INK Gradsko kazalište Pula najavljuje:
u četvrtak 9. rujna 2021. u 20 sati
JUŽNOČEŠKA FILHARMONIJA
&
u petak, 10. rujna 2021. u 20 sati
UDARNA VEST
O medijima i strahu


U četvrtak 9. rujna u 20 sati
KONCERT JUŽNOČEŠKA FILHARMONIJA

SOLISTI: Charlene Farrugia Bozac, klavir
Franko Božac, bandoneon
DIRIGENT: Miran Vaupotić

PROGRAM:
L. van Beethoven: Coriolan Uvertira
F. Chopin: Grande Polonaise Brillante, Charlene Farrugia Božac
A. Piazzolla: Tangos, Violentango, Adios Nonino, Libertango, Franko Božac
D. Milhaud: Le Bœuf sur le toit, Op. 58

Fotografiju ustupio INK Pula

Južnočeška filharmonija sa sjedištem u Českim Budejovicama (České Budějovice) osnovana je 1981. godine.Podrijetlo orkestra povezano je s češkim dirigentom Jaroslavom Vodnanskim. Novoimenovani glavni dirigent Južnočeške filharmonije je Miran Vaupotić. Osim interpretacije glazbe klasičnih skladatelja i djela prikladnih za chambre orkestre i manje koncertne dvorane, Filharmonija posvećuje sve veću pažnju suvremenom trendu međusobnog povezivanja žanrova i otkrivanju novih perspektiva interpretacije i prezentacije glazbe te sustavno nastoji poboljšati njezine kvalitete . Većina članova SCP-a su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici, koji cijene svaku priliku za suradnju s drugim vodećim dirigentima i solistima.

Trajanje: 55 minuta bez pauze


U petak, 10. rujna u 20 sati
UDARNA VEST
O medijima i strahu

Producent: Trinidad d.o.o. Novi Sad, Srbija
Ko-producent: Kc Grad, Beograd, Srbija

KONCEPT I REŽIJA: Marko Grubić i Milena Bogavac
IGRAJU: Mina Nikolić, Đorđe Živadinović Grgur

Fotografiju ustupio INK Pula

Predstava UDARNA VEST bavi se fenomenom medija u suvremenom društvu, s posebnim fokusom na odnos medija i straha, odnosno: na medijski generiranu paranoju i neurozu čovjeka danas. Polazeći od pitanja: zašto su glavne vesti uvijek loše, predstava se razvija u duhovitu, dinamičnu inscenaciju studije o prirodi suvremenih medija i njihovom utjecaju na psihu pojedinca, kao i društvene obrasce ponašanja. Na lično i kolektivno. Intimno i masovno.

Predstavu karakterizira izrazito kolažna forma, uz mnogo promjena, kratkih rezova i dinamičnih sekvenci. Ona ima ritam spotovski režiranog dokumentarca i izrazito aktualnu i sveobuhvatnu temu, jer – analizirati medije, znači analizirati suvremeno društvo i načine na koje ga spoznajemo.

Glumci su na sceni u svoje ime. Oni su izvođači koji predstavljaju medijske fenomene, služeći se različitim likovima i perspektivama. Njihove brze promjene objedinjene su inicijalnom situacijom predavanja, u kom se ne bježi od kolažiranja poznatih medijskih formata, ali i direktnog obraćanja publici, kroz interaktivne scene koje provociraju pojačano učešće gledatelja, u izvedbi.

Tako predstava ukazuje na ključne fenomene života u medijatiziranom svijetu, što je put ka “novoj pismenosti”, odnosno vještinama prepoznavanja dezinformacija i medijskih manipulacija, kroz njegovanje većeg stepena medijske kulture.

Cilj ove predstave je, dakle – produkcija znanja iz oblasti medijske pismenosti, što može biti preventiva rasprostranjenoj depresiji, apatiji, anksioznosti i poremećajima pažnje.

Trajanje: 80 minuta


Izv. prof. art. Franko Božac

Biografija

Jedan je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe, te počasnim predsjedanjem proslavljenog talijanskog dirigenta Riccarda Mutija.

  1. godine odbor za posebne zasluge Londonske Kraljevske glazbene akademije dodijelio mu je nagradu kojom je postao pridruženi član Londonske Kraljevske akademije (ARAM).
  2. godine uvršten je u Hübnersovu enciklopediju „Who is Who“ koja sadrži popis značajnih ljudi iz područja ekonomije, politike, znanosti, kulture, umjetnosti i sporta.
  3. godine snimio je koncert za harmoniku i gudači orkestar malteškog nacionalnog kompozitora Charlesa Camilleria za izdavačku kuću NAXOS Classical Records.

