Nope (2022.)
Redatelj: Jordan Peele
Glume: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott, Brandon Perea

Jordan Peele stekao je kultni status kod kritike i kod publike svojim hororom ‘Bježi!’ (Get Out; 2017.), a u igri su se, između ostalih brojnih priznanja, našli i Oscari (najbolji originalni scenarij i nekoliko nominacija), što je bilo iznenađenje, jer horori teško dopiru do oscarovskih glasača. Sljedeći film ‘Mi’ (Us; 2019.) nije ponovio uspjeh prvijenca, ali Peele je zadržao intrigantnost, ali ne toliku da šira publika pohrli u kina. U međuvremenu Peele radi kao glumac, scenarist i producent u filmovima različitih žanrova, a od kojih ćemo spomenuti samo vizualno atraktivni remake ‘Candyman’ (2021.). Njegov treći redateljski film preveden kao ‘Nikako’ podjednako je intrigantan kao prvijenac, ali s time da se širi iz granica horora u znanstvenu fantastiku, kombinirajući estetiku niskobudžetnih SF filmova pedesetih godina prošlog stoljeća.

Fotografiju ustupio Editus

Film nećemo brzo zaboraviti, jer ga možemo doživjeti kao nekoliko različitih filmova. Uz priču o navodnom svemirskom letećem tanjuru koji kao da prebiva na nebu iza jednog oblaka i povremeno se pojavljuje, teče paralelna priča o čimpanzi u televizijskoj emisiji koji je pred kamerama izvršio krvavi masakr. Glavni lik OJ Haywood (Daniel Kaluuya) shvaća da se ne radi o vanzemaljskom letećem tanjuru, već o živom entitetu koji je u njihovom kraju našao sklonište. Shvativši kako to čudno biće funkcionira, OJ Haywood kreće u lov na njega. A jedan od njegovih suradnika je i dijete iz propale televizijske emisije koje je preživjelo čimpanzin napad, a koje je sada odraslo i vodi kamp namijenjen onima koji vjeruju u čuda…

Koliko god bio čudan lov na živi leteći tanjur, još je čudniji i zastrašujući prikaz onoga što se događalo ispred i iza kamere kada je naizgled simpatični čimpanza podivljao. Navikli smo na čimpanze kao simpatične životinje slične čovjeku, a čemu su najviše doprinijeli filmovi o Tarzanu (sjetimo se Čite). Čimpanze u prirodi nisu takvi, pa zašto bi u ljudskom okružju bili drugačiji.

‘Nikako’ je vrlo zanimljiv film, iako nije jednostavan za gledanje i razumijevanje jer se opire ustaljenoj filmskoj logici. Posveta niskobudžetnim filmovima pokazuje kako su ti takozvani mali filmovi imali kreativni potencijal koji je utjecao na filmaše glavne struje. Danas Hollywood može na filmsko tržište izbaciti ovakav uradak koji daje odmaknutu sliku svijeta u kojem živimo, i pokazuje da i nije sve onako kako vidimo.

Robert Jukić, Zagreb, 14.08.2022.

Informacije o filmu:

Nikako
Universal Pictures, Dentsu, Monkeypaw Productions Films, 2022.
Trajanje: 130 min
Format: 2.20 : 1; 2.35 : 1(original ratio); 2.39 : 1(original ratio)
Color: Color
Zvuk: Sonics-DDP, Dolby Atmos, Dolby Digital, IMAX 6-Track, Dolby Surround 7.1
Scenarij: Jordan Peele
Glazba: Michael Abels
Još glume: Wrenn Schmidt, Keith David, Devon Graye, Terry Notary, Barbie Ferreira, Donna Mills, Oz Perkins, Eddie Jemison, Jacob Kim, Sophia Coto, Jennifer Lafleur, Andrew Patrick Ralston, Lincoln Lambert

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Nikako – Movie Site
Nope – IMDb