Dune (2021.)
Redatelj: Denis Villeneuve
Glume: Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya

Znanstvenofantastični roman ‘Dina’ napisan je 1965. godine, i jedini koji se do danas (sve do Denisa Villeneuvea) usudio staviti ga na veliko platno je David Lynch (televizijski serijal iz 2000. godine iz opravdanih razloga ne računamo kao film). Međutim, ‘Dina’ iz 1984. nije polučila očekivani uspjeh, ni kritičari ni publika nisu bili zadovoljni, a danas djeluje zastarjelo. Frank Herbert (1920. – 1986.) za ‘Dinu’ dobio je dvije najprestižnije SF nagrade, Huga i Nebule za najbolji roman, i postao jedan od najprodavanijih romana u povijesti književnog SF-a. Slijedio je niz manje uspješnih nastavaka, koji su održali solidnu razinu prvijenca.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Trebali su biti snimljeni ‘Star Wars’ i niz spin off filmova da bi se Hollywood sjetio kako ni ‘Dina’ nije loša za neku buduću franšizu jer sadrži sve ono što smo vidjeli (i mnogo toga ‘novoga’ što ćemo tek vidjeti), dakle, radi se o nečemu što će privući najširu publiku. Tu su svemirska kraljevstva (kako retrogradno 🙁 ), razne spletke i na kraju egzotičan pustinjski svijet u kojem dominiraju ogromni crvi. A vrhunac je ‘začin’ koji postoji jedino na toj pustinjskoj planeti za kojim je ogromna potraga. Začin je tvar koja se upotrebljava za međuzvjezdana putovanja, a isto tako kao droga mijenja svijest. A usput su tu razna proročanstva koja najavljuju novog Mesiju. Uz razvoj digitalne tehnologije stvorili su se i uvjeti u kojima se maštovito može realizirati jedan novi svijet, a opet da taj svijet podsjeća ne neki već viđeni. A i stanovnici tog novog svijeta radikalno su drugačiji od ovih poznatih.

Nije slučajno što je ova zadaća povjerena Denisu Villeneuveu, redatelju zaslužnom za izvrstan SF ‘Dolazak’ (2016.), čime je pokazao da se mnogo toga još može reći u SF filmu. Nakon filma ‘Blade Runner 2049’ (2017.) koji nije ispunio očekivanja (a teško da bi mogao, kada je i sam Ridley Scott redateljsku palicu prepustio nekome drugome), Villeneuve prihvaća rad na također zahtjevnome projektu kao što je ‘Dina’. Rezultat u konačnici i nije tako loš, ali činjenica je da i publika (manje) i kritika (više) imaju u odnosu na ‘Dinu’ prevelika očekivanja, barem oni koji su čitali knjige. Možda u sljedećem nastavku Denis Villeneuve ‘popravi dojam’, ako ga bude režirao, a to ovisi kakav je financijski efekt postigao.

‘Dina’ je pustinjska planeta Arrakis, na koju dolazi novi upravitelj. Naime, Car je prenio upravljanje Arrakisom s plemićke kuće Harkonnena na obitelj Atreida, što neće proći bez posljedice. Harkonneni ubiju vojvodu Leta Atreida, a njegova priležnica Gospa Jessica (Rebecca Ferguson) bježi u pustinju s njihovim sinom Paulom (Timothée Chalamet) gdje ih spašava skupina Slobodnjaka, starosjedilaca Arrakisa…

Denis Villeneuve upečatljivo je uspio stvoriti pustinjski svijet koji krije mnoga i uglavnom neugodna iznenađenja. Tehnologija djeluje kao da je iz prošlog stoljeća, a opet superiorna u neprijateljskom okruženju u kojem oluje djeluju tako da mogu skršiti i najjaču zaštitu, a preživjeti u pustinji gotovo je nemoguće. Završnica u skladu s knjigom ostavlja otvorene mogućnosti daljnjih događaja.

Spomenimo da je Denis Villeneuve zaslužan i za filmove kao što su ‘Naša majka’, ‘Zatočene’ i ‘Sicario’ (koji je zasigurno jedan od najboljih dugometražnih igranih filmova 21. stoljeća).

Robert Jukić, Zagreb, 04.11.2021.

Informacije o filmu:

Dina
Warner Bros., Legendary Entertainment, Villeneuve Films, 2021.
Trajanje: 155 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Sonics-DDP, Auro 11.1, Dolby Surround 7.1, Dolby Atmos, Dolby Digital, IMAX 6-Track
Scenarij: Jon Spaihts, Denis Villeneuve &
Based upon the books by Eric Jager
Glazba: Mychael Danna
Još glume: Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Stephen McKinley Henderson, Josh Brolin, Javier Bardem, Sharon Duncan-Brewster, Chang Chen, Dave Bautista, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, Babs Olusanmokun, Benjamin Clémentine, Souad Faress, Golda Rosheuvel

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Dina – Movie Site
Dune – IMDb