Iako je zgodno imati priliku dodatno pogledati film u imerzivnom 4DX formatu, nekada to i nije baš najbolji izbor, što zbog prirode filma koji nije baš pogodan za 4DX, što zbog nemaštovitosti 4DX montažera. Kako filmovi pri snimanju nikada nisu predviđeni za dodavanje multiosjetilnih efekata poput vjetra, svjetla i micanja sjedala, tako je teško predvidjeti da li će film funkcionirati u 4DX formatu. Na 4DX montažerima je da se prilagode materijalu kako god znaju, što nekada baš i ne urodi plodom.

Fotografiju ustupio TB

Takav je slučaj bio s filmom “Blade Runner 2049” a sada i sa najnovijim nastavkom “The Matrix Resurrections”. Film je dosta “miran” i ne obiluje akcijskim sekvencama, a i redateljica Lana Wachowski je odlučila režirati ga realističnije u odnosu na dosadašnju stiliziranu trilogiju. Sve navedeno dovelo je do toga da film jednostavno nije bio prikladan za 4DX montažu. 4DX efekata ima malo, a nekada se uopće ne pojavljuju u dužim intervalima, pa gledatelji lako i zaborave da su uopće u 4DX kinu.

Jedini zanimljivi efekt bila je fizička manifestacija Neovih moći. U filmu je prikazana dosta slabo – banalnim gestama rukama i laganim distorzijama slike, koji dočaravaju svojevrsno energetsko polje. No, 4DX dodatkom prikazana je njihova moćnost tako da sjedala počnu vibrarati pod žestinom energetskih polja, tako da su gledatelji mogli osjetiti njihovo djelovanje.

Neobična je bila uporaba slatkastog mirisa u dva prizora u kojima se pojavljuje Trinity. Prvi je u susretu s Neom u kafiću, a drugi u klimaksu na vrhu zgrade gdje osvještava da se nalazi u Matrixu. Vjerojatno su 4DX montažeri htjeli dočarati bljeskove prisjećanja Trinity kako na prijašnju vezu s Neom, tako i na prijašnji život van Matrixa. U svakom slučaju, efekt je bio više distraktivan i konfuzam, nego komplementirajući i imerzivan.

Ostali efekti bili su povremena mala doza mlaznica zraka koje su simulirale metke i udarce, pomicanja i vibracije sjedala pri borbama i jurnjavama vozila, te nešto malo “kiše” i stroboskopskih bljeskova. Stvar su malo podignule stropne turbinama za generiranja vjetra, koje uvijek dojmljivo djeluju u dočaravanju vjetra, pa je tako bio slučaj i ovdje u nekoliko prizora.

Tihoni Brčić

Matrix Uskrsnuća – Movie Site
The Matrix Resurrections – IMDb