A Quiet Place: Part II (2020.)
Redatelj: John Krasinski
Glume: Cillian Murphy, Emily Blunt, Noah Jupe, Millicent Simmonds

Kada je prije tri godine u kinima zaigrao SF horor ‘Mjesto tišine’, bilo je to jedno od najugodnijih iznenađenja, kako za fanove SF tako i za fanove horora. Zemaljska kugla postala je mjesto tišine nakon što su je opsjela predatorska slijepa vanzemaljska čudovišta kojima je ljudska rasa postala hrana. Treba podsjetiti kako su ljudima životinje bile u lancu prehrane, kao izvor proteina, pa s tog stanovišta treba razumjeti i ove vanzemaljce. Malo ljudi što je preostalo skriva se i pokušava živjeti u novoj stvarnosti.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Dugo očekivani nastavak (koji je u kina trebao doći prošle godine, ali ga je zaustavila COVID pandemija) započinje efektno prikazanim prvim danom napada svemirskih čudovišta. Običan dan u američkom gradiću na sportskom terenu gdje su se okupile obitelji navijajući, dok se na nebu pojavljuje nešto čudno. Natjecanje je prekinuto, i svi uplašeni odlaze kućama. Međutim, stvari su otišle predaleko, jer čudovišta preuzimaju inicijativu. Radnja se nakon uvodne sekvence prebacuje u četiristo i koji dan, na poznate likove, Evelyn (Emily Blunt) i njezinu djecu, gluhonijemu kćerku Regan (Millicent Simmonds) i sina Marcusa (Noah Jupe). Da bi situacija bila još teža, Evelyn ima i treće dijete staro nekoliko mjeseci. U prvom ‘Mjestu tišine’ bila je trudna, a sada se mora snalaziti u neprijateljskim pustopoljinama s troje djece. A i kada sretne nekoga preživjeloga, taj nije raspoložen za pomoć, usredotočen je na vlastito preživljavanje i žalovanje sa svojom izgubljenom obitelji…

Sequel ‘Mjesto tišine 2’ uzbudljiv je film do samoga kraja. Ne govori se puno, gdje je slika efektnija od riječi, a ostvarena je dojmljiva atmosfera nevidljive granice između uspjeha i propasti čovječanstva. Rješenje za opstanak uključuje splet slučajnih okolnosti, i dolazi od onoga od koga se najmanje možemo nadati. Manje su uvjerljive scene koje se odigravaju u samodostatnoj opuštenoj zajednici na otoku koja misli da je riješila svoj problem. Ali čudovišta ne spavaju, već samo čekaju svoju priliku. Zato bi ‘Mjesto tišine 2’ mogla biti i mračna metafora suvremenog zapadnog svijeta opuštenog u površnom hedonizmu i samozavaravanju kako je sve pod kontrolom.

Glumac i redatelj John Krasinski ne snima puno, ali ono što snimi vrijedi gledati. Snimio je pet filmova, osim dva ‘Mjesta tišine’ još komediju / dramu ‘Brief Interviews with Hideous Men’ (2009.) i romantičnu komediju ‘The Hollars’ (2016.), te tri epizode televizijskog serijala ‘U uredu’ (The Office, 2005. – 2013.).

Robert Jukić, Zagreb, 31.05.2021.

Informacije o filmu:

Mjesto tišine 2
Buffalo FilmWorks, Paramount Pictures, Platinum Dunes, 2020.
Trajanje: 97 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: John Krasinski
Karakteri: Scott Beck & Bryan Woods
Glazba: Marco Beltrami
Glume: Djimon Hounsou, Okieriete Onaodowan, Scoot McNairy, Zachary Golinger, Blake DeLong, Gary Sundown, Stefania Warwick, Alycia Ripley, Cristalis Bonilla, Domonic Taggart, Silas Pereira-Olson, Alice Sophie Malyukova

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Mjesto tišine 2 – Movie Site
A Quiet Place: Part II – IMDb