Duhovit i akcijski dinamičan film u kojem elementi parodije dominiraju eklektičkom žanrovskom kompozicijom. Kojem žanru pripada film razmatra se i u samom filmu, spominje se ‘ljubavni film’, ‘horor’ itd., ali jedini trajni pristup akcijskoj, preciznije, superjunačkoj tematici je komični. Humoru se podvrgavaju sve sastavnice sadržaja, pa je s toga aspekta disonantna dionica s hiperrealističkim horor specijalnim efektima transformacije tijela junaka u laboratoriju.

Film je redundantno ispunjen asocijacijama na druge filmove, popularne pojmove, likove i tvrtke, (napose Ikeu, pitanje je može šale na svoj račun planeratno popularna korporacija doživjeti kao reklamu 🙂 ) te igrama riječi, metaforama i dosjetkama, pa bi ga trebalo bar dva puta pogledati, kako bi se uočio puni verbalni potencijal i višestruka značenja. Trud uložen u dijaloge korespondira s jakim vizualnim efektima.

Deadpool ; Ustupio CineStar
Deadpool ; Ustupio CineStar

Dobar je izbor glavnog lika (Ryan Reynolds), čije lice je u prerežitom dijelu filma prekriveno maskom, a njegova maska i odijelo ne odlikuju se originalnošću (u odnosu na Spidermana, na primjer). Glavni negativac (Ed Skrein), kojeg na početku filma percipiramo kao trgovca oružjem, manje je uvjerljiv kao biogenetski stručnjak, osobno involviran u medicinski tretman pretvaranja običnog čovjeka u superjunaka. Bilo bi logičnije da zahvate u laboratoriju obavlja profesionalac, koji mu može biti potčinjeni ili partner u projektu.

U filmu se ističe anegdotski početak, s usporenim snimkama špice u gotovo 3D dimenziji. Duhovit je i dodatak filma (za strpljive gledatelje koji ostaju na sjedalima do kraja završne špice), a u kojem Deadpool najavljuje nastavak. Glavni junak i tijekom filma izravno komunicira s gledateljima, komentirajući radnju i šaleći se i na svoj račun.

Zabavno, s parodičnim odmacima unutar predvidjivog žanrovskog konteksta.

Ada Jukić, Zagreb, 9.2.2016.

Informacije o filmu:

Deadpool
Deadpool (2016.)
Marvel Enterprises, TSG Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, 2016.
Trajanje: 108 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby | Dolby Atmos
Redatelj: Tim Miller
Glume: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrand, Style Dayne, Kyle Cassie, Taylor Hickson, Ayzee, Naika Toussaint, Randal Reeder, T.J. Miller, Isaac C. Singleton Jr., Morena Baccarin

Deadpool – Movie Site
Deadpool – IMDb