Terminator: Dark Fate (2019.)
Redatelj: Tim Miller
Glume: Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger

Mali (budžetom od samo 6,4 milijuna dolara) akcijski SF film ‘Terminator’ (The Terminator) znakovite 1984. godine poharao je svjetska kina, polako osvajao filmske kritičare te stjecao fanove. Drugi ‘Terminator’ (1991.) već je imao respektabilan budžet od 102 milijuna dolara i očekivani uspjeh kod publike. Za prva dva ‘Terminatora’ zaslužan je James Cameron, da bi u trećem filmu redateljsku palicu prepustio Jonathanu Mostowu. U akcijskom ‘Terminator 3: Rise of the Machines’ (2003.) u ulozi Terminatora još uvijek je Arnold Schwarzenegger, a da bi u četvrtom ‘Terminator Salvation’ (2009.) u režiji McG-a iz nekog razloga izostao, što se nije pokazalo kao najbolji potez.

‘Terminator’ bez Arnija nije pravi ‘Terminator’, tako da se u petom nastavku ‘Terminator Genisys’ (2015.) u režiji Alana Taylora neuništivi Arni opet pojavio u svojoj robotskoj ulozi. Spomenimo da su snimljene i dvije televizijske sezone ‘Terminator: The Sarah Connor Chronicles’ (2008. – 2009.; kreator Josh Friedman), opet bez Schwarzeneggera, ali s Lenom Headey u ulozi Sarah Connor. Kako franšiza ima uspjeha i nakon 35 godina, nije ni čudno da je snimljen novi nastavak ‘Terminator: Mračna sudbina’ u kojem se Arnie bori s tehnološki naprednijim robotom, koji je, zna se, došao iz budućnosti kako bi sačuvao postojeće stanje stvari.

Što su novo holivudski scenaristi mogli smisliti kako bi franšizu održali na životu? Sasvim jednostavnu stvar, vratili su se na početak serijala, i u početnoj sceni uklonili dječaka Johna Connora i tako strojevima iz budućnosti osigurali budućnost.

Terminator: Mračna sudbina ; Fotografiju ustupio Blitz

Dakle, radnja najnovijeg ‘Terminatora’ odigrava se u jednoj paralelnoj stvarnosti. Arnold Schwarzenegger je model robota kiborga koji je konačno ispunio zadatak. Naime, u prvom ‘Terminatoru’ robot (Arnie) dolazi iz (buduće) 2029. godine u 1984. Godinu, kako bi ubio začetnika pobune protiv strojeva, odnosno njegovu majku Sarah Connor (Linda Hamilton), koja ga treba roditi (a još nije ni trudna!). Iz budućnosti dolazi i Kyle Reese (Michael Biehn) kojeg je poslao upravo John Connor kako bi spasio majku od opakog Terminatora. Poigravanje s vremenskim petljama scenaristi su uspješno riješavali u ovoj franšizi, pa i u ovom novom nastavku u kojem su efektno eliminirali Johna Connora već na početku filma.

Međutim, budućnost bez obzira na pomake u prošlosti ide svojim tokom, i pojavit će se novi Vođa koji će povesti borbu protiv strojeva. Dolazi još sofisticiraniji, gotovo neuništiv Terminator REV-9 (Gabriel Luna), kako bi eleminirao novog vođu, samo se još ne zna tko je to. Sarah Coonor koja godinama žali za svojim ubijenim sinom, brzo će shvatiti tko je ta(j) o kojem ovisi budućnost i uključit će se u nemilosrdnu borbu za opstanak čovječanstva. Arnold Schwarzenegger pojavljuje se na početku filma kao ubojica malog Johna Connora, a onda u završnici filma, jer je u međuvremenu preuzeo neke ljudske osobine, kao što je primjerice emaptija prema ljudskoj rasi!

‘Terminator: Mračna sudbina’ dobro funkcionira približno dvije trećine filma, da bi u zadnjoj producenti odlučili ‘nabrijati’ akciju preko krajnjih mogućnosti, što se pokazalo kontraproduktivno. Višak akcije poništava atmosferu i postaje pomalo dosadan te neuvjerljiv u ‘nemogućim situacijama’. Ostaje mogućnost svođenja na pravu mjeru u nekoj (mogućoj) budućoj redateljskoj verziji, uz podršku producenata filma.

Redatelja Tim Miller snimio je samo akcijski SF s elementima humora ‘Deadpool’ (2016.), film sa svojevrsnim antisuperunakom koji se svidio publici.

Robert Jukić, Zagreb, 24.11.2019.

Informacije o filmu:

Terminator: Mračna sudbina
Paramount Pictures, Twentieth Century Fox, Skydance Media, 2019.
Trajanje: 128 min.
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Surround 7.1 | Dolby Atmos
Scenarij: David S. Goyer, Justin Rhodes & Billy Ray
Priča: James Cameron, Charles H. Eglee, Josh Friedman, David S. Goyer & Justin Rhodes
Glazba: Junkie XL
Još glume: Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta, Ferran Fernández, Tristán Ulloa, Tomy Alvarez, Tom Hopper, Alicia Borrachero, Enrique Arce, Manuel Pacific, Fraser James, Pedro Rudolphi

Film je pogledan u kinu CineStar Branimir

Terminator: Mračna sudbina – Facebook
Terminator: Dark Fate – IMDb

Terminator (1984.) – Wikipedija

Akcijski SF 'Terminator: Mračna sudbina' na prvom mjestu gledanosti, >http://film-mag.net/wp/?p=40740. Fotografije ustupio Blitz Film & Video

Objavljuje F.I.L.M.Utorak, 5. studenoga 2019.