Jungle Cruise (2021.)
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Glume: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramirez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti

Disney je kompanija koja ništa ne prepušta slučaju, i svaki njihov film koji izbace na filmsko tržište odmah je na vrhu top lista. Više nisu isključivo upućeni na proizvodnje animiranih filmova, pokupovali su sve što se moglo kupiti (pitanje je koliko je to produktivno, jer monopol ima određene nedostatke, kao zasićenje istom ili sličnom vrstom proizvoda), a ideje crpi između ostalog i iz svoje bogate filmske arhive. Primjerice, ‘Cruella’ je razvijena iz njihovog animiranog filma ‘101 Dalmatinac’. Njihova druga franšiza poslužila je kao inspiracija za najnoviji blockuster. ‘Krstarenje džunglom’ svojim vizualnim stilom i stilizacijom radnje svoje uporište ima u serijalu ‘Pirati s Kariba’, i ako ste voljeli ‘Pirate’, svidjet će vam se i ovo ‘Krstarenje džunglom’.

Fotografiju ustupio Cineplexx

London druge godine Prvog svjetskog rata nije samo u vrtlogu ratnih zbivanja, već početna točka za traganje za tajanstvenim i čudesnim mjesečevim kapima koje se nalaze u neotkrivenim dijelovima Amazonske prašume. Mjesečeve kapi imaju čudesnu moć izlječenja, a mogu produžiti i život, tako da mogu promijeniti sva dosadašnja medicinska saznanja. U potragu kreću Lily i njezin brat MacGregor (Emily Blunt & Jack Whitehall), kao i Princ Joachim (Jesse Plemons) smatrajući da će ukoliko se domogne kapi Njemačka biti pobjednica u (Prvom svjetskom) ratu. Kao vodič u potrazi u džungli bratu sestri i bratu nametne se lokalni živopisni lik Frank Wolff (Dwayne Johnson), koji ima i vlastite interese za pronalazak tih kapi. Priča se ‘zakuhala’ nekoliko stoljeća prije, a neki tadašnji njezini sudionici vezani su čvrstim sponama za rijeku i dalje pokušavaju se riješiti nametnutog im prokletstva…

Bajkovito krstarenje džunglom dovest će naše junake do susreta s drevnim nadnaravnim bićima koja kao da su izašla (ili bolje rečeno: prepisana) iz serijala ‘Pirati s Kariba’. Ali kao što to funkcionira u Disneyjevim pustolovnim filmovima, sve se odigrava ‘bezbolno’ za kino publiku, nema zastrašujućih scena, sve se odvija u brzoj akciji s (ne)očekivanim obratima, u kojima pozitivci pobjeđuju. Uspjeh ovog filma mogao bi biti okidač za novu Disneyjevu franšizu, glumci su se prilagodili svojim ulogama, a redatelja se može naći, ako ne među starom gardom, postoje nova imena.

Redatelj ovog filma poznat je uglavnom po akcijskim filmovima, u pravilu trilerima, a snimio je i horore, koje je i domaća kinopublika imala prilike vidjeti. To su horori ‘House of Wax’ (2005.) i ‘Orphan’ (2009.), horor drama ‘The Shallows’ (2016.), sportska drama ‘Goal II: Living the Dream’ (2007.) te akcijski trileri ‘Unkown’ (2011.), ‘Non-stop’ (2014.), ‘Run All Night’ (2015.) i ‘The Commuter’ (2018.).

Robert Jukić, Pula, 02.08.2021.

Informacije o filmu:

Krstarenje džunglom
Davis Entertainment, Flynn Picture Company, Seven Bucks Productions, 2021.
Trajanje: 127 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, IMAX 6-Track
Scenarij: Michael Green, Glenn Ficarra & John Requa
Priča: John Norville, Josh Goldstein, Glenn Ficarra & John Requa
Glazba: James Newton Howard
Još glume: Veronica Falcón, Dani Rovira, Quim Gutiérrez, Dan Dargan Carter, Andy Nyman, Raphael Alejandro, Simone Lockhart, Pedro Lopez, Sulem Calderon, Sebastian Blunt, Mark Ashworth, Allan Poppleton, Caroline Paige

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Krstarenje džunglom – Wikipedia
Jungle Cruise – IMDb