), Atom Smasher (Noah Centineo) i Cyclone (Quintessa Swindell), likovi koji kao da su izašli iz serijala ‘X-Men’, ali hrabri i spremni se okušati s moćnijim protivnicima.

‘Black Adam’ čini određeni odmak od već rutiniranih DC Comics filmova, i najavljuje zanimljive odnose među njima. Ne treba podcjenjivati akcijske franšize, u kojima holivudski filmaši oslikavaju suvremenu stvarnost kao u iskrivljenom ogledalu, kao primjerice u ovom filmu gdje rudna bogatstva u državi u kojoj se odigrava radnja bezočno eksploatira multinacionalna kompanija.

Redatelj Jaume Collet-Serra poznat je uglavnom po akcijskim filmovima, u pravilu trilerima, a snimio je i horore, koje je i domaća publika imala prilike vidjeti. To su horori ‘House of Wax’ (2005.) i ‘Orphan’ (2009.), horor drama ‘The Shallows’ (2016.), sportska drama ‘Goal II: Living the Dream’ (2007.) te akcijski trileri ‘Unkown’ (2011.), ‘Non-stop’ (2014.), ‘Run All Night’ (2015.) i ‘The Commuter’ (2018.), te disneyjevska avantura ‘Krstarenje džunglom’.

Robert Jukić, Zagreb, 28.10.2022.

Informacije o filmu:

Black Adam
DC Entertainment, Flynn Picture Company, Motion Picture Foundation of Hungary, 2022.
Trajanje: 125 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, Dolby Atmos, IMAX 6-Track
Based on the characters created by Bill Parker & C.C. Beck
Scenarij: Adam Sztykiel, Rory Haines & Sohrab Noshirvani
Glazba: Lorne Balfe
Još glume: Noah Centineo, Marwan Kenzari, Bodhi Sabongui, Mohammed Amer, James Cusati-Moyer, Jalon Christian, Benjamin Patterson, Odelya Halevi, Uli Latukefu, Jennifer Holland, Henry Winkler, Chaim Jeraffi, Sharon Gee

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Black Adam – Movie Site
Black Adam – IMDb