Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022.)
Redatelj: David Yates
Glume: Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler

Ljubitelji Harryja Pottera moraju se zadovoljiti novom franšizom ‘Čudesne zvijeri’, odnosno trećim nastavkom ‘Čudesne zvijere: Dumbledoreove tajne’ u kojoj samozatajni Newt Scamander (Eddy Redmayne) još jednom u vječnoj borbi Dobra i Zla spašava svijet od zlog čarobnjaka Grindelwalda (Mads Mikkelsen). Ulogu glavnog negativca Grindelewalda preuzeo je Mads Mikkelsen jer se Johnny Depp (glumio ga je u prethodna dva nastavka) zapetljao u sudsku trakavicu s bivšom suprugom, pa je po procjeni filmskog studija bilo bolje uzeti nekog drugog, jer ovakva vrsta publiciteta ne može doprinijeti gledanosti filma. Autorica ove nove franšize hiperproduktivna je J.K.Rowling, autorica literarnog Harryja Pottera, koja na staroj slavi obnavlja priču iz magijskog svijeta, ali stotinjak godina prije nego što je Harry Potter sa svojim prijateljima započeo bitku protiv zlih čarobnjaka.

Fotografiju ustupio Blitz

Grindelwald (Mads Mikkelsen) je čarobnjak opijen moći, i iako se protiv njega vodi proces zbog raznih zločina, uspijeva ishoditi oslobađajuću presudu i odmah se kandidirati za vođu čarobnjačkog svijeta služeći se pri tome različitim manipulacijama i obmanama. Dumbledore (Jude Law) uz pomoć Newta Scamandera i njegovih prijatelja od kojih je jedan i ‘bezjak’ (naziv za čovjeka koji nema čarobnjačkih sposobnosti), uz niz prepreka kreće u neizvjesnu bitku za spas svijeta od propasti koja mu prijeti. Zanimljivo je kako su autori filma vizualizirali okružje u kojem se odigravaju čarobnjački izbori, a koje podsjeća na dolazak nacista na vlast u Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Ne mora se posebno naglašavati kako je ovaj film i metafora političke situacije, ne samo iz bliske prošlosti, već i sadašnjosti u kojoj sile Zla preuzimaju dominantnu ulogu.

Iako je ova franšiza nešto slabija od ‘Harryja Pottera’, mora se priznati da je dovoljno maštovita u kreiranju čarobnjačkog svijeta i raznih mogućnosti koje pruža čarobiranje, tako da ni odrasla publika neće biti zakinuta od raznih uzbuđenja koja prati naše junake u utrci za otkrivanjem istine u negativcima željnih vlasti.

Redatelj David Yates režirao je i prva dva nastavka ‘Čudesne zvijeri gdje ih naći’ (2016.) i ‘Čudesne zvijeri: Grindelwaldova zlodjela’ (2018.), a prethodno je (kao redatelj) zaslužan za filmove o Harryju Potteru: ‘Harry Potter i Red Feniksa’ (2007.), ‘Harry Potter i Princ miješane krvi’ (2009.), ‘Harry Potter i Darovi smrti: 1. dio’ (2010.) i ‘Harry Potter i Darovi smrti: 2. dio’ (2011.). Mali iskorak napravio je kada je snimio pustolovnu dramu ‘Legenda o Tarzanu’ (2016.). Spomenimo da David Yates radi na petom i šestom nastavku ‘Čudesnih zvijeri’, što znači da borba protiv vječnog Zla i dalje neumorno traje.

Robert Jukić, Zagreb, 04.06.2022.

Informacije o filmu:

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne
Warner Bros., Heyday Films, 2022.
Trajanje: 142 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, IMAX 6-Track, Dolby Digital, DTS
Based upon a screenplay by J.K. Rowling
Scenarij: J.K. Rowling & Steve Kloves
Glazba: James Newton Howard
Još glume: Cara Mahoney, Mads Mikkelsen, Katherine Waterston, Poppy Corby-Tuech, Maja Bloom, Paul Low-Hang, Alison Sudol, Callum Turner, Richard Coyle, Jessica Williams, Wilf Scolding, Kazeem Tosin Amore, Noor Dillan-Night, William Nadylam

Film je pogledan u multipleksu CineStar Zagreb Zapad

Čudesne zvijeri: Dumbledoreove tajne – Movie Site
Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore – IMDb