U nedjelju 20. listopada 2019., u foyeru HNK u Zagrebu, s početkom u 11 sati, održan je program pod naslovom Ususret premijeri’, povodom premijere Puccinijeve opere ‘Madama Butterfly’ predviđene za petak 25. listopada. Program je otvoren za javnost, a nazočili su mu brojni ljubitelji opere i Kazališta. Sudjelovali su intendantica HNK Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli, koji je ujedno i dirigent opere o kojoj je bila riječ te redatelj Andrea Cigni, a motivirano i duhovito moderirao je Branimir Pofuk.

Ususret premijeri Madama Butterfly Foto RJ

Dubravka Vrgoč istaknula je tempo u kojem se u HNK-u, uz teške uvjete raspolaganja samo jednom velikom pozornicom, ostvaruju premijerni naslovi svih sastavnica Kazališta. Naglasila je komparativne prednosti međunarodnih koprodukcija koje ne samo doprinose financijskoj učinkovitosti projekta, nego omogućuju razvoj kreativne suradnje.

Direktor Opere HNK Zagreb Marcello Mottadelli koji je stjecajem okolnosti (naveo je zdravstvene probleme prethodnika) preuzeo dirigentsku palicu izvedbe Opere (i sam s  tragovima liječničke intervencije na ruci zbog prometne nezgode, kako je upoznao slušateljstvo) istaknuo je svoju emocionalnu vezu s Puccinijevim djelom, napose nakon posjeta rodnoj kući skladatelja i dodira s predmetima kojima je bio okružen dok je stvarao. Iako se radi o kratkom vremenu od preuzimanja dirigentske funkcije, njegova interpetacija posve je drugačija od početne, a  uz povjerenje u kvalitetu članova orkestra te soliste, maestro je uvjeren da će do petka sve u potpunosti funkcionirati.

Svoju vezu s rodnim mjestom, imenom i djelom Puccinija naglasio je i redatelj Andrea Cigni, kojemu je ovo treće uprizorenje Butterfly. U odnosu na Puccinija, istaknuo  je  dramatsku dimenziju njegovih opera, koja zahtijeva i snažnu glumačku interpretaciju pjevača. Zahvalio je svojoj kreativnoj ekipi te izdvojio scenografsko rješenje koje ne vizualizira tipične japanske prostore ili objekte, već se sastoji od tridesetak stabala.  

Osobitu vrijednost ovom poticajnom matinejskom susretu dali su nastupi opernih solista u muzičkom dijelu programa koji su izveli nekoliko arija iz Opere. Angelo Fiore i Ljubomir Puškarić kao Pinkerton i  Sharpless otpjevali su ‘Dovunque al mondo…’, a Valentina Fijačko Kobić, koja je u naslovnoj ulozi (uz poticaj ravnatelja Opere da preuzme teške uloge, kako je M. Mottadelli  povjerio publici), ostvarila je dvije dojmljive glazbene ilustracije: ‘Ancora un passo via’ i  najpoznatiju ariju Cio-Cio San ‘Un bel dì, vedremo…’

Detalji na LINKU.

Poslije premijere u  petak 25. listopada (koja je dostupna samo uz pozivnice), zagrebačka  ‘Madama Butterfly’ na rasporedu je 28. listopada te nekoliko puta u studenom ( 5., 7., 9. i 11.11.2019.) ove godine. Jednog od tih dana, ‘un bel dì, vedremo…’ u pretplati ili slobodnoj prodaji ‘Madamu Butterfly’ u Zagrebu. A koliko je Puccini (napose ovo njegovo djelo) omiljen na našim opernim pozornicama potvrđuje i današnja premijera ‘Madame Butterfly’ u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Ovo omogućuje  ljubiteljima i poznavateljima opere i Puccinija ne samo dvostruki užitak na tako maloj distanci, već i jedinstvenu prigodu za usporedbu autorskih pristupa i interpretacija u istom kulturnom kontekstu.

Ada Jukić
Zagreb, 21.10.2019.