25/06/2018to27/06/2018

INmusic Press konferencije omiljene su u našoj redakciji.

Prvo zato što se radi o glazbenom festivalu, a glazba je, uz film, naša najbliža kulturna orijentacija.

Drugo, zato što se događaju ritmično, nekoliko puta godišnje i pokazuju kontinuirani rad organizatora te podižu napetost očekivanja.

Treće, događaju se na zanimljivim mjestima, to jest, ne na istom mjestu :). Danas smo se okupili u Kulturnom centru u Mesničkoj u Zagrebu, a prethodilo mu je nekoliko posjeta opuštenom Vintage baru, sjećam se i davne pressice na vrhu Westin hotela, a bili smo i u Tvornici, povodom šireg projekta promoviranja rock kulture kao urbane, suvremene, otvorene, široke i visoke kulture za obrazovane i upućene, u što je, vjerovali ili ne, još uvijek potrebno neke (relevantne za podršku projekata ‘rock vrste’) uvjeravati :).

U međuvremenu su argumenti i statistika potvrdili turističke i gospodarske potencijale glazbene manifestacije IN MUSIC tipa, odnosno, IN MUSIC kao jedinstvenu manifestaciju toga tipa, što pokazuje i današnja novinarska konferencija.

Press konferencija ; Foto AJ

Tema današnje pressice, nakon prethodnih na kojima su najavljeni temeljni izvođači i konturiran program, bilo je predstavljanje novog isporučitelja piva na Festivalu, a to je domaća tvrtka ‘zanatskog’, to jest ‘craft’ piva, s dovoljno kapaciteta za osvježenje posjetitelja IN MUSICA koji se procjenjuju do stotinu tisuća u tri dana lipnja, uključivo kamp stanovnike. A druženje uz pivo je četvrti (i ne posljednji)  razlog popularnosti IN MUSIC pressica :).

Tvrtka koja je preuzela odgovornost za pivo i njena linija piva zove se Crafter’s (www.crafters.hr), što pokazuje da je od starta računala s međunarodnim konzumacijom, to jest izvozom, a nema učinkovitijeg izvoza od plasmana domaćeg proizvoda stranom posjetitelju na domaćem terenu, u ovom slučaju na Jarunu pod Teslinim tornjem.

Zanimljivo je da smo prije par godina bili na startnoj promociji Crafter’s piva u jednom od povijesnih interijera Tkalče, a osvrt o tome objavljen je pod naslovom ‘Piće kao kreacija i inspiracija’ (LINK), što potvrđuje inspirativne potencijale kultnog napitka :).  Sa zadovoljstvom sam konstatirala da se jedna od rijetkih domaćih poduzetnih ‘green field’ (bolje rečeno, ‘barley field’) investicija pokazala kao uspješna i do(rasla) velikim ambicijama.

Sinergijski potencijal Festivala koji kontinuirano gradi međunarodnu dimenziju kao naglašeno domaći brand i dalje pokušava očuvati prihvatljive uvjete posjeta domaće publike i subjekata domaće ponude, koji su pokrenuli vlastiti posao i nešto proizveli, može se dalje graditi i biti obrazac za druge prigode međunarodnih susreta. Umjesto korporativne ponude ili uz nju kao alternativu, zar ne bi bilo super ponuditi i nešto domaće za prigristi ili popiti, pa i zadovoljiti druge ‘potrebitosti’ inozemne publike, bilo bi to zanimljivo i njima koji nas posjećuju. Uz malo promocije i degustacije, već vidim štand sa zagorskim štruklima i sendvičima s paškim sirom! I loncem vruće maneštre! Kao svjetski backpack posjetitelji festivala i SF konvencija, sjećam se one u Glasgowu prije sto godina 🙂 , kad smo nakon tjedna suhomesnatih domjenaka na partyju jednog od kandidata za sljedećeg domaćina konferencije (mislim da je to bio Boston), uživali u juhi od račića. Vruća juha ide odlično uz hladno pivo! Treba valorizirati zdrave i autentične izvore energije i ekonomije. Jer, i u vrijeme globalizacije, lokalno, domaće, autohtono, autorsko, craftersko je… IN.

INmusic 13th i Crafter’s prvi put ove godine.

Ada Jukić, U Zagrebu, 20. ožujka 2018.