U subotu 25. siječnja 2020. u New Theatre Oxford izvedena je slavna opera Giacomoa Puccinija Madama Butterfly. Radi se o postavi u okviru ovogodišnjeg (2020) Ellen Kent Opera festivala, a uključuje medjunarodne soliste, kvalitetan zbor i živu izvedbu orchestra. Izvedba je dobitnica nagrade Best Opera Award prema izboru Liverpool Daily Post Theatre Awards.

Madama Butterfly ; Fotografiju ustupio The New Theatre Oxford

Proljetna turneja opera Velikom Britanijom počela je 22. siječnja u Manchesteru, a zaključuje se krajem ožujka. Predvidjeno je više od trideset nastupa, a medju mjestima sui London (Richmond Theatre), Birmingham, Glasgow, Edinburgh, York i drugi kulturni centri.

Publika je lijepo primila izvedbu uobličenu u kompoziciju povezanih činova s jednom pauzom i jednom scenskom postavom, realistički prikazanih arhitektonskih i kostimografskih detalja, s tradicijskom japanskom odjećom i historijski rekonstruiranom odjećom američkih sudionika (uniformiranog Pinkertona i njegove ‘prave supruge’ te konzula Sharplessa). U pogledu scene i kostima dašak spektakularne dodane vrijednosti: elementi japanskog vrta i antikni japanski svadbeni kimono protagonistice opere u kojoj su alternative sopranistice Elena Dee i Alyona Kistenyova.

Privlačnost Puccinija

Koliko je Puccini privlačan današnjoj publici, i na medjunarodnoj i domaćoj opernoj sceni, ilustriraju i neposredni primjeri. Večer prije Madame Butterfly, u petak 24. siječnja na istoj pozornici New Theatre u Oxfordu izvedena je Puccinijeva uspješnica La Boheme (osvrt na LINKU). A krajem prošle godine su u Zagrebu i Rijeci, to jest HNK-u i Ivanu pl. Zajcu, realizirane dvije premijere Madame Butterfly (vidi LINK). Puccinijeve tragičke junakinje izazivaju snažnu empatiju i u našem vremenu u kojem je došlo do dramatičnih promjena moralnih i životnih principa, napose u odnosu na žene, uključujući i one koje su spremne žrtvovati svoja feministička prava za ‘pravu’ ljubav. I tehnološko vrijeme ima potrebu za empatijom prema žrtvama vlastitih principa, slabijeg spola osnaženog srašću.

Opera Novog Teatra

Doživljaj opere u New Theatre Oxford drugačiji je od ‘klasičnog’ odlaska u opernu kuću. Umjesto konvencije odlaska u operu kao rijetkog, formalnog i svečanog ‘eventa’ omogućen je opušten pristup, primjeren osobito onima koji ili prvi put sa zanimanjem (ili oklijevanjem 🙂 ) pristupaju operi ili su poznavateljima koje zabavlja opušteno okružanje. Što se glazbenog života u Oxfordu tiče, povodom 250-godišnjice rodjenja Ludwiga van Beethovena i 150-godišnjice osnutka znamenitog Keble Colledgea, u Kapeli iu sklopu Fakulteta, isti dan kao i Puccinijeva Butterfly, održan je kontinuirani koncert Beethovenovih klavirskih sonata.

Ada Jukić
Oxford, 26.01.2020.

Informacije o predstavi:

Madama Butterfly
New Theatre Oxford
25 siječanj 2020
19.30 – 22.10, jedna stanka
Ellen Kent Production
Redatelj: Ellen Kent
Uloge: Elena Dee, Alyona Kistenyova