Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022.)
Redatelj: Sam Raimi
Glume: Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Elizabeth Olsen

Jedan od ‘sporednih’ Marvelovih superjunaka Doktor Strange dobiva svoj drugi film, eksploatirajući neke već viđene stvari u filmovima o Spidermanu. Multiverzum kao svijet u kojem postojimo, a nismo ni svjesni da beskonačni broj inačica našeg svijeta u paralelnoj stvarnosti, vidjeli smo već u animiranom ‘Spider-Man: Novi svijet’ (Spider-Man: Into the Spider-Verse; 2018.) redateljskog trojca Bob Persichetti, Peter Ramsey i Rodney Rothman, u kojem se pojavljuje nekoliko Spider-Mana, da bi se nastavilo igranim ‘Spider-Man: Put bez povratka’ (Spider-Man: No Way Home; 2021.) Jona Wattsa u kojem trojica Spider-Mana (iz tri franšize: Tom Holland, Andrew Garfield i Tobey Maguire) iz nekoliko drugih svjetova multiverzuma udružuju snage kako bi se suprotstavili raznim negativcima. U potonjem Doktor Strange (Benedict Cumberbatch) čarolijom pomaže svojeglavom Peteru Parkeru alias Spider-Manu kako se jedan dio prošlosti izbrisao i u javnosti zaboravio Spider-Manov identitet, ali sve je pošlo u krivom smjeru.

Fotografiju ustupio Blitz

Upitno je znanstveno opravdano postojanje multiverzuma, ali u Marvelovim filmovima to odlično funkcionira. U najnovijem ‘Doktor Strange u ludilu multiverzuma’ znanstvena fantastika pojačana je i žanrom horora, a što nije neobično, jer Marvelovi superjunaci ionako se kreću na na toj tankoj žanrovskoj granici. Odabir Sama Raimija kao redatelja nije slučajan, i odličan je izbor, jer Sam Raimi već je potpisao prvu ‘Spider-Man’ trilogiju, a odlično se snalazi u žanru horora. Doktor Strange (Benedict Cumberbatch) naći će se pod velikim pritiskom kada iz jednog od svjetova dođe djevojčica (Xochitl Gomez) koja se može, ‘prebacivati’ iz jednog svijeta multiverzuma u drugi, a postat će meta moćne vještice koja želi prisvojiti upravo te moći. Doktor Strange naći će se u ulozi spasitelja, a morat će surađivati sa svojim inačicama u drugim svjetovima (glumi ih sve, zna se, Benedict Cumberbatch), a jedan od njih je čak i mrtav, odnosno zombi, kako bi mogao sudjelovati u spašavanju svijet(ova)a….

Prožimanje multiverzuma može izazvati kobne posljedice za bilo koji od njih. Svjetovi se rastakaju kao u romanima Philipa K. Dicka (pod utjecajem droga) ili u dubinskim snovima kao u filmu ‘Početak’ (Inception; 2010.) Christophera Nolana. Moć specijalnih efekata nema granica, na filmu je sada sve moguće uz pomoć računalne tehnologije. Doktor Strange nije samo znanstvenik, on je i suvremeni čarobnjak koji se uz pomoć prijatelja suprotstavlja silama Zla utjelovljenih u vještici željnoj neograničene moći. Ako volite kombinaciju znanstvene fantastike i magije isprepletene elementima horora uz neprekidnu akciju, onda je ovo pravi film za vas.

Sam Raimi redateljsku karijeru započeo je nakon nekoliko kratkometražnih filmova horor komedijom ‘It’s Murder’ (1977.), i nastavio u jednakom ‘tonu’ danas već klasičnim naslovima (katkada i mijenjajući žanr) kao što su ‘Zla smrt’ (1981.), ‘Crimewave’ (1985.), ‘Zla smrt 2’ (1987.), ‘Darkman’ (1990.), ‘Vojska tame’ (1992.), ‘Brzi i mrtvi’ (1995.), ‘Jednostavan plan’ (1998.), ‘For Love of the Game’ (1999.), ‘Dar’ (2000.), zatim trilogija ‘Spider-Man’, ‘Odvuci me u pakao’ (2009.) i ‘Carstvo velikog Oza’ (2013.), uz rad na televizijskim serijalima sve do ovog filma.

Robert Jukić, Zagreb, 30.05.2022.

Informacije o filmu:

Doktor Strange u multiverzumu ludila
Marvel Studios, 2022.
Trajanje: 126 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: DTS, IMAX 6-Track, Dolby Digital, Dolby Atmos, Dolby Surround 7.1
Scenarij: Michael Waldron
Glazba: Danny Elfman
Još glume: Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Jett Klyne, Julian Hilliard, Michael Stuhlbarg, Hayley Atwell, Anson Mount, Lashana Lynch, John Krasinski, Patrick Stewart, Charlize Theron, Sheila Atim, Adam Hugill, Bruce Campbell

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Doktor Strange u multiverzumu ludila – Movie Site
Doctor Strange in the Multiverse of Madness – IMDb