Mrska osmorka
The Hateful Eight (2015.)
The Weinstein Company, 2015.
Trajanje: 167 min (digital) | 187 min (70 mm) | 175 min (70 mm)
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital | Datasat | DTS 70 mm (70 mm print)
Redatelj: Quentin Tarantino
Glume: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern, James Parks, Dana Gourrier, Zoë Bell, Lee Horsley, Gene Jones, Keith Jefferson, Craig Stark, Belinda Owino, Channing Tatum, Arnar Valur Halldórsson, Quentin Tarantino (narator)

Mrska osmorka – Movie Site
The Hateful Eight – IMDb

Quentin Tarantino je sa svakom svojim novim filmom izazivao kontroverze kako kod gledatelja, tako i kod kritičara (filmskih). Nije to bilo samo u pitanje nasilje i goleme količine krvi kao u hororima, već i Tarantinov poseban smisao za humor da radnju ispremješa tako da njegovi filmovi su samo na prvi pogled nerazumljivi. Ali, upravo te slagalice doprinose šarmu njegovih filmova kao efektnim preokretima. Već je i njegov ‘Pakleni šund’ na Canneskom filmskom festivalu izazvao prave ovacije i oduševljenje, ne samo scenama nasilja, već inteligentnim vođenjem ispremiješane radnje. I tada se postavilo pitanje tko je taj Tarantino. Koliko ima istine da je radio u videoteci i imao toliko puno vremena da je postao ekspert za talijanske špageti vesterne i Sergia Leonea i borilaćke filmove i ostale trash filmove šezdesetih godina, danas to nije ni bitno, jer bez obzira i što ga nazivaju vrhunskim plagijatorom Tarantino je stvorio svoj specifičan stil i radi odlične filmove, uključujući i ovog zadnjeg.

Mrska osmorka ; Ustupio Blitz
Mrska osmorka ; Ustupio Blitz

Prije nego što nešto kažem o ‘Mrskoj osmorki’ treba spomenuti format u kojem je film rađen. Tarantino nije za to da se filmovi u potpunosti snimaju digitalnom tehnologijom, već je jedan od pobornika klasičnog formata, odnosno 35mm vrpce. ‘Mrska osmorka’ snimljena je na 70mm vrpci, odnosno u (danas zaboravljenom) Panavision formatu, što je donijelo određenih problema u distribuciji filma, primjerice u Velikoj Britaniji gdje su ga tri prikazivača odbila prikazati u tom formatu (informacija iz medija). Mi u Hrvatskoj ‘Mrsku osmorku’ gledamo u digitalnom formatu i dužini filma od 167 minuta. Kada se zbroje reklame prije filma u trajanju 15 do minuta, te još i pauzu od 15 minuta u kojoj možete kupiti kokice i piće 50% jeftinije, u kinu provedete oko 200 minuta. Zašto to spominjem? Većina današnjih filmova traje oko 2 sata, ako ne i duže, a velika većina upravo zbog te dužine poprilično su i zahtjevna (čitaj: naporna) za gledanje. Međutim, to kod ‘Mrske osmorke’ nije slučaj, tih 200 minuta nećete ni osjetiti, jer Tarantino ima savršen osjećaj za vođenje radnje i stvaranje napetosti.

Mrska osmorka ; Ustupio Cineplexx
Mrska osmorka ; Ustupio Cineplexx

Kao i u prethodnom Tarantinovom filmu ‘Odbjegli Django’ (Django Unchained, 2012.) jedan od glavnih likova je crnac. Marquis Warren (Samuel L. Jackson) lovac je na glave koji svoj posao obavlja temeljito. Kod njega ne vrijedi pravilo ‘živ ili mrtav’, već samo mrtav. U zimskoj pustoši vuče tri smrznuta leša. Kočija koja dolazi zaposjednuta je od jednog drugog lovca na ucjene, Johna Rutha (Kurt Russell), koji svoje ‘glave’ dovodi žive. Njegova lovina vrijedna 10 tisuća dolara je članica odmetničke bande Daisy Domerque (Jennifer Jason Leigh) koji vodi u gradić gdje je čeka suđenje s najizglednijim rezultatom, vješanjem. Iako je zakupio kočiju, John Ruth ipak nevoljko prihvaća da poveze svojeg kolegu. Snježna oluja nemilice ih prati i prisilit će ih da se sklone u Minninu pozamanteriju, konačištu u kojem se zaustavljaju kočije kako bi putnici i konji predahnuli. Usput su pokupili još jednog sumnjivog tipa (Walton Goggins) koji se predstavlja kao novi šerif u gradiću u koji putuju. Tamo ih ne dočeka Minnie, domaćica, koja je prema izjavi njezinog novog radnika (Demián Bichir), otišla sa svojim kompanjonom Slatkim Daveom u posjetu majci. U Pozamanteriji su još tri gosta, stariji general Južnjačke vojske (Bruce Dern), glagoljivi Krvnik (Tim Roth) koji daje usluge tamo gdje su potrebne, i povratnik u stari kraj (Michael Madsen). Situacija u Pozamanteriji samo je naizgled normalna, i uskoro će se ustanoviti da netko od gostiju nije ono za što se predstavlja…

Tarantino ne bi bi bio Tarantino kada ne bi doveo odnose svojih likova do usijanja. Sukob Sjevera i Juga još uvijek je prisutan iako su Sjevernjaci izvojevali pobjedu. Crnac koji obavlja osjetljiv posao kao što je lov na ucijenjene (uglavnom bijele) tipove, crvena je krpa za prikrivene rasiste. Međutim, kada se interesi počnu poklapati, onda se može i preći preko nekih netrpeljivosti. Kada situacija u Pozamanteriji dođe do vrhunca, Tarantino će radnju vratiti malo unazad, u vrijeme kada je vrijeme bilo lijepo, a od nadolazeće oluje nije bilo ni traga. Što se sve događalo, najbolje je da sami to otkrijete.

I još jedna stvar. ‘Mrska osmorka’ osmi je Tarantinov film, i on to naglašava (kao i Fellini u svojem ‘8½’ iz 1969. godine) na samom početku filma.

Robert Jukić, Zagreb,10.01.2016.