Jurski svijet
Jurassic World (2015.)
Amblin Entertainment, China Film Co., Legendary Pictures, 2015.
Trajanje: 124 min.
Format: 2,00:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat
Redatelj: Colin Trevorrow
Glume: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D’Onofrio, Ty Simpkins, Irrfan Khan, Nick Robinson, Jake Johnson, Omar Sy, BD Wong, Judy Greer, Lauren Lapkus, Brian Tee, Katie McGrath, Andy Buckley, Eric Edelstein

Jurski svijet – Movie Site
Jurassic World – IMDb

Prije više od dvadeset godina Steven Spileberg snimio je znanstveno fantastični ‘Jurski park’ (Jurassic Park, 1993.), u kojem jedan znanstvenik uspije klonirati dinosaure i smjestiti ih u park koji bi svojim sadržajima privlačio turiste. Prije samog otvaranja, kao inspekcija, dolazi nekolicina znanstvenika koji bi trebali dati svoju suglasnost za taj skupocjeni turistički projekt. Međutim, ostvaruju se najcrnije slutnje nekih do prisutnih znanstvenika, jer po teoriji kaosa stvari mogu krenuti daleko gore nego što se može pretpostaviti. Razne vrste dinosaura genetički su programirane da se ne mogu razmnožavati, ali priroda će lukavo zaobići takva ograničenja.

Jurassic World ; Ustupio Blitz
Jurassic World ; Ustupio Blitz

Kao predložak filmu poslužila je istoimena knjiga iz 1990. godine Michaela Crichtona (1942. – 2008.), pisca svjetskih bestselera, što potvrđuje broj od cca 150 milijuna prodanih knjiga. Crichton je pažnju privukao već svojim prvim romanom ‘Soj Andromeda’ (1969.), a široj javnosti ostao je najpoznatiji po romanu ‘Jurski park’. Objavio je dvadesetak knjiga, od kojih su mnoge i ekranizirane, na primjer vizualno atraktivna ‘Sfera’. Treba spomenuti da je Michael Crichton radio i kao redatelj, a poznati su njegovi filmovi ‘Svijet Divljeg zapada’, ‘Koma’ te ‘Velika pljačka vlaka’ po vlastitom romanu.

Steven Sileberg snimio je i dva nastavka ‘Jurskog parka’, ‘Jurski park: Izgubljeni svijet’ (The Lost World: Jurassic Par, 1997.), također po Crichtonovoj knjizi, a bio je producent ‘Jurskog parka III’ (Jurassic Park III, 2001.) u režiji Joea Johnstona. I sada, nakon više od dva desetljeća, još jedanput kao izvršni producent ulazi u opasni svijet dionosaura, prethistorijskih ogromnih čudovišta.

Radnja ‘Jurskog svijeta’ smještena je 22 godine nakon događaja koji su se zbili u prvom ‘Jurskom parku’. Sada se na otoku Nublaru nalazi pravi tematski park posvećen dinosaurima pod nazivom Jurski svijet i to onakav kakvog je prvobitno zamislio njegov osnivač John Hammond (glumio ga je redatelj i producent Richard Attenborough). Također ni nakon 22 godine kreatori Jurskog parka nisu još uvijek naučili kako po teoriji kaosa mogu očekivati ono što nisu ni pomislili da bi se moglo dogoditi, odnosno da sve krene najgorim mogućim tokom. Prethistorijska atrakcija nije nimalo bezopasna, i u jednom trenutku ljudska vrsta na otoku će se naći u smrtnoj opasnosti…

Autori se nisu pretjerano potrudili da unesu neke nove elemente u film, jednostavno su prepisali koncept prvog ‘Jurskog parka’ i po njemu oblikovali priču. Ono u čemu se samo naizgled inovativni, i najneuvjerljiviji, je da se jedna od likova uspijeva zbližiti s krvoločnim velociraptorima, i koji će mu, u završnici spasiti život. Koketiranje s dinosaurima kao inteligentnim bićima u ovom slučaju je je bez pokrića, i to samo za komercijalne svrhe podilaženja publici i povećanju gledanosti filma, koji je već sada na američkom box officeu utržio preko 400 milijuna dolara. ‘Jurski svijet’ prosječna je akcijska zabava namijenjena multipleksima. Pokojni Michael Crichton nije ni slutio kako je napisao ‘zlatnu koku’ za holivudske studije, a koja će se vjerojatno još i dalje eksploatirati.

Robert Jukić, Zg, 14.06.2015.