Film ‘Djeca sa CNN-a kao i drama, a kasnije i predstava, inspirirana je novinarskim i TV izvještajima o djeci koja su bila žrtve rata u Hrvatskoj i BiH, a s ciljem poticanja mladih generacija da se nauče kulturi sjećanja, da razlikuju dobro od lošega i da uvijek imaju na umu da se strahote iz 90-tih više nikada i nikome ne bi smjele događati.

Fotografiju ustupila AV

Radnja filma prati period poslije pada Srebrenice, gdje je Dino – kojeg igra Amar Bukvić, izgubio oca i dva brata. Kao izbjeglica odlazi u Zagreb s tetom i petogodišnjim bratom te ga kao ratno siroče šalju izbjegličkim konvojem u Dansku. Dino radi kao ulični čistač, podstanar je, a jedina veza sa svijetom je telefonska govornica iz koje komunicira s prijateljem Fahrom u Sarajevu. Dinin emotivni život promijenit će dolazak nove sustanarke Dore koju igra Iva Mihalić s kojom dijeli sličnu sudbinu – on je preživio srebrenički genocid, a Dora je iz Vukovara.

“Naš film, kao i istoimena drama, nastao je iz potrebe da ne zaboravimo strašne zločine kojima smo svjedočili te budućnosti koju moram živjeti uz traume koje nas i danas prate” pojasnila je redateljica filma Aida Bukvić, koja je kazališni dramski tekst prilagodila filmskoj priči, a da je napravila dobar posao u svom filmskom prvijencu dokaz je i dugački pljesak koji je filmsku ekipu dočekao nakon projekcije.

„Da nije bilo ljudske potrebe, ne bi bilo ni filma koji je dugo i mukotrpno nastajao uz svu sjajnu kreativnu ekipu koja je i sama vjerovala da iz te ljudske potrebe može nastati umjetničko djelo snažne poruke“ – dodao je Amir Bukvić, pisac drame i scenarija filma.

Svjetska premijera filma ‘Djeca sa CNN-a’ redateljice Aide Bukvić održana je u Sarajevu u studenom 2021., hrvatska premijera ce se održati 17.05.2022. Film će se moći pogledati od 19.05.2022. u Cineplexx dvoranama u Hrvatskoj i BIH.

Premijera predstave Djeca sa CNN-a
Režija Aida Bukvić, Zagreb, GD Histrion, 29.11.2008.

NAGRADE:
Festival Marulićevi dani, Split, 2009. Nagrada publike Amar Bukvić za ulogu Dina;
Festival glumca, Vinkovci, 2009. Predstava u cjelini i Amar Bukvić za ulogu Dina;
Najhistrion, Zagreb, 2009. Amar Bukvić za ulogu Dina;
Nagrade Društva dramskih umjetnika Hrvatske za 2009. Najbolji mladi glumac Amar Bukvić.

Radijska izvedba:
Režija Jasna Mesarić, Hrvatski radio, 17.03.2007

Informacije o filmu:

Djeca sa CNN-a
Redateljica: Aida Bukvić

Scenarij: Amir Bukvić, temeljen na istoimenom dramskom tekstu Amira Bukvić. Objavljeno u: Djeca sa CNN-a, KDBH Preporod, Zagreb, 2006.; A.B. Šest drama, BNZH, Zagreb, 2007.; Sanja Nikčević: Antologija hrvatske poratne drame (1996. – 2011.) ALFA, Zagreb, 2014
Film je nastao u produkciji Kreativne De kulture u suradnji s Panglass Sarajevo, direktor fotografije jest Edib Ahmetašević, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Gabrijela Krešić. Montaža Elvedin Zorlak, maska i šminka Iva Gašparac, a glazbu potpisuje Nikša Bratoš.
Uloge tumače Amar Bukvić, Iva Mihalić, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Damir Lončar, Siniša Popović, Anja Đurinović Rakočević, Muhamed Hadžović, Pero Juričić, Enes Vejzović, Vlado Posavec Tušek, pok. Robert Budak, Iva Jerković, Mirela Brekalo Popović, Mia Biondić, Fuad Ahmetašević, Aman Bukvić, Pavle Matuško.

Djeca sa CNN-a – IMDb

[izvor informacije AV]