Nakon “Teneta”, “Monster Huntera” i “Godzille vs Konga”, još jedan film koji iziskuje pauziranje Netflixa, micanje s kauča i obavezan odlazak u kino (pogotovo IMAX) svakako je “Brzi i žestoki 9” (“FF9”). Upravo radi njega post-pandemijska kina se ponovo počinju puniti. Tako je u Kini, koja je pretekla SAD u prihodima na kino blagajnama, samo u prvom vikendu zaradio impresivnih 136 milijuna dolara.

Filmovi iz serijala “Brzi i žestoki” već godinama nude sve maštovitije i spektakularnije akcijske prizore i kao takvi su postali zagarantirani adrenalinski provod u kinima. Sudeći prema posjeti premium formata IMAX i 4DX i zagrepčani to jako dobro znaju…

Kada se prije točno 20 godina u kina ušuljao niskobudžetni akcijski filmić “Brzi i žestoki”, nitko nije niti sanjao da će iz njega izrasti prava franšiza. Inspirirana je člankom iz Vibe magazina o ilegalnim newyorškim uličnim utrkama i započela je kao priča o policajcu na tajnom zadatku Brienu O’Conneru (preminuli Paul Walker), koji se previše zbliži s grupom kradljivaca automobila na čelu s Dominic Torretom (Vin Diesel).

Fotografiju ustupio Editus

U međuvremenu je franšiza nadišla samu sebe i pretvorila se u proizvod koji više samog sebe ne shvaća ozbiljno (za razliku od npr. “Nemoguće misije”), već se jednostavno prepušta neopterećenom ludiranju bez granica i akcijskim prizorima koji su počeli gubiti doticaj sa stvarnošću. Tako poput Johna McClanea u “Umri muški 2” i Roman Pearce u “FF9” u nekoliko navrata komentira da stalno ulaze u nemoguće misije iz kojih izlaze bez ogrebotina, insinuirajući da su neuništivi poput kakvih Marvelovih i DC-jevih superheroja.

Karizmatična ekipa na čelu s Vin Dieselom trudi se iznova dati u svakom filmu dozu humora i obiteljskih vrijednosti pomiješanih s nikad viđenim akcijskim prizorima, a “FF9” nije iznimka. Ima tu utjecaja starijih filmova o Indiani Jonesu i Jamesu Bondu, ali i novijih Michael Bayevih “Bad Boys II” i “6 Underground” (super jaki magneti su omiljeno oružje u “FF9”!).

Ovog puta se Dom (Vin Diesel) suočava sa svojom prošlosti, odnosno s dosad još neviđenim bratom. “Obiteljska” ekipa se okuplja u punijem sastavu nego što se to moglo očekivati, ne bi li spriječili još jednu novu svjetsku katastrofu u kojou je ponovo upletena Charlize Theron. Vraća se i Sung Kang kao Han, lik o kojem je snimljen film “Better Luck Tomorrow” četiri godine prije nego se pojavio u “Brzi i žestoki: Tokio drift”.

U “FF9” vraća se i jedna zagrepčanka. Iako je ovih dana fokus na hrvatskom doprinosu filmu “Čuvaj me s leđa 2”, još veći doprinos leži u radu Sanje Milkovic Hays na “Brzim i žestokim”. Ova Zagrepčanka sa stalnom adresom u Los Angelesu već puna dva desetljeća dgovorna je za odjeću likova u svih 9 filmova sage “Brzi i žestoki”. Naš ekskluzivni razgovor s njom možete pročitati na ovom LINKU.

Nakon propuštena dva nastavka vraća se i redatelj Justin Lin u sada već svojem šestom filmu serijala. Zahvaljujući megalomanskim akcijskim prizorima i ulaskom u visokobudžetne vode, režijom petog filma sage od nje je stvorio pravu franšizu. Od prvog filma koji je koštao svega 38 milijuna, budžet “FF9” prelazi 200 milijuna dolara. Sada je to formula za uspjeh koja štanca filmčine bez kočnica, koje od presudnog petog filma prosječno donose oko milijardu dolara na kino blagajnama (prije je zarada bila 4 puta manja).

Uslijedio je uspješni spin-off film “Hobbs & Shaw” (s još nekoliko u planu), animirana TV serija (trenutno u 4. sezoni) i čak dvije atrakcije u Universalovim Studijima u Kaliforniji i Floridi. “FF9” zamišljen je kao predzadnji dio sage od 10 filmova, no to treba uzeti s rezervom s obzirom da je i peti film bio zamišljen kao oproštajni.

Tihoni Brčić