Jurassic World Dominion (2022.)
Redatelj: Colin Trevorrow
Glume: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sam Neill, DeWanda Wise

Izlazak ‘Jurskog parka’ u režiji Stevena Spielberga prije tridesetak godina (točnije 1993. godine) izazvao je veliko zanimanje za dinosaure. Knjige, igračke, znanstveni i popularni dokumentarni filmovi, sve što je bilo vezano za dinosaure, imalo je prođu na tržištu. Snimljeno je još pet filmova, od kojih se četvrti više ne odigrava u zatvorenom sustavu parka, već se radnja seli u vanjski svijet u koji su se dinosauri proširili. ‘Jurski svijet Carstvo’ šesti je nastavak koji preslikava sliku današnjice u film pokazujući kako je najveći faktor nestabilnosti upravo čovjek.

Fotografiju ustupio Editus

Kada su klonirani prvi dinosauri, poduzete mjere jamčile su da će dinosauri ostati u zaštićenom području. Dodatni sigurnosni faktor bio je taj da se ne mogu razmnožavati. Prema svemu tome bio je skeptičan stručnjak za ‘teoriju kaosa’, profesor Ian Malcolm (Jeff Goldblum), a bio je u pravu. Dinosauri su u svojoj kratkoj ‘kloniranoj’ evoluciji našli izlaz iz te situacije, i počeli se razmnožavati. Trideset godina kasnije čitav svijet premrežen je raznim vrstama dinosaura, čak se i razvilo crno tržište u kojem se dinosauri koriste na raznim područjima. Jedno od njih je i vojno područje. U prethodnom, petom filmu ‘Jurski svijet: Pad kraljevstva’ (Jurassic World: Fallen Kingdom, 2018.) J.A. Bayonae na tajnoj aukciji predstavljen je prototip opakog predatora kojem treba samo laserskom zrakom naciljati plijen. Ta vrsta dinosaura posebno je tražena na crnom tržištu. Takav ‘vrli novi svijet’ trebao bi funkcionirati kao mjesto suživota postojećih vrsta na čelu s čovjekom i izumrle vrste koja se raširila planetom…

Glavni likovi iz prošlog filma, Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) i Owen Grady (Chris Pratt) žive skriveni od javnosti s Maisie Lockwood (Isabella Sermon) negdje na sjeveru Aljaske zato što je Maisie kao klon svoje majke znanstvenice zanimljiva znanstvenim krugovima, a pogotovo onima koji se bave ilegalnim istraživanjima. Netko ih u divljini zamijeti, i otme Maisie i malog dinosaura, potomka raptor(ic)a Blue koju je Owen ‘pripitomio’. Claire i Owen kreću potragu za otetom (po)kćerkom i malim dinosaurom, s početnom točkom na Malti gdje je živahna ilegalna trgovina dinosaurima. Paralelno pratimo dvoje doktora znanosti, Ellie Sattler (Laura Dern) i Alan Grant (Sam Neill), u nastojanju da dokažu kako multikorporacija BioSyn svojim nelegalnim djelovanjem ugrožava opstanak ljudske rase. Njezin osnivač i vlasnik karizmatični i naizgled simpatični znanstvenik Lewis Dodgson (Campbell Scott) ne bira sredstva u postizanju ciljeva… Naši junaci naći će se u konačnici u Dolomitima gdje je BioSyn oformio ogroman park s raznim dinosaurima koje drži pod kontrolom. Ne moramo ni sumnjati da mnogo toga može poći po zlu, usprkos vrhunskim sigurnosnim mjerama.

Zabavan i dinamičan film, a koji nije samo obična zabava. ‘Jurski svijet Carstvo’ rađen je kao komercijalni uradak s ciljem visokih lista gledanosti u multipleksima, a uz to pokazuje kako današnji svijet funkcionira u rukama velikih korporacija koje sve podređuju profitu ne mareći za posljedice koje proizlaze iz njihovog djelovanja. Osobito zanimljiva je scena na Malti, kao reklama za turističku destinaciju.

Redatelj Colin Trevorrow nije snimio puno filmova, ali je redatelj četvrtog nastavka (Jurski svijet, 2015.). Prethodno snimio je akcijsku komediju ‘Sigurnost nije zagarantirana’ (Safety Not Guaranteed, 2012.), a poslije ‘Jurskog svijeta’ kriminalističku dramu ‘The Book of Henry’ (2017.).

Robert Jukić, Zagreb, 09.06.2022.

Informacije o filmu:

Jurski svijet: Carstvo
Amblin Entertainment, Latina Pictures, Perfect World Pictures, 2022.
Trajanje: 146 min
Format: 2,00 :1
Color: Color
Zvuk: IMAX 6-Track, Auro 11.1, Dolby Atmos, Dolby Surround 7.1, Dolby Digital
Scenarij: Emily Carmichael & Colin Trevorrow
Story by Derek Connolly & Colin Trevorrow
Based on characters created by Michael Crichton
Glazba: Michael Giacchino
Još glume: Mamoudou Athie, Isabella Sermon, Campbell Scott, BD Wong, Omar Sy, Justice Smith, Daniella Pineda, Scott Haze, Dichen Lachman, Kristoffer Polaha, Caleb Hearon, Freya Parker

Film je pogledan na filmskoj premijeri u multipleksu Cineplexx City Centar One

Jurski svijet: Carstvo – Movie Site
Jurassic World Dominion – IMDb