Snimke navedenog nosača zvuka bile su emitirane u medijima poput BBC Radio 3, BBC Scotland, RAI 3, ORF radio OEI, LRT (litvanski nacionalni radio), Radio Malta dok su izvedbe drugih djela bile emitirane u eteru HRT1, Radio Beograd 3 i dr.

Zajedno sa pijanisticom Charlene Farrugiom snimio za američku izdavačku kuću PARMA Recordings (Navona Records) dvostruki koncert za harmoniku, bandoneon i klavir.

Solistički je nastupio s Karlovy Vary simfonijskim orkestrom, Londonskim akademskim kraljevskim orkestrom, Malteškom filharmonijom, Kalinjingradskom filharmonijom, Österreichische Symphonikerom, Aradskom državnom filharmonijom, Uljanovskim državnim simfonijskim orkestrom, Cameratom Austriacom, Zagreb Festival Orchestra, gudačkim orkestrom Moskovske nacionalne akademije Gnjesin, Wintergreen Festival orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskom komornom filharmonijom, Simfonijskim Orkestrom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Oregon Music Festival orkestrom, Portland Civic orkestrom, Luganskom filharmonijom, a kao član orkestra u Londonskoj Simfonietti, Liverpulskoj kraljevskoj filharmoniji, Londonskom kraljevskom College of Music orkestru, “Ensemble 10/10”, Manchesterskom sveučilišnom simfonijskom orkestru, Estonijskoj Simfonietti i Simfonijskom orkestru HRT-a.

Svirao je u značajnim dvoranama kao što su Smetana Hall u Pragu, Oriental Arts Centre u Šangaju, Queen Elisabeth Hall u Londonu, Liverpool Philarmonic Hall u Liverpoolu, Kaljiningradskoj filharmoniji u Kaljinjingradu, koncertnoj dvorani Muzičke akademije „Gnjesin“ u Moskvi, Luganskoj filharmoniji u Lugansku, Lenjinovom memorijalnom centru u Uljanovsku, Dalian Grand Theatre u Dalianu, Liuzhou Culture and Art Center u Liuzhouu, Jiang Xi Arts Center Hall u Jiang Xiju, Hangzou Hall u Hangzou i drugim značajnim dvoranama.

Nastupio je s eminentnim umjetnicima poput J. C. Domenec (Protégé legendarnog Sir Collina Davisa), G. Benjamin (jedan od najeminentnijih britanskih skladatelja i student Oliviera Messiaena te dobitnik titule Commander of the Order of the British Empire), G. Carpenter (autor kultnog filmskog klasika: The Wicker Man), Vasily Petrenko (šef dirigent Royal Liverpool Philarmonic Orchestra), S. Hauser, D. Ashkenazy, M. Tarbuk, E. Sakpinar i mnogim drugim.

Diplomirao je klasičnu harmoniku na Pedagoškom fakultetu u Puli (Muzička akademija u Puli), magistrirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu dok je u Londonu na Royal Academy of Music okončao poslijediplomski studij klasične harmonike (PGDip).

Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Puli na Odsjeku za Klasičnu harmoniku u zvanju izvanrednog profesora, gdje također obnaša dužnost predstojnika.


Charlene Farrugia Božac je već u ranoj dobi prepoznata kao posebno nadareno dijete, te je od strane glazbenih kritičara nazvana “enfant terrible“ malteškog pijanizma. Spada među najistaknutije i najuspješnije malteške glazbenike. Dobitnica je prestižne nacionalne nagrade u kategoriji koja se dodjeljuje za iznimna postignuće na polju međunarodne umjetničke karijere, a koju dodjeljuje Arts Council of Malta. Jedna je od ambasadorica neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju EMMA for Peace pod patronatom UNESCO-a i pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe te počasnim predsjednikom proslavljenim talijanskim dirigentom Riccardom Mutijem.

Od 2001. godine uvrštena je u Hubnersovu „Who is Who“ enciklopediju poznatih i uspješnih ljudi. Odbor za posebne zasluge Londonske Kraljevske glazbene akademije dodijelio joj je nagradu kojom je postala pridruženi član Londonske Kraljevske akademije. Kao solistica nastupila je s malteškom nacionalnom filharmonijom u dobi od nepunih 13 godina te tako postala najmlađa solistica koja je ikada nastupila s ovim orkestrom. Od tog je nastupa njezina karijera strelovito napredovala. Nastupala je s orkestrima poput: Karlovy Vary Symphony Orchestra, European Union Chamber Orchestra, Blackheath Halls Orchestra, Rotterdam Ensemble, Winter Green Orchestra, Kaliningrad Philharmonic Orchestra, Arad State Philharmonic Orchestra, Camerata Austriaca, Portland Civc Orchestra, Russian Gnessin’s Academy of Music Orchestra, Hrvatskim komornim orkestrom, Orpheus Academy Orchestra, Altaiskim državnim simfonijskim orkestrom, Lisbon Metropolitan orkestrom, Zagreb Festival Orchestra i drugim važnim ansamblima.

Nastupala je diljem svijeta u značajnim dvoranama kao što su: Smetana Hall, Velikoj dvorani Ujedinjenih Naroda u New Yorku, Oriental Arts Centre u Šangaju, Bozar Hall, Princess Grace Theatre, da spomenemo samo neke. Snimala je za prestižne diskografske kuće poput: Naxos Records, Sony Classical Records, Navona Records i Grand Piano Records. Njezine su izvedbe prenosili BBC Radio 3, RAI 3 i ORF RADIO OEI. Nastupala je pred eminentnom publikom: Britanska kraljevska obitelj, Prince Richard – Duke of Gloucester, Roger Moore, Ringo Star, David Cameron te predsjednicima i premijerima država Commonwealtha – da nabrojimo samo neke. Diplomirala je na Royal Academy of Music u Londonu u klasi Diane Ketler, a doktorirala u klasi prof. Kennetha Hamiltona. Usavršavala se u klasi prof. Borisa Petrushanskog. Bavi se i pedagoškim radom – trenutno predaje kao docentica na Odsjeku studija klavira Muzičke akademije u Puli.


Miran Vaupotić dirigirao je uglednim orkestrima u SAD-u, Latinskoj Americi i Aziji, na Bliskom Istoku, te u Europi, poput Londonskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog orkestra Argentine, Budimpeštanskog simfonijskog orkestra, Malteške filharmonije, Bjeloruske filharmonije, Simfonijskog orkestra Slovačkog radija, Simfonijskog orkestra Sanrema, Praške filharmonije, Državnog orkestra Sankt Peterburga, Simfonijskog orkestra Kaira, Panonske filharmonije, Zagrebačke filharmonije itd., nastupajući u eminentnim dvoranama kao što su njujorkški Carnegie Hall Stern Auditorium/Perelman Stage, Wiener Musikverein, Rudolfinum i Smetana Hall, pekinška koncertna dvorana Zabranjenog Grada, šangajski Oriental Art Center, moskovske dvorane Čajkovski i Međunarodni dom muzike, Opera u Kairu, Victoria Hall u Ženevi, te CBC Glenn Gould Studio u Torontu.

Snažni zagovornik nove glazbe, premijerno je izveo mnoge skladbe, među kojima su Koncert za klarinet Carlosa Franzettija, Koncert za gitaru Roberta Di Marina, Simfonija br. 2 Primous Fountaina koju je naručio slavni američki producent Quincy Jones, a nedavno i The Wild Symphony autora bestselera i skladatelja Dana Browa (Da Vincijev kod).

Također je premijerno izveo nekoliko opera, uključujući “Sweet Dreams” Waundella Saavedre, “Rumpelstiltskin” Johna Rosea u režiji Tylera Buncha (The Muppets) u Nacionalnom opernom američkom centru u New Yorku i “Jelku” hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Vaupotić je objavio albume za Naxos, Classic Concert Records i Navona Records. 2015. godine osvojio je zlatnu medalju na Global Music Awards u Kaliforniji (SAD).

Miran Vaupotić osvojio je prvu nagradu i posebnu nagradu na 12. međunarodnom dirigentskom natjecanju Aram Hačaturjan u Jerevanu u Armeniji. Danas je šef dirigent Hrvatskog komornog orkestra (od 2016.), umjetnički ravnatelj Piazzolla Music Award, projektni direktor američke diskografske kuće PARMA Recordings, te je novoimenovani šef dirigent Južnočeške filharmonije.

[izvor informacije INK Pula